09.05.2019,  17:59:41 | 1 comentariu | 536 vizualizari
PNL - iniţiativă legislativă asupra extinderii reţelelor de gaz, nesusţinută de Ministerul Dezvoltării. Cică bani ar fi destui pentru acest tip de investiţi...
de Alina PIPAN

Strada Ștefan cel Mare din Petroșani este praf și pulbere, iar lucrările de asfaltare au fost amânate din cauza faptului că, după introducerea canalizării, pe stradă a fost în sfârșit posibilă și introducerea rețelei de gaz. Veste bună pentru locuitorii străzii, cu toate că au suportat personal investițiile în aceste rețele.

Cu toate că ar fi dispuși să plătească introducerea gazului, unii nu au nici măcar această ocazie, să își cheltuie banii pe racordarea la rețea. Lipsa rețelelor de gaz în unele părți ale localităților Văii Jiului, dar mai ales în zonele rurale din Valea Jiului și județ ne costă mult. Rețelele de gaz sunt extinse de către autoritățile locale în colaborare cu autoritățile centrale, apoi ele sunt cedate în administrare distribuitorilor de gaz. Însă extinderea rețelelor de gaz se face greoi din lipsa banilor. 
Institutului Naţional de Statistică informează că în România încălzirea individuală a gospodăriilor se realizează cu preponderenţă pe baza lemnelor de foc (60,75%) şi a gazului natural (36,45%). Inconvenientul acestui decalaj vine din faptul că, în ultimii 3 ani, preţul lemnelor de foc s-a triplat, făcând tot mai costisitoare încălzirea locuinţelor cu acest combustibil. Chiar dacă ar vrea să schimbe sursa de căldură, românii nu prea au alternative, pentru că infrastructura rețelei de gaz este limitată, și foarte puțin răspândită, mai ales în mediul rural.

Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere s-ar fi putut utiliza pentru extinderea rețelelor de distribuție a gazelor, dar nu are susținere
Conform senatorului Carmen Hărău, „la nivelul Parlamentului României, deputaţii şi senatorii PNL au propus includerea în Legea privind operaţiunile petroliere offshore ca sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore, ca impozit asupra veniturilor suplimentare, să se colecteze într-un cont special utilizat pentru finanţarea înfiinţării şi extinderii reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemul naţional de transport gaze naturale. De asemenea, am mai propus ca în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală să se creeze o nouă axă, special pentru finanţarea extinderii reţelelor de gaze pentru populaţie”. 
Senatorul a adresat o întrebare Ministerului Dezvoltării pentru a afla dacă inițiativa lansată de PNL este susținută de minister, sau dacă ministerul a întreprins alt tip de demersuri în vederea extinderii reţelele de gaze către gospodării (granturi guvernamentale; facilităţi fiscale pentru operatori etc.)?

„Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nu a susţinut iniţiativa legislativă” - pentru că ar fi bani deja pentru extinderea rețelelor de gaz
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nu a susţinut iniţiativa legislativă privind extinderea Programului naţional de dezvoltare locală cu o nouă axă - Extinderea reţelelor de gaze naturale pentru gospodăriile din mediul rural, întrucât, pentru etapa a II-a a programului, au fost aprobate credite de angajament în valoare de 30 miliarde de lei, care se utilizează pentru domeniile deja reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală, cu modificările şi completările ulterioare. Teoretic, sunt bani deja suficienți pentru acest demers investițional. În Valea Jiului extinderea rețelei de gaz a fost posibilă la Aninoasa și în Colonia Petroșani. Dar rețea de gaz vor și oamenii care au gospodării la Uricani, Petrila, Lupeni, mai ales în zonele limitrofe. În județul nostru, Transgaz are în momentul de față în derulare un proiect de extindere a rețelei de gaz pe relația Mintia – Brad - Strei, etapa I, lucrările au început în luna februarie și ele se vor extinde în localitățile Vețel, Şoimuş, Băiţa, Vălișoara, Luncoi, Ribița și a municipiului Brad. Valoarea contractului se ridică la 22,455 milioane de lei, fără TVA. Este un proiect al cărui contract a fost atribuit în 2017, și lucrările au început efectiv anul acesta. Este evident, proiectul de extindere al rețelei de gaz în țară este mult subfinanțat, banii sunt puțini, se alocă greu, iar proiectele se implementează și mai greu. Am experimentat aceste dificultăți atât la Lupeni, cât și la Aninoasa și Petroșani. 
Conform prevederilor art.38 alin.(2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare beneficiarii Programului naţional de dezvoltare locală nu mai pot transmite solicitări de finanţare pentru alte obiective de investiţii, iar creditele de angajament rămase neutilizate după încheierea contractelor de finanţare pentru obiectivele de investiţii aprobate la finanţare în perioada 2017-2020, se vor utiliza pentru finanţarea obiectivelor de investiţii pentru care s-au depus solicitări în termenul legal, în anul 2017, care au fost incluse în analiza de specialitate, dar nu li s-au alocat fonduri din lipsa creditelor de angajament.

Sursa de finanțarea rețelelor de gaz ar trebui să fie deja notoriul și susceptibilul Fond de Dezvoltare și Investiții
Guvernul a adoptat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, fiind înfiinţat Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, prin intermediul căruia autorităţile publice locale pot realiza inclusiv extinderea reţelelor de gaze naturale. Un fond de investiții pentru care nu se precizează exact veniturile, ci se presupun, pentru că acesta se finanțează din veniturile companiilor de stat profitabile, din dividende ale acestor companii, precum şi din veniturile provenite din emisiuni de obligaţiuni sau din vânzarea de active neperformante. Banii care se estimează, vor fi 10 miliarde de euro, ar trebui să finanțeze tot felul de proiecte, de la spitale regionale, la autostrăzi, căi ferate, rețele de servicii. 

M.D.R. face apel la sectorul privat să investească în rețele
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nu a întreprins demersuri în vederea stimulării operatorilor privaţi de gaze naturale în vederea extinderii reţelelor de gaze către gospodării. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 asew10.05.2019,  07:13:05
Daca extinderea retelei de gaz s-a realizat in colonie .....EU DE CE TREBUIE SA PLATESC CA SA VINA TEAVA PANA LA BLOCUL DE PE STRADA JIULUI???? Am depus banii la o firma privata sa vina cu teava si apoi va trebui sa platesc si bransarea .UNDE ESTE EXTINDEREA DE GAZ???/


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter