05.05.2019,  11:57:18 | 0 comentarii | 292 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Nedeia de la Andronești
de Corneliu BRAN

Păsat ca la Andronești mai rar găsești!

Am plecat după vreo jumătate de oră la cealaltă nedeie, încercând să surprindem și la Andronești cele mai importante momente. Din păcate, odată ajunși, ne-am dat seama că am scăpat slujba de pomenire, lumea fiind adunată deja la masă. După un scurt ocol și câteva imagini surprinse, pe care le publicăm alăturat acestui material scris, ne-am așezat și noi la masă, la invitația organizatorilor. Am avut plăcerea să stăm alături de preotul satului Jieț, părintele Dimitrie Jura, cel care ne-a dat și câteva amănunte legate de Nedeia de la Andronești. Firește, nu înainte de a gusta din bucatele tradiționale, la fel ca și la Taia de altfel, păsatul cu brânza de oaie fiind excepțional și după părerea subsemnatului cel mai bun dintre toate.

„Nedeia aceasta este organizată de o bună parte a celor ce fac parte din parohia bisericii noastre, Biserica Jieț-Popi și o parte dintre cei ce locuiesc în micuțul cătun Andronești, adică locul unde ne aflăm azi. De anul acesta s-a schimbat șeful peste organizatori, celălalt s-o dus la părinți un pic... îl chema Stoica Gheorghe. Un băiat super... Astă primăvară l-am dus spre cele sfinte. Acum este Preda Nicușor. Bine, el și până acum s-a ocupat de organizare, dar împreună cu Stoica Gheorghe și cu alții. Tradiția aceasta este de când e și satul. Se știe că la Popi s-a găsit cel mai mare tezaur din zona Văii Jiului, dar și un castru roman pe care comuniștii l-au dus să-l facă piatră concasată. S-a găsit cum spuneam și un tezaur cu peste 300 de monede antice. Așa că nedeia asta are tradiție nu glumă, că, de când e castrul ăla și apoi Biserica și praznicul ăsta se ține, asta e clar. Mâncarea aici nu diferă ca nume de celelalte, dar diferă ca și gust. Ba chiar diferă puțin de cea din Taia de exemplu, sau a fost diferit până anul acesta, că ei puneau până anul trecut carne de vițel, iar aici numai de oaie întotdeauna. Anul acesta au revenit și cei din Taia, și am înțeles că au făcut și ei bucatele cu carne de oaie. Păsatul, până a descoperit Columb America, era făcut cu mei, de când a venit porumbul și prin Europa păsatul se face cu porumb. Iar aici, la Andronești, nu vin doar momârlani, vin și oameni veniți din toate părțile țării și care locuiesc de zeci de ani aici, oameni care au lucrat la mină cu familiile lor, practic săteni care au trăit într-o simbioză super cu momârlanii noștri”, ne-a făcut câteva precizări interesante preotul Dimitrie Jura, om al satului Jieț, născut, crescut la poalele Parângului.

 

Exemplul lui Boantă. Cine-l urmează dintre cei tineri?

Am plecat din Andronești, lăsându-i pe oameni să „țeasă” în continuare, pe lângă bucate și la un pahar de țuică de casă sau de vin, poveștile din tinerețe, multe de-a dreptul hazlii sau fascinante. Soarele arzător a făcut că a doua zi de Paști să fie și mai frumoasă, într-o zonă unde la o azvârlitură de băț trece majestuos Jiețul, iar casele se văd de pe hotarul unde au fost așezate mesele ca un șirag de perle, la poalele unui Parâng de unde zăpada încă n-a trecut deși ne aflăm imediat în mijlocul primăverii. Asta a fost povestea din acest an legată de nedeile de Paști. Dacă o fi sănătoși, la anul venim cu altele. Până atunci încheiem cu vorbele lui Ghiță Boantă, călăuza noastră de câțiva ani prin satele petrilene: „O tradiție frumoasă, dar care își va pierde din farmec, dacă cei tineri nu vor prelua mai repede linia care să-i conducă în a iubi, cum am făcut noi și strămoșii noștri, toate acestea. Că ce poate fi mai frumos ca de Paști, de exemplu, să stai în mijlocul naturii, să te rogi și să-ți aduce aminte de cei dragi îngropați în cimitire sau prin grădini, cum se obișnuia pe la noi, iar apoi să mănânci și să bei bucate sănătoase, după care să mai faci o horă și să te distrezi alături de vecinii tăi și neamurile tale? Portul popular nu trebuie să lipsească. De aceea am venit și eu îmbrăcat azi, chiar dacă doar pe jumătate, ca să încerc să dau exemplu celor mai tineri dintre noi. Că poate la anul mai vin zece tot așa, peste doi ani alți douăzeci... Până ce tinerii vor recăpăta iar bucuria de a îmbrăca aceste minunate straie momârlănești. Eu așa văd treaba, iar în calitate de fost dascăl știu că puterea exemplului este cea mai bună”.

P.S. Mulțumim pe această cale domnului Nicușor Preda, care a înțeles de ani buni că și presa are un rol și un loc al ei la aceste tradiții. Că altfel de unde să se știe în lume pe scară mai largă de minunatele nedei de Paști, dacă nu din presă? Alții mai „uită” să ne invite, dar Nicușor Preda niciodată, semn că omul știe el ce știe. Felicitări pentru buna și înțeleapta organizare!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter