21.04.2019,  11:34:32 | 0 comentarii | 449 vizualizari
La sărbătorirea a 20 de ani de activitate ADR Vest, / Primăria Petrila - menţionată ca exemplu de bună practică
de Alina PIPAN

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a marcat în cadru oficial, joi, 18 aprilie, 20 de ani de la înființare, alături de reprezentanții Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, beneficiari, parteneri și angajații săi, printr-un eveniment special menit să reflecte modul în care a evoluat regiunea în toți acești ani. 

Participanții
Au fost prezenți reprezentanții CDR Vest – președinții Consiliilor Județene Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, primari de municipii, orașe și comune, parteneri activi din zona publică, din educație și din mediul privat. În intervențiile lor, aceștia au vorbit despre ce înseamnă parteneriatul cu ADR Vest și cum s-au dezvoltat comunitățile și organizațiile pe care le reprezintă. A fost invitat să ia cuvântul și primarul orașului Petrila, Vasile Jurca, invitația nefiind întâmplătoare. Pe regiunea  Vest, în județul Hunedoara, Petrila este orașul cu cele mai multe fonduri europene accesate. Primăria Petrila a depus 19 proiecte pentru atragerea finanțării europene majoritatea se referă la anveloparea termică a blocurilor de locuit.

Contractele semnate în exercițiul financiar 2014-2020
Ultimele contracte semnate de Primăria Petrila la ADR Vest pentru finanțarea europeană se referă la reabilitarea blocurilor de locuit, mai precis  pentru blocul 11 și blocul 43 din strada 8 Martie. „Mai avem două contracte pentru reabilitare termică și toate cele 13 blocuri vor fi reabilitate pe fonduri europene prin ADR Vest în perioada următoare”, a precizat primarul Vasile Jurca.
Au mai fost semnate contracte pentru blocurile 1 și 3 situate pe str. Muncii, bl. A situat pe str. Mihai Eminescu, și bl. 3 situat pe str. 8 Martie. Valoarea totală a acestor proiecte este de 21.026.319,44 lei, valoarea finanţării nerambursabile fiind de 10.176.423,85 lei. 
La Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” Petrila sunt demarate deja mai multe tipuri de intervenţii, menite să conducă la reducerea consumului de energie: izolarea termică a fațadei, reparații la fațadă și acoperiş, izolarea planșeului peste ultimul nivel, montarea de pompe de căldură şi panouri fotovoltaice, înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat led, înlocuirea instalaţiilor electrice, termice, sanitare, P.S.I. etc.
Reabilitarea termică a Centrului de Sănătate Multifuncțional Petrila - Spitalul de Urgență Petroșani,  este un alt proiect finanțat prin fonduri europene. Proiectul  „Lucrări de intervenție la Spitalul de Urgență Petroșani – Structura Centru de Sănătate Multifuncțional Petrila din Orașul Petrila, Județul Hunedoara, în scopul creșterii eficienței energetice” se referă la transformarea clădirii prin următoarele lucrări de intervenție:  izolarea termică a fațadei și a planșeelor, termo-hidroizolarea terasei, repararea acoperișului și a sistemului de colectare a apelor meteorice, reabilitarea instalației de distribuție a agentului termic și apei calde/ modernizarea sistemului de încălzire, înlocuirea instalației de iluminat, lucrări de reparații și consolidare a clădirii.
Este prevăzută, de asemenea, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, din surse regenerabile - panouri solare termice şi electrice, pompe de căldură, centrale termice pe biomasă.
Valoarea totală a proiectului este de 3.474.168,52 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile - 3.018.532,54 lei. Perioada de implementare este de 22 de luni.
Se adaugă pe lista proiectelor „Eficientizare termică clădiri rezidențiale oraș Petrila etapa V” - creșterea eficienței energetice și reducerea consumului de energie pentru 56 de gospodării - bl. 7, str. 8 Martie; dar și „Eficientizare termică clădiri rezidențiale oraș Petrila etapa VII”. Proiectul va însemna un consum redus de energie pentru 59 de gospodării - blocul nr. 52, str. 8 Martie.
O altă lucrare al cărei beneficiar este o instituție publică este „Lucrări de intervenţie la Şcoala Gimnazială I.D. Sîrbu Petrila - Structura Şcoala Gimnazială Nr. 6 din Oraşul Petrila, Judeţul Hunedoara în scopul creșterii eficienţei energetice” și vizează creșterea eficienței energetice la Școala Gimnazială „I.D. Sîrbu” Petrila - Structura „Școala Gimnazială Nr. 6” din Oraşul Petrila, prin lucrări de izolare termică, introducerea unui sistem de încălzire prin montarea unor pompe de căldură. De asemenea, vor fi schimbate instalaţiile sanitare şi vor fi executate reparații la fațadă, trotuar şi acoperiş. Implementarea proiectului se va desfăşura pe parcursul a 22 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 2.215.643,00 lei, iar valoarea finanţării nerambursabile este de 2.118.181,59 lei.

ADR Vest - la ceas aniversar
„Am venit cu emoție la acest eveniment organizat de ADR Vest la ceas aniversar, la 20 de ani de la înființarea acestei instituții care și-a pus amprenta pe dezvoltarea și modernizarea Regiunii 5 Vest. Vreau să le mulțumesc, în numele meu și al colegilor mei din Primăria orașului Petrila, domnului Sorin Maxim și colegilor dumnealui din ADR Vest, cu care am avut o colaborare extraordinar de bună, care și-au arătat o deschidere pe care nu am mai întâlnit-o la alte instituții publice în colaborarea cu noi și, poate din aceste motive, Primăria orașului Petrila a reușit să depună 19 cereri de finanțare și să avem deja 13 contracte de finanțare din fonduri europene prin ADR Vest. Vă mulțumesc, vă doresc mulți, mulți ani și sper într-o colaborare extraordinar de bună în continuare. La mulți ani, ADR Vest!” a susținut în discursul său primarul Vasile Jurca.
Directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim, a subliniat importanța înființării regiunilor și a agențiilor pentru dezvoltare regională în România - experimente de reformă instituțională care s-au dovedit a fi un real succes în toate cele opt regiuni ale țării, dar și importanța atragerii de finanțări europene pentru comunitățile locale.
„În multe cazuri, un proiect finanțat prin noi este cât bugetul de investiții al unui oraș sau chiar de câteva ori mai mare, și asta doar printr-un singur proiect. Am învățat să colaborăm, politic cu tehnic, regional cu local, public cu privat, fără conflicte, fără patimi, fără agende ascunse, și am început să înțelegem că tot ce facem împreună este pentru noi, este durabil și trebuie făcut bine, de cea mai bună calitate. Astăzi, acest sistem are nevoie să evolueze (...) Avem nevoie să planificăm corect și adaptat nevoilor noastre, avem nevoie să creștem ritmul, să ne dezvoltăm în ritmul lumii moderne”, a punctat directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter