03.06.2019,  17:55:51 | 0 comentarii | 1528 vizualizari
În urmă cu 70 de ani pe scena Palatului Cultural „Minerul” Lupeni (II)
de Marian BOBOC

Însă, întrecerea minerilor din Valea Jiului nu se opreşte aici. Am putea spune că de-abia începe… Căci şi minerii de la Petrila se autosesisează din… oficiu şi hotărăsc să pornească hora întrecerii socialiste, trăgându-i în horă, pe minerii lupeneni. În frunte cu şefii de brigadă Ludovic Pop şi Grigore Schiler, delegaţia minerilor petrileni ajunge la Palatul Cultural  Lupeni. Au asupra lor hârtia pe care sunt scrise condiţiile, 7 la număr.
De aici încolo îi predăm „microfonul” relatării organului de presă al Partidului Muncitoresc Român din Valea Jiului, „Zori Noi”: „Sala Teatrului Minier din Lupeni era plină de mineri, tehnicieni minieri şi funcţionari, care s-au strâns să răspundă la chemarea la întrecere adresată de muncitorii întreprinderilor fruntaşe. Au vorbit reprezentanţii organizaţiei de partid, sindicatului şi Uniunii Miniere despre însemnătatea întrecerilor socialiste. S-a arătat că acolo unde muncitorii (sic!) au muncit cu însufleţire în cadrul întrecerilor socialiste, succesele de muncă sunt din ce în ce mai frumoase, atât în mărirea producţiei, cât şi în îmbunătăţirea calităţii şi reducerea preţului de cost al produselor. Când discuţiile au ajuns la felul cum trebuie făcute cât mai bine întrecerile socialiste, la criteriile pe baza cărora trebuie să se desfăşoare întrecerea, şi-a făcut apariţia în sală delegaţia minerilor din Petrila, pentru a-i provoca la întrecere. În numele minerilor din Petrila, tovarăşul Klemncz Iosif, preşedintele Sindicatului din Petrila, a dat citire provocării la întrecere, care a fost primită cu însufleţire şi entuziasm de minerii din Lupeni. După ce numeroase grupe s-au provocat la întrecere între ele, meetingul a luat sfârşit, minerii exprimându-şi hotărârea fermă ca cel de-al doilea trimestru al anului curent să fie încheiat cu criteriile de întrecere propuse de minerii din Petrila îndeplinite şi depăşite”.
Citind criteriile de întrecere, deducem că au avut ceva de tras săracii mineri lupeneni în trimestrul al II-lea al anului 1949: depăşirea programului de producţie cu 8 la sută; depăşirea programului de pregătiri cu 6 la sută; reducerea procentului la şist cu 6 la sută; reducerea absenţelor nemotivate cu 2 la sută; reducerea posturilor neproductive cu 2 la sută; reducerea consumului de energie electrică cu 1 la sută; extinderea metodei de preluare a lucrului pe schimburi cu 2 la sută. Nu că acestea nu ar fi valabile şi în zilele noastre la minele care au mai rămas în exploatare…  

Chermeză de Ziua „Scânteii”
Organul de presă central al Partidului Comunist Român, Scânteia, a fost sărbătorit la 23 septembrie 1949 cu mare tam-tam şi în Valea Jiului. Această sărbătoare a fost anunţată în presă încă din 9 septembrie, pentru a fi pregătită aşa cum se cuvine. Din Steagul Roşu aflăm că „Lupenii va îmbrăca haine de sărbătoare cu prilejul Zilei Scânteii: „Ziua Scânteii este aşteptată cu drag şi de către oamenii muncii din Lupeni. În cadrul pregătirii festivităţilor, organizaţiile noastre de Partid desfăşoară o vie muncă de lămurire asupra importanţei acestei zile. Pe data de 23 septembrie, toate străzile din Lupeni vor fi curăţite, iar oraşul frumos pavoazat. În faţa Palatului Cultural vor fi expuse panouri reprezentând Scânteia ca îndrumător şi organizator în bătălia de producţie a oamenilor muncii, panouri cu întrecerile în cinstea zilei de 25 septembrie şi lozinci. Comisia de organizare a serbării a întocmit un program festiv pentru reuşita căruia îşi vor da concursul echipele artistico-culturale ale tuturor organizaţiilor de massă. Deschiderea serbării va avea loc în faţa Sfatului Popular (din acest an, 1949, această piaţă a fost denumită Piaţa 6 august 1929 - n.a.), sau în sala Palatului Cultural, la orele 10 dimineaţa. În decursul zilei vor avea loc manifestaţii artistico-culturale, iar după terminarea programului se va organiza o kermeză”.      

Ziua „Păcii”
Cu prilejul sărbătoririi Zilei „Păcii”, la Lupeni are loc la 2 octombrie 1949 un miting de amploare, la care au fost aruncate manifeste dintr-un avion, urmat de o defilare cu fanfara în frunte pe străzile localităţii.
Sărbătorirea Zilei „Păcii” s-a încheiat la Palatul Cultural, unde a rulat un film artistic.
(va urma)Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter