18.04.2019,  18:09:21 | 0 comentarii | 1623 vizualizari
Mărturii ale românilor din Transilvania de Nord refugiaţi în Valea Jiului în urma Dictatului de la Viena (V)
de Marian BOBOC

În urma Dictatului de la Viena (Al doilea arbitraj de la Viena) din 30 august 1940, România pierde cam jumătate din Transilvania. Ungaria câştigă astfel 43.492 km². La punctul 3 al documentului Dictatului se face referire şi la soarta românilor din teritoriile cedate: „Toţi supuşii români, stabiliţi în această zi pe teritoriul ce urmează a fi cedat de România, dobândesc fără alte formalităţi naţionalitatea ungară. Ei vor fi autorizaţi să opteze în favoarea naţionalităţii române într-un termen de şase luni. Acele persoane care vor face uz de acest drept vor părăsi teritoriul ungar într-un termen adiţional de un an şi vor fi primiţi de România. Ei vor putea să ia, fără nicio împiedicare, bunurile lor mobile, să lichideze proprietatea lor imobilă, până în momentul plecării lor, să ia cu ei produsul rezultat. Dacă lichidarea nu reuşeşte, aceste persoane vor fi despăgubite de Ungaria. Ungaria va rezolva într-un mod larg şi acomodant toate chestiunile relative la transplantarea optanţilor”. O parte a acestor români se refugiază în toate localităţile din Valea Jiului. Aici, refugiaţii români din Transilvania de Nord depun mărturie despre atrocităţile la care au fost supuşi de stăpânirea maghiară. Putem vorbi astfel de un veritabil memorial al suferinţelor românilor din Transilvania de Nord refugiaţi în Valea Jiului.
Am cercetat la Direcţia Judeţeană Hunedoara a Arhivelor Naţionale mai multe documente referitoare la acest subiect, păstrate în mai multe fonduri arhivistice. Astfel am parcurs câteva dosare care conţin tablouri-nominale despre locuitorii evacuaţi din teritoriile cedate Ungariei. 
Continui publicarea câtorva fragmente dintr-un volum aflat în lucru, cu speranţa că istoria nu se va mai repeta şi că, deopotrivă, maghiari şi români vom învăţa şi din acest documentar că toleranţa etnică, religioasă, sexuală etc. este cel mai bun atribut al unei bune convieţuiri. Sau ar trebui să fie. (Marian BOBOC)


VULCAN

Bucur Ioan (Moişe, jud. Mureş):
„Locuitorii Soptelean Victor şi Farcaş Simion au fost bătuţi cu topoarele…”

Subsemnatul Bucur Ioan, de ani 34, refugiat la data de 11 mai 1942, din comuna Moişe, jud. Mureş, şi stabilit în comuna Vulcan, jud. Hunedoara, str. Dorobanţilor, No. 6/ 3 declar:

M-am refugiat cu soţia şi 2 copii, lăsându-mi în teritoriul cedat casă şi pământ, pentru faptul că muream de foame, deoarece nu primeam făină, 4,4 kg e persoană pe lună, iar când mergeam la dl. subnotar Zöldi Tibor, de la notariatul Poca, ne spunea că pentru români nu este făină.
În 16 Octombrie, după ce ocupaseră ungurii teritoriul, locuitorii Oltean Ioan, Roşca Avram, Roşca Ioan, Barna Ioan, Sabău Teodor, Cauşan Ioan şi Bocicor Alexandru s-au dus în comuna Culpiu, jud. Mureş, ca să-şi aducă oile care erau ale lor proprii şi date la păşune acolo. S-au strâns mai mulţi unguri din comuna Culpiu şi au refuzat să le dea oile şi brânza ce se cuvenea după oi. Olteanu Ioan, ştiind ungureşte, a ieşit în faţa lor şi le-a spus că ei nu au mers să se certe, ci să-şi ducă oile acasă; atunci i-au atacat ungurii pe români, bătându-i foarte rău, dintre care Olteanu Ioan a fost aproape 3 luni în spital.
Pe locuitorul Uza Gheorghe, din comuna Băla, jud. Mureş, l-au bătut în două rânduri foarte rău jandarmii din comuna Râci, jud. Mureş, pentru că i-a dat voie să plece fiului său în România.
Locuitorii Pânca Dănilă şi Tânţar Gavrilă au mers într-o seară la prăvălie să cumpere ceva, şi acolo au fost bătuţi de patrula de grăniceri în comuna Băla, de unde erau şi românii de mai sus, pe care i-au adus la o casă ungurească unde se strânge laptele şi 
i-au ţinut până dimineaţa. Când i-au pus în libertate, li s-a spus că dacă spun la cineva că au fost bătuţi vor fi iarăşi arestaţi şi bătuţi. După care numiţii au plecat în România.
În comuna mea Moişe au fost bătuţi de unguri în comuna Poca, anul trecut, locuitorii Ceuşean Gavrilă şi Sopterean Ioan din comuna Moişe, care au rămas la mine în comună.
Din comuna Merişor, jud. Mureş, au fost bătuţi de către unguri la târgul Toldal locuitorii Soptelean Victor şi Farcaş Simion au fost bătuţi cu topoarele.
Părintele protopop din comuna Rîci a fost arestat împreună cu preoteasa şi internaţi în lagăr cam prin martie a.c.
(va urma)Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter