14.03.2019,  17:32:37 | 0 comentarii | 489 vizualizari
Petroșani. Părinți „criminali”: 44 de preșcolari nu sunt trimiși la grădiniţă
de Corneliu BRAN

După 1989 unii au crezut că au libertate în orice, fără să le pese că acțiunile lor pot dăuna în primul rând familiei, copiilor în mod special, cum este vorba și în cazul de față pe care-l vom discuta azi. Un fenomen ciudat și total de neacceptat și care parcă nu se mai termină este și acela că multe familii nu-și trimit cu bună știință copiii la grădiniță! Unii părinți nici măcar nu-i mai înscriu, darămite să-i mai și trimită! Copii de grădiniță de 3-4 ani nici nu știu ce înseamnă o grădiniță, ce înseamnă o doamnă educatoare, sau un coleg de clasă. Mulți devin, ulterior, viitorii elevi ai școlilor gimnaziale care abandonează prematur școala, pentru că așa au fost obișnuiți de mici. Timp în care, pe așa-zișii „părinți” îi cam doare-n cot că acești tineri vor întări mai târziu numărul destul de mare de analfabeți și de oameni fără minim opt clase, deși școala în România e obligatorie! Astăzi, la Petroșani, zeci de copii sunt ținuți acasă de către părinții lor, din diverse motive. 99% dintre acestea nu se justifică. Țin practic de ignoranță și delăsare, de lipsa acută de educație a tutorilor respectivi, de gândirea slabă.

O lege așa și așa...
Am discutat cu șeful Direcției Asistenței Sociale Petroșani din cadrul primăriei mai mult pe Legea 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familiile defavorizate. Asta pentru că da, s-a ajuns să-i stimulăm pe unii părinți, de parcă ne-ar face nouă, societății noastre, o mare favoare, aceea de a-și trimite copiii în procesul educațional, și nu de a-i trimite să învețe carte, să învețe apoi o meserie și să aibă un viitor mai sigur! Dar chiar și așa se pare că „stimulentele” nu sunt suficiente: zeci de copilași sunt trimiși în întunericul analfabetismului de proprii părinți!
„Din păcate, avem și noi destule cazuri de acest gen la Petroșani, dar nu mai multe decât în alte orașe din țară. Acest stimulent prevăzut de Legea 248/2015 se acordă pentru familiile cu copii de grădiniță, cu vârsta minimă de trei ani. Copiii pot fi înscriși acum și înainte să împlinească vârsta de trei ani, cu condiția ca în anul școlar respectiv să împlinească vârsta aceasta. Vârsta maximă este de șase ani, cu condiția ca acesta să împlinească șase ani tot în anul școlar curent. Deci, valoarea nominală a tichetului acordat prin această lege este de 50 de lei lunar, iar acesta se acordă de către Stat în anumite condiții de eligibilitate: venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori venitul minim garantat în plată, deci suma de 284 lei (142 lei fiind venitul minim garantat), iar domiciliul să fie pe raza municipiului Petroșani – în cazul nostru bineînțeles. Legat de valoarea aceasta, de 50 de lei, eu cred că s-ar fi putut umbla un pic și la această sumă, pentru că de la data apariției legii, din 2015, suma nu a mai fost modificată. Ori după cum se știe, cam toate s-au modificat: creșteri la pensii și salarii (și angajații din sistemul de asigurări sociale au salarii bune – n.r.) , la alocații și indemnizații. Cred că 100 de lei era o sumă rezonabilă și cu adevărat un stimulent, dacă tot s-a căzut de acord de legiuitor pe un așa-zis stimulent financiar pentru aceste familii defavorizate”.

Adevăratul stimulent: educația copilului
I-am spus directoarei Mraz că, mic sau mare, stimulentul nu contează în comparație cu toate celelalte beneficii pentru copii și familii, dacă putem spune așa: în primul rând, e vorba de carte, de educația copilului, de pregătirea lui pentru viitor, deci acesta ar trebui să fie „stimulentul” unor părinți responsabili; apoi e vorba de alocație, care se pierde dacă nu-și înscriu copiii la grădiniță sau la școală; nu în ultimul rând, e vorba și de o masă caldă în cazul preșcolarilor; apoi alte mici beneficii, precum un ghiozdan și rechizite la început de an, un cadou dulce de 1 Iunie și la anumite serbări școlare etc..
„Da, aveți dreptate, beneficiul cel mai mare este educația primită de copil la grădiniță, faptul că este pregătit pentru școală, pentru viitorul lui. Asta ar trebui să știe acești părinți care preferă să nu-și înscrie copilul la grădiniță! Foarte important este să mai știe dumnealor că la ajutorul social NU se mai scad alocațiile de stat, cum se întâmpla înainte, când erau scăzute alocațiile din ajutorul social și omul rămânea cu foarte puțini bani. Acest lucru le-a fost adus aminte tuturor acestor familii, angajatele noastre umblând din casă în casă să le spună, și nu o dată, ci de mai multe ori. Și tot degeaba în marea majoritate a cazurilor avute în evidența noastră și din ce primim și de la grădinițe”.

44 de familii condamnă la chinul analfabetismului copiii lor!
Dacă tot am vorbit de „numărul” acestor copii nevinovați, care n-au nicio vină că părinții lor au sâmburi în loc de creier, ei sunt destui: 44. Deci, vreo trei clase de grădiniță! Unul să fie și tot trebuie rezolvată situația, dar 44! Culmea, pe măsură ce s-a înaintat în anul școlar numărul a tot crescut. S-a început cu 30 de cazuri în septembrie anul trecut. Lună de lună, au mai apărut două-trei-patru cazuri, ajungându-se la cifra asta. Probabil că prin iunie vor fi peste 50! Inadmisibil ce se întâmplă și trebuie făcut ceva în acest sens atât de guvernanți, cât și de parlamentari, situația fiind aceiași în toată țara. O medie de doar 30 de astfel de cazuri (deși poate fi 70 sau 100 de ce nu), înmulțită cu sute de localități, rezultă anual mii de cazuri, în zece ani zeci de mii, ceea ce e enorm! Zeci de mii spre 100.000 de analfabeți și oameni neșcolarizați într-un interval de zece ani înseamnă ceva mult peste media Uniunii Europene, aproape de nivelul unor state africane. 
Pentru eradicarea acestui fenomen, este nevoie de o implicare activă a instituțiilor statului, ai căror angajați sunt bine plătiți. De fapt, ei nu trebuie decât să-și facă datoria. La Petroșani, în Valea Jiului, în județul Hunedoara, în România.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter