29.05.2019,  17:05:17 | 0 comentarii | 308 vizualizari
Veselă din porţelan - alegerea corectă pentru vesela de HoReCa
de Ziarul Vaii Jiului

Întrebarea "ce mâncăm?", începe cu răspunsul la întrebarea - "din ce mâncăm?". Astăzi, nimeni nu mai poate nega faptul că materialele din care sunt confecţionate vasele în care ne gătim alimentele şi din care ne servim hrana au o influenţă directă asupra calităţii acestora şi, în consecinţă, asupra sănătăţii noastre.

Varietatea largă de vase, începând cu cele din silicon şi până la cele teflon, nu sunt mereu inofensive pentru sănătate. Specialiştii sunt de părere că cea mai sigură pentru corpul nostru este vesela din portelan, din fontă, sticlă şi ceramică. Există câteva cerinţe de bază pentru recipientele inofensive: materialul din care sunt confecţionate trebuie să fie inert, să nu intre în reacţie cu alimentele, să fie stabil din punct de vedere termic, să nu-şi schimbe proprietăţile atunci când este încălzit şi să nu emită substanţe periculoase la încălzire.

În funcţie de tipul materialului din care este produsă veselă, aceasta are unele avantaje sau altele. Să începem cu cele mai sigure vase pentru sănătatea organismului uman:

Veselă din fontă este cea mai inofensivă, are o rezistenţă bună la temperaturi ridicate şi se încălzeşte uniform. Alimentele gătite în oale din fier turnat îşi păstrează cel mai bine proprietăţile nutritive. În veselă din fontă este bine să găteşti, dar nu şi să păstrezi alimentele.

Veselă din lemn este ideală pentru prepararea bucatelor la abur. Este un material ecologic şi inofensiv pentru sănătate. Dar trebuie să fim foarte atenţi să curăţăm vasele de reziduurile alimentare (de preferinţă cu sare sau oţet), pentru a nu permite înmulţirea microorganismelor. Cel mai rezistent la efectul termic este bambusul.

Argintul posedă proprietăţi antiseptice puternice - chiar şi o bucată de argint este capabilă să neutralizeze agenţii patogeni din mâncare sau apă. Totuşi, trebuie să ţinem minte că surplusul ionilor de argint are un impact negativ asupra sănătăţii şi poate duce la migrene şi probleme de vedere.

Vasele din argilă intră de asemenea în rating-ul celor mai sigure din punct de vedere a sănătăţii. În recipientele din ceramică pot fi preparate sau călite diverse alimente. Dezavantajul este că aceste vase sunt potrivite doar pentru cuptorul de bucătărie.

Vasele din sticlă sunt ecologice şi nu pot provoca daune sănătăţii noastre. Pot fi folosite atât pentru gătit cât şi pentru păstrarea alimentelor. În ziua de azi putem alege vase din sticlă rezistente la temperaturi înalte şi şocuri.

Vasele din ceramică asemenea celor din argilă sunt sigure pentru sănătate, dar cu unele limitări: sunt prea grele, se sparg uşor şi dacă sunt reci nu pot fi puse în cuptorul încălzit.

Recipientele din porţelan nu dăunează sănătăţii. Din cele mai vechi timpuri aceste vase au fost folosite nu numai pentru gătit, ci şi pentru păstrarea pe termen lung a condimentelor şi a medicamentelor. Se crede că porţelanul ajută organismul să se curate de toxine şi boli cronice.

Vasele emailate sunt neutre şi inofensive. Dar trebuie să fim atenţi la ciobirea ce apare la lovituri şi schimb de temperatură, asemenea vase nu mai pot fi folosite pentru că şi-au pierdut izolarea creată de smalţ.

Vasele de cupru au de asemenea multe avantaje, însă se oxidează la contactul cu acidul azotic ce poate fi conţinut de detergenţi. Veselă din cupru de înaltă calitate poate fi folosită, dar nu prea des.

Oţelul inoxidabil conţine marcaje ce indică compoziţia aliajului. Cea mai des întâlnită compoziţie pentru fabricarea tigăilor şi castroanelor este aliajul din nichel, fier şi crom. Oamenii care sunt alergici la nichel ar trebui să evite asemenea ustensile. Este binecunoscut faptul că implanturile dentare sau protezele fabricate din oţel inoxidabil pot duce la inflamarea mucoasei. La contactul oţelului cu pielea pot apărea dermatoze. Nichelul poate provoca, de asemenea, astm şi posedă efect cancerigen.

Vasele din oţel inoxidabil cu menţiunea "nikel free" nu conţin nichel, însă inofensivitatea acestora este încă în curs de cercetare.

În industria alimentară aluminiul este considerat un material foarte toxic: vasele din aluminiu afectează sistemul osos şi nervos, rinichii şi cresc riscul bolii Alzheimer. În rezultatul contactului cu alimentele acide, în corpurile noastre pot pătrund şi particule de aluminiu.

Despre influenţa ustensilelor de silicon asupra alimentelor şi sănătăţii noastre nu se ştiu prea multe. Veselă din silicon oxigenat a fost interzisă în Elveţia, fiind calificată ca potenţial periculoasă.

Dintre toate vasele din teflon, doar cele fabricate din teflon de înaltă calitate sunt considerate sigure, însă producerea acestora este dificilă şi costisitoare. Pentru curăţarea acestor ustensile nu trebuie folosite substanţe abrazive. În plus, nu se permite supraîncălzirea lor. În cazul în care integritatea stratului de teflon este afectată, vasele nu mai pot fi utilizate. Asemenea vase necesită încălzire electrică uniformă şi nu sunt potrivite pentru plitele pe gaze.

În rândurile de mai sus menţionam că veselă din porţelan nu afectează sănătăţii, ba mai mult decât atât, este atât unele dintre cele mai recomandate, cât şi una cele mai frumoase din punct de vedere estetic. Rosehome.ro pune la dispoziţia dumneavoastră o întreagă gamă de veselă din porţelan, de înaltă calitate. Vestea bună este ca mărcile veselelor din porţelan diferă, astfel încât aveţi un spectru mai larg de alegere.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter