02.06.2019,  19:45:16 | 0 comentarii | 455 vizualizari
Consiliul Local Petroșani / Un proiect amânat și 27 aprobate
de Corneliu BRAN

Ședința ordinară a Consiliului Local Petroșani, desfășurată în penultima zi a lunii mai, a avut pe ordinea de zi, inițial, 22 proiecte de hotărâri, fiind suplimentată de executiv cu alte șase proiecte. 

Din cele 28 de proiecte, 27 au devenit hotărâri de consiliu, în urma votului acordat de consilierii locali, prezenți în totalitate la ședință. Un singur proiect a fost amânat, la cererea primarului Tiberiu Iacob-Ridzi: proiectul suplimentar nr. 3 din cadrul ordinii de zi, ce viza „aprobarea transmiterii fără plată în proprietatea Parohiei Livezeni I a terenului în suprafață de 4.050 mp notat în CF nr. 64.771, nr. cadastral 64.771”.  
Văzând nedumerirea și semnele de întrebare a patru consilieri locali în legătură cu faptul că parohia ortodoxă din Livezeni dorește să devină proprietar de drept și pe bună dreptate a acestui teren, oricum dat în folosință gratuită parohiei respective și care folosește terenul pentru buna funcționare a locașului de cult cât și pentru anexele necesare funcționării complexului bisericesc, inclusiv a centrului social de acolo, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a cerut puțin timp pentru a strânge toate motivele și explicațiile din partea Bisericii Ortodoxe Române, a celor care păstoresc parohia și Episcopia Devei și Hunedoarei. La o viitoare ședință proiectul va fi repus pe ordinea de zi. Dacă ar fi să ne spunem și noi părerea, am fi în ton cu ceea ce au spus câțiva consilieri ce doreau ca proiectul acesta să treacă, precum și cu inițiatorul proiectului, primarul Petroșaniului. Biserica vrea acest teren în proprietate, chiar dacă și acum îl folosește gratuit, deoarece vremurile se schimbă, și dacă Biserica nu este proprietar de drept, cine știe, riscă, cândva, să rămână fără acest teren, cum s-a întâmplat în perioada comunistă când aproape toate lăcașele de cult ortodox au rămas fără terenuri din motivul acesta: că nu erau proprietari în acte (biserica greco-catolică a rămas și… fără lăcașurile de cult – n.a.). Cum Biserica e veșnică, sau cât va fi lumea, Biserica va exista, nu se pune problema la acest moment, dar vremurile se pot schimba iar o măsură de precauție în acest sens nu strică. 

Atenție, la… contravenție
Revenind la celelalte proiecte de pe ordinea de zi, toate au fost aprobate, lejer, fără probleme. Singurul proiect unde s-a discutat mai mult a fost proiectul 4 de pe ordinea de zi, referitor la „instituirea unor contravenții”. Acest proiect, inițiat de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, răspunde cererilor multor petroșeneni. Poliția Locală Petroșani a stabilit noi contravenții în legătură cu problemele fierbinți cu care orașul se confruntă pe linie de civilizație și de aspecte civice de zi cu zi, inclusiv din domeniul protecției mediului, a salubrizării, a practicării comerțului sau pe linie de circulație auto.
Pe scurt și de subliniat ca să se știe de către toți petroșenenii, conform modelelor orașelor civilizate din țară, dar mai ales din  Occident, amenzile s-au mărit. 
De-acum, probabil, nu vor mai zice unii că nu-i interesează amenda, că este mică…  Amenzile au crescut de șase ori! Probabil că acest lucru va da de gândit celor care parchează pe trotuarele reabilitate, celor care blochează accesul în instituții și scări de blocuri parcând aiurea, celor care se plimbă cu câinii și nu curăță mizeria în urma lor, neavând la ei lopățica și punga de plastic, dar și celor care parchează pe zone verzi, sau comercializează la colț de stradă te miri ce, fără nicio autorizație în acest sens, ori cei care aruncă gunoiul menajer aiurea, ori direct de pe geam cu punga, încă un „sport local” în multe zone din cartiere, în special în cele din Aeroport, unde sesizările făcute de diverși cetățeni în acest sens sunt încă destul de multe.

Primarul s-a ținut de cuvânt
Fiind un proiect important și interesant, cerut în număr mare de cetățenii cu bun-simț și cu spirit civic, dar și de ZVJ, vom reveni în ediția următoare cu noi amănunte, dar până atunci prin a subliniem faptul că atât primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, cât și viceprimarul Florin Nicolae s-au ținut de cuvânt. Ceea ce este și mai important este ca toate acestea să nu rămână doar pe hârtie. Spunea cineva în sală, că în Germania, nemții „nu că ar fi mai civilizați ca și românii, dar de zeci de ani știu de frica amenzilor” și ca atare nu mai aruncă mucul de țigară pe jos, sau nu mai lasă gunoiul la colț de bloc, având deja în sânge această teamă impusă prin legile locale aspre, care sancționează la sânge tot ce este deplasat. „Doar că acolo se poate, deoarece salariile sunt mari și nemții își permit, la Petroșani fiind totuși salarii mici…” și, ca atare, plafonul maxim al unor amenzi mărit prin amendamentul propus de tânărul consilier Vlad Lăutaru (și aprobat de marea majoritate a consilierilor locali în ședință, și salutăm această inițiativă!) nu ar fi pentru buzunarul petroșenenilor. Păi, după părerea noastră, tocmai aici este partea interesantă, că dacă ești sărac nu înseamnă să fii necivilizat, nesimțit, necioplit, să arunci gunoiul unde te duce mintea, să parchezi pe mijlocul trotuarului sau pe spațiile verzi, să dai muzica la maxim noaptea la 1:00 și așa mai departe… Aceste amenzi, cu siguranță, îi vor potoli pe mulți dacă nu din bun-simț și din cei șapte ani de-acasă, atunci măcar de teama de a nu primi amenda usturătoare.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter