21.04.2019,  11:44:10 | 0 comentarii | 686 vizualizari
Expoziția „Retrospectiva GorjFest” / A readus în prim-plan prietenia artiștilor plastici gorjeni și hunedoreni
de Corneliu BRAN

Joi, 18 aprilie, începând cu orele 18:00, iubitorii de pictură Petroșani au avut ocazia să vadă la Galeria „Ianza Art” de pe strada Timișoarei o nouă expoziție din ciclul „Restrospectiva GorjFest”, intitulată sugestiv „Pictură figurativă și nonfigurativă”. 

O expoziție cu caracter (inter)național
Organizatorii acestui eveniment, C.J.C.P.C.T. Gorj și artistul plastic petroșenean și gazda evenimentului - Cristian Sergiu Ianza, au oferit pentru vernisajul de joi picturi realizate de artiști plastici români și din străinătate de-a lungul anilor, care au fost prezente și admirate la seriile de evenimente ale cunoscutei manifestări „GorjFest” de la Tg-Jiu, ajunsă anul acesta în mai la ediția a XXX-a! Ca atare, la Petroșani, joi seara am putut admira picturi realizate de artiști plastici din S.U.A., Japonia, Austria, Olanda, Israel, Bulgaria, Turcia, Grecia și Republica Moldova, și exponate pictate în ulei realizate de pictori gorjeni, dar și de câțiva artiști de-ai casei”, din Valea Jiului, printre care același Sergiu Ianza și petrileanul Petrică Birău.

Lume mai puțină decât de obicei...
Nu au fost foarte mulți oameni prezenți, circa 25, deși ne obișnuisem să vedem la asemenea evenimente organizate la „castel” peste 70-80 de persoane. Din cauza „vitezei”, ne-a spus amfitrionul Sergiu Ianza, care ne-a explicat că totul 
s-a făcut foarte repede și informația precum că va avea loc un nou vernisaj cu subiectul propus n-a avut timp să fie „bine digerată” și propagată de iubitorii de artă din Petroșani pe căile de comunicație obișnuite (telefon, Facebook etc.). 

Doru Dădălău se simte la Petroșani ca acasă
Am stat de vorbă despre expoziție, atât la început, cât și către final, cu doi dintre artizanii acestui eveniment cultural de care periodic Petroșaniul, lumea artistică și iubitorii de artă au atâta și atâta nevoie, într-o urbe în care nu se întâmplă să avem foarte multe asemenea evenimente peste an.
Primul dintre ei a fost dl. Teodor Dădălău, de la Centrul de Creație Gorj din Tg-Jiu, „Doru”, cum îi spun prietenii din lumea artei, sau „omul-orchestră” cum l-au numit unii din orașul natal pe acest oltean îndrăgostit de artele vizuale și de cultură în general, un adevărat dușman al kitch-urilor și un înverșunat față de cei care distrug cultura în loc să caute să o ajute.
„Mă ocup de multă vreme de aceste evenimente de artă plastică, ceea ce face ca în centrul nostru de creație să avem acum peste 400 de lucrări de artă strânse în decursul anilor. Dacă ar fi să le expunem pe toate, ne-ar trebui, într-adevăr, un spațiu generos. Pot spune că oricând am putea să deschidem un muzeu cu aceste minunate exponate realizate de artiști plastici gorjeni, hunedoreni, doljeni, vâlceni, mehedințeni, bănățeni, ardeleni, olteni, moldoveni, dobrogeni, practic din toată România, plus foarte mulți din străinătate,cam de prin toată lumea (că avem și lucrări semnate și de artiști americani, francezi, spanioli, italiei, bulgari, sârbi, austrieci, moldoveni, ruși și lista poate continua și ar fi tare lungă...). Prietenia care s-a creat în decursul anilor între artiștii plastici gorjeni și cei hunedoreni din Valea Jiului, vecinii noștri, m-a făcut să vin la Petroșani cu această expoziție și cu altele. Expoziția de azi este o retrospectivă a unor picturi ce au fost expuse la expozițiile ce au avut loc în decursul timpului la marea manifestare GorjFest, una dintre cele mai ample din România dacă ar fi să o catalogăm cumva. Printre picturile expuse azi, aici, privitorul poate vedea și tablouri realizate de artiști plastici de la dumneavoastră din Vale, cum e portretul Brâncuși, realizat de gazda noastră de azi, Sergiu Ianza, sau un alt portret de femeie realizat de petrileanul Petrică Birău. Putem spune fără să greșim că expoziția aceasta are un caracter național și internațional, alături de pictori consacrați din Gorj și din Valea Jiului expun azi și pictori din mai multe țări. 
În această vară, după cum probabil știți, că am înțeles că în ZVJ s-a mai dat această informație și vă mulțumim, noi organizăm ediția cu numărul 30 a Festivalului Internațional de Arte Vizuale GorjFest. Și să numeri este mult, dar să mai și organizezi, an de an, o asemenea manifestare de amploare, unde vin mii și mii de initați și de iubitori de artă și de tradiții! Fiind o ediție jubiliară, am încercat să aducem la Tg-Jiu toți participanții de până acum de la taberele de creație ce au avut loc în toate edițiile. Este o mare provocare pentru noi și să sperăm că în lua mai ne vom bucura cu toții împreună. Pe lângă tot ce se va întâmpla la Tg-Jiu, în cinstea acestui festival internațional și al jubileului de anul acesta, ne-am propus să promovăm 29 de expoziții prin țară, printre care am ales și orașul dumneavoastră, Petroșani (unde pe 2 mai mai organizăm un vernisaj pentru o altă expoziție, iar aceasta de aici, de azi, o vom duce la Turnu Severin).
Vreau să mai fac o remarcă față de galeria de artă de aici de la castel. Este fantastic de intim și de plăcut spațiul acesta din galerie, greu găsești prin țară așa ceva și vă spun sincer că am umblat destul și cunosc multe galerii de artă. Da, spațiul aceasta din înaltul castelului pare ca un mic atelier olandez sau flamand, are cam tot ce-i trebuie și felicitări domnului Cristi că a avut ideea și curajul să creeze așa ceva la Petroșani. Mă simt aici ca și acasă, e un loc de unde parcă nu-ți mai vine să pleci, îți dă o oarecare stare de bine și stai și te gândești ce poate fi oare mai plăcut și mai frumos de-atât”.
Și gazda evenimentului, Cristi Ianza, ne-a acordat o scurtă declarație, lăsând să vorbească mai mult ceea ce am văzut: „Doru cred că v-a spus esențialul. Există o mare prietenie a noastră cu acest centru cultural din Tg-Jiu, și în mod special cu Doru Dădălău, cu care am avut mai multe activități, de două ori venind cu exponate artistice chiar și în Germania, unde, după cum știți, eu am câteva expoziții anuale, printre care și una de superbe ii, manifestări artistice și de tradiții românești prin care țin să fac lobby României și artiștilor plastici români în Germania, care au un mare impact pentru germanii de-acolo. Această expoziție de azi este a doua organizată la Petroșani din ciclul celor 29 de expoziții organizate în țară de cei de la centrul cultural din Gorj în cinstea GorjFest (a treizecea se va organiza la festival în Tg-Jiu, cu manifestări ce vor începe la Hobița) și va urma și a treia, pe data de 2 mai, unde de pe acum anunțăm, să se știe, că așteptăm cât mai mulți invitați, artiști plastici di Vale și iubitori de artă în general”.

Aspecte... edilitare
Încheiem prin a mai spune ceva legat tot de Cristian Sergiu Ianza. După ce Marian Boboc a atras atenția că pe lângă „castel” există mizerie, adunată în timp, artistul plastic petroșenean s-a sesizat și a colectat câțiva saci de peturi, ambalaje de tot felul, crengi uscate și alte mizerii. Totuși, problema nu se rezolvă doar cu atât, după cum ne spune Cristian Ianza. „Este nevoie ca primăria să vină să încheie contracte cu cei de la casele din zonă. O stradă întreagă nu are tomberoane. Ca atare, fiecare aruncă pe unde apucă. De aceea este atâta mizerie. Eu am mai făcut curățenie, dar degeaba, după o săptămână-două este la loc. Nu sunt pe acasă multă vreme, uneori săptămâni, iar până mă întorc zona e la loc. Aici ține și de nesimțirea unora, nu pot să stau de veghe lângă toți bețivii care vin și aruncă cutiile de bere lângă imobilul meu. Chiar azi, după ce ieri am făcut curățenie, iar am adunat cinci cutii de bere și două sticle, aruncate chiar lângă ușa de la intrare! Apoi, referitor la acel tei de lângă imobil, el îmi face zile grele, rădăcinile sale au intrat pe dedesubtul fundației, este un real pericol. Voi face o cerere la Mediu să vină să-l taie, că nu vreau să-l tai eu și să am probleme. Sunt multe de făcut pe această stradă din zonă, cer sprijin și pe această cale primăriei. Dar, repet, principala problemă constă în acele tomberoane și containere lipsă”. Credem că și cu sprijinul primăriei, și cu implicarea proprietarului, zona Castelului „Ianza” poate să arate mai curată... Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter