16.05.2019,  17:25:32 | 0 comentarii | 1564 vizualizari
Mărturii ale românilor din Transilvania de Nord refugiaţi în Valea Jiului în urma Dictatului de la Viena (X)
de Marian BOBOC

În urma Dictatului de la Viena (Al doilea arbitraj de la Viena) din 30 august 1940, România pierde cam jumătate din Transilvania. Ungaria câştigă astfel 43.492 km². La punctul 3 al documentului Dictatului se face referire şi la soarta românilor din teritoriile cedate: „Toţi supuşii români, stabiliţi în această zi pe teritoriul ce urmează a fi cedat de România, dobândesc fără alte formalităţi naţionalitatea ungară. Ei vor fi autorizaţi să opteze în favoarea naţionalităţii române într-un termen de şase luni. Acele persoane care vor face uz de acest drept vor părăsi teritoriul ungar într-un termen adiţional de un an şi vor fi primiţi de România. Ei vor putea să ia, fără nicio împiedicare, bunurile lor mobile, să lichideze proprietatea lor imobilă, până în momentul plecării lor, să ia cu ei produsul rezultat. Dacă lichidarea nu reuşeşte, aceste persoane vor fi despăgubite de Ungaria. Ungaria va rezolva într-un mod larg şi acomodant toate chestiunile relative la transplantarea optanţilor”. O parte a acestor români se refugiază în toate localităţile din Valea Jiului. Aici, refugiaţii români din Transilvania de Nord depun mărturie despre atrocităţile la care au fost supuşi de stăpânirea maghiară. Putem vorbi astfel de un veritabil memorial al suferinţelor românilor din Transilvania de Nord refugiaţi în Valea Jiului.
Am cercetat la Direcţia Judeţeană Hunedoara a Arhivelor Naţionale mai multe documente referitoare la acest subiect, păstrate în mai multe fonduri arhivistice. Astfel am parcurs câteva dosare care conţin tablouri-nominale despre locuitorii evacuaţi din teritoriile cedate Ungariei. 
Continui publicarea câtorva fragmente dintr-un volum aflat în lucru, cu speranţa că istoria nu se va mai repeta şi că, deopotrivă, maghiari şi români vom învăţa şi din acest documentar că toleranţa etnică, religioasă, sexuală etc. este cel mai bun atribut al unei bune convieţuiri. Sau ar trebui să fie. (Marian BOBOC)


Imbre Vasile (Zalha, jud. Someş):
„Au spus, arătându-mi păşunea, să merg şi să pasc iarbă dacă nu am ce mânca…”

Subsemnatul Imbre Vasile, de ani 27, născut în comună şi fost cu domiciliul în comuna Zalha judeţul Someş.

Am fost nevoit sa-mi părăsesc casa si averea ce am avut-o pentru că nu se îngrijea nimeni de noi să ne dea cereale, decât 4 kg. de făină pe lună de persoană, pe care am dat 5 pengo, iar un timp nu am mai avut bani şi nu am putut merge la lucru să câştigăm, fiindcă pe români nu-i primesc la nici o lucrare. Am fost ca să mî angajez la lucru la Baia Sprie, la drum la Ileanda Mare, însa nu m-au primit spunându-mi că dacă ştiu ungureşte, mă primeşte, dacă nu ştiu, nu mă primeşte.
În vara anului trecut, am fost la maşina de treierat şi am câştigat 150 kg. grâu, din care mi s-au rechiziţionat 75 kg., fără ca sa-mi plătească vreun ban pe el, deşi eram sărac.
Grâul mi l-au rechiziţionat doi soldaţi de la armată, care era turmentaţi de beutură şi care l-au ridicat de la toţi oamenii din comună şi dacă am cerut o dovadă pentru grâu nu au vrut să-mi dea.
Fiindcă nu aveam ce să mănânc, m-am dus la primărie şi am cerut să-mi dea făină şi au spus, arătându-mi păşunea, să merg şi să pasc iarbă dacă nu am ce mânca.
De trei ori am fost la primărie într-o săptămână pentru chestiunea aceasta, şi de fiecare dată şi-a bătut joc de mine, iar ultima dată m-a întrebat dacă-l cunosc pe dl. Mareşal Antonescu, şi eu am răspuns că-l cunosc, şi atunci s-a adresat cu vorbe murdare şi a spus că să plec la D-sa. să-mi dea făină.
După ce mi-au luat grâul, neavând ce să mănânc, m-am dus în comuna Simiana la un om şi l-am rugat să-mi dea o meriţă de grâu, mi-a dat, şi când am ajuns în marginea comunei m-au întâlnit cu jandarmii şi mi l-au luat.
Când a venit armata şi au ocupat comuna Iapa l-au bătut pe învăţătorul Costin Ioan.
Pe preotul Mocan Vasie din comuna Iapa la fel l-au arestat ungurii şi l-au dus la închisoare unde l-au ţinut mai multe săptămâni.

Petean Pavel (Mica jud.Someş): 
„Notarul din comuna de la noi l-a bătut foarte rău pe Mureşan Teodor lui Roman…”

Subsemnatul Petean Pavel, de ani 40, născut în comuna Mica, jud. Someş, refugiat la 1 Mai 1942, şi stabilit cu domiciliul în comuna Vulcan, Str. Dorobanţi,  No.5/1 , în legătura cu refugiul subsemnatului din Ardealul cedat, declar:

Eu am plecat din Ungaria fiindcă nu mai primeam făină, de la 1 Ianuarie 1942 încoace nu am mai primit decât câte 12-13 kg. făină pentru 7 persoane pe lună.
La unguri le dau pe ascuns făină, şi la români nu le dau nici cota fixată.
În comuna Mica se găseşte un (…) care are şi în prezent 300 jugăre de pământ, şi contra acestuia nu s-a luat nici o măsura, îşi lucrează pământul fără să fie stânjenit de nimeni, acest jidan primea noaptea făină şi e sub ascuns ştiu acesta că eu am fost boctăr de noapte (guard).
Ştiu că notarul din comuna de la noi l-a bătut foarte rău pe Mureşan Teodor lui Roman pentru că a îndrăznit să meargă cu un bilet de vite să-l transcrie pe numele altei persoane, căreia îi vânduse animalul.
Şi pe mine a voit să mă bată, însa nu a îndrăznit, fiindcă sunt tare şi îmi era teamă să nu intru eu la el, de înjurat m-a înjurat cu tot felul de înjurături murdare şi tot „Budas olah”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter