19.05.2019,  19:41:55 | 0 comentarii | 488 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / Priveliște respingătoare la telegondolă
de Gheorghe OLTEANU

O precizare se impune chiar de la început. Fotografiile alăturate nu sunt făcute de mine. Mi le-a trimis, pe WhatsApp, un vulcănean care face des drumul spre Pasul Vâlcan. Ceea ce i-a fost dat să vadă în ultimele zile l-a cam îngrozit și pe el, și pe ceilalți căbănuțari cu care era.

De când cu schimbarea
operatorului, punctele gospodărești de colectare a gunoiului menajer au ajuns să fie pline și de reziduuri, altele decât cele pe care firma de salubrizare le ridică, în vederea selectării și, apoi, a expedierii lor la deponeul ecologic de la Bârcea. De la bun început, prin clauze contractuale, probabil, nu s-a luat în calcul și preluarea altor tipuri de deșeuri: materiale de construcții, resturi de mobilier sau fel de fel de alte obiecte care, schimbate cu altele noi, devin de prisos în locuințele oamenilor. 

Chestiunea a devenit una
foarte serioasă, odată ce punctele gospodărești au ajuns să fie, pur și simplu, sufocate de astfel de materiale. Și, cum era de așteptat, ea a ajuns să fie obiect de discuție și în consiliul local. Cu o asemenea ocazie, primarul Gheorghe Ile a promis, asta o poate afirma oricare dintre consilierii locali, că, în curând, va fi achiziționat un utilaj cu care să se sfărâme resturile de pereți, de asfalt, beton, chiuvete, veceuri sau mai știu eu ce, iar produsul rezultat în urma acestei operațiuni să fie utilizat la lucrările de la drumuri. O idee bună - de ce nu? - dar care, iată, a rămas la stadiul de intenție.

Nu pot să știu ce
anume a împiedicat procurarea mașinăriei ăsteia, dar, între timp, s-a găsit o altă soluție salvatoare: stația de îmbarcare a telegondolei care duce în Pasul Vâlcan. Toate resturile pe care le-am enumerat sunt încărcate într-un camion aparținând Primăriei Vulcan, duse în apropierea stației propriu-zise și descărcate la baza zidului de beton ridicat, pentru stabilizarea terenului, odinioară mâl curat, pe care s-a pus umplutura de pământ și pe care se află clădirea stației, primul pilon și parcarea pentru autoturisme. 

Cu zidul acesta
e o poveste întreagă. El a început să cedeze la scurt timp după darea în folosință a telegondolei, iar pentru consolidarea lui în zona vestică, în care se află clădirea stației, a fost adusă o firmă de specialitate din București. Numai că, tot cam din vremea aceea, s-a constatat că zidul se lasă îngrijorător și în partea estică. Cea dinspre drum. Atunci, cuiva i-a venit ideea umplerii văii din fața lui cu steril adus de la mină și cu fel de fel de alte materiale, să le zic așa.

Și, de atunci,
dă-i și dă-i, chiar și de câte două-trei ori pe zi, astfel încât perimetrul aflat foarte aproape de stația de îmbarcare a turiștilor tinde să arate ca groapa de gunoi clasică a Vulcanului, acum în curs de ecologizare. Plus că priveliștea oferită localnicilor și celor care vin pentru prima dată aici nu este deloc una îmbietoare. Nu este exclus, își dau cu părerea unii, ca operațiunea de nivelare să continue, iar umplutura să fie pusă de-a lungul văii, până acolo unde ea ajunge la capătul sudic al fermei primarului, după care să fie așternut pământ, pe care să crească iarba. Așa cum s-a întâmplat și la capătul nordic al proprietății, unde, acum, e plin de stupi. Deocamdată, nu e nimic de zis, rămâne de văzut ce va fi în continuare.  Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter