04.06.2019,  18:40:35 | 0 comentarii | 947 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petroșani / Inscripţie pe coaja de mesteacăn a unor zile
de Marian BOBOC

Chiar dacă cu o întârziere de două luni față de ora… sosirii (21 martie), Ziua Internațională a Poeziei a fost marcată și la Petroșani prin bunăvoința și generozitatea primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, subliniate de mai multe ori pe parcursul manifestărilor de Mihai Barbu (scriitor, consilier local ALDE și organizator al acestui moment cultural).

Joi, 30 mai,
pe terasa Hotelului Petroșani mă întâlnesc cu scriitorii (nu toți poeți…): Dumitru Augustin Doman (Pitești), Dan Nistor (Constanța), Spiridon Popescu și Adrian Frățilă (Tg. Jiu), Ioan Lascu (Craiova), Mihai Barbu și Dumitru Velea (Petroșani).
După o scurtă ședință tehnică, ne împărțim pe… licee, unde trebuie să fluturăm stindardele poeziei. Ironia… poeziei e că tocmai la colegiul care poartă numele Poetului literaturii române, Mihai Eminescu, nu avem acces, din motive... Prin urmare, ajungem la licee cu nume, poate mai prozaice (cu excepția celui cu numele reginei-poete „Carmen Sylva”), dar cu oareșce comunități mai dornice de cultură. În afară de „aleșii” care au prestat la „Carmen Sylva”, unii au poposit la „Leonida”, alții la „Hermes”. Cum de la celelalte întâlniri nu am primit până la ora închiderii ediției nici o relatare, vom consemna…

…întâlnirea de la Colegiul Economic „Hermes” 
Trebuie spus de la început că, deși elevi la un colegiu cu profil economic, „Hermes”, elevii cu care ne-am întâlnit eu și Dan Ioan Nistor s-au arătat interesați de poezie.
Gazde bune sunt profesorii de română Irina Boboc și Cristian Lunel, care au pregătit cu atenție momentul.
La început, îmbrac hainele reporterului, provocându-l la mărturisiri cât mai ample pe Dan Ioan Nistor. Care, într-o formă de zile mari, ca și cum nu ar fi călătorit toată noapte cu trenul de la Constanța până la Petroșani, ne plimbă nu doar pe malul mării, ci și în larg. Acolo unde muzele sunt sirene care-i ademenesc pe pofticioșii poeți, navigatori și ei pe apele când învolburate, când limpezi ale poeziei. Apoi, revenit la malul tomitan, fără a atenta la statuia lui Ovidiu, Dan se exilează cu delicatețe pe solul aurifer al poeziei. Din care recită cu emoție junilor elevi.
După ce m-am achitat de sarcina de reporter ad-hoc, îmbrac „salopeta de cuvinte”, provocându-i pe liceeni la o discuție despre poezie. Fiind vorba de o instituție de învățământ din care ies, printre altele, specialiști ai comerțului, le propun un târg: pe primul elev(ă) care îmi adresează o întrebare despre poezie, îl voi răsplăti cu o carte cu autograf. În cele din urmă, le ofer tuturor celor care „s-au băgat în seamă cu poezia” câte o carte. Apoi, amintindu-mi și de anii de liceu, recit câteva poeme de… amor…
După o oră, care nici nu am simțit când s-a dus, se retrag din sală mai mulți elevi, care se grăbesc să ajungă la festivitatea de premiere. Mai rămân în sală, pe lângă profesorii Irina Boboc și Cristian Lunel, și câțiva elevi pasionați de poezie. Astfel, întâlnirea de la „Hermes” se transformă într-un jam-session literar.
Succesul întâlnirii îl determină pe venerabilul (dar atât de activul…) Dan Ioan Nistor să promită o revenire la Colegiul Economic „Hermes”. Fiind prieten cu el, îl voi însoți, cu siguranță…
După atâta muncă, scriitorii, din toate colțurile… liceelor, nu uită un amănunt important:

Cultura trece prin stomac…
Foamea și setea îi adună pe scriitori iar laolaltă, de data aceasta în jurul mesei, într-un local situat pe malul lacului, unde pe vremuri (ce vremuri…) flotila lui Leontin Ciortan era stăpână. Scriitorii povestesc întâmplări hâtre. Care, împreună cu minunatele licori din pahare, fac ca orele să zboare cu veselie, ca secundele.
Deși prins cu atâtea chestiuni administrative, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi nu uită că este amfitrionul acestui moment. Și își rupe din timpul său prețios, doar pentru a fi alături la masă de Dumitru Velea și… ceilalți scriitori, pe care i-am enumerat la început. Primarul se așază  lângă mine. Sau eu lângă primar… Ce mai contează, din moment ce este o întâlnire deloc protocolară, amicală de-a dreptul. Observând că primarul abia de a reușit să treacă lingura de 2-3 ori prin ciorbă, fiind solicitat ba la telefon, ba pe viu, un scriitor (nu scriitoare…) îl complimentează pe primar: „Abia acum îmi dau seama de ce arătați așa de bine…”.  
După această întâlnire, poeții se odihnesc, unii la HP, alții pe la casele ori apartamentele lor din Petroșani. 

Vineri, 31 mai,
pe la orele amiezii, sala de ședințe a Consiliului Local Petroșani este luată cu asalt. Nu de consilieri ori jălbari, ci de scriitori, poeți și… poete. Care, văzând locurile libere ale consilierilor locali, nu stau prea mult pe gânduri și le ocupă. Fiecare are în mână o carte cu un titlu foarte lung (poate cel mai lung…): „Ziua Mondială a Poeziei la Petroșani/ 12 poeți&120 de poezii din triunghiul poetic Craiova-Tg. Jiu – Petroșani”. Uff! Volumul (184 pagini) a apărut în decente condiții grafice la Editura „Autograf MJM”, condusă de Jean-Mihail Băileșteanu, fiul răposatului scriitor și editor Jean Băileșteanu (bun prieten de-al meu).
Distribuția celor 12 scriitori  în „triunghiul poetic” este următoarea: 6 din Petroșani (Mihai Barbu, Marian Boboc, Valeriu Butulescu, Roxana Filip, Dan Ioan Nistor și Dumitru Velea), 3+1 din Tg. Jiu (Nicoleta Crăete, Adrian Frățilă și Spiridon Popescu + Ion Hirghiduș) și 2 din Craiova (Nicolae Coande și Ioan Lascu). Surprinzătoare apariția lui Ion Hirghiduș în „latura” Tg. Jiu a triunghiului. Hirghiduș locuiește de zeci de ani în Uricani, fiind universitar la Petroșani și consilier județean în „parlamentul” de la Deva. Cu umorul său caracteristic, de… oltean, Ion Hirghiduș pune înregimentarea sa geografică greșită în rândurile poeților din Tg. Jiu pe seama neatenției tehoredactorului cărții, nu a antologatorilor (în număr de… 2, Ioan Lascu și Mihai Barbu), care aveau cunoștință de situația sa.   
Celor 12 li se mai adaugă, de la Curtea de Argeș, prozatorul Dumitru Augustin Doman, bonomul redactor șef al revistei de cultură „Argeș” și prieten cu mulți scriitori din Vale. 
După o întârziere de bun simț, motivată de festivitățile de premiere de la liceele Petroșaniului, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi deschide lansarea și recitalul de poezie din sala de consiliu. 
Din cei 13 scriitori prezenți în antologie (cu tot cu Doman), 10 sunt prezenți „la fața locului”: Nicoleta Crăete, Roxana Filip, Adrian Frățilă, Spiridon Popescu, Dan Ioan Nistor, Mihai Barbu, Ioan Lascu, Dumitru Velea, Dumitru Augustin Doman și subsemnatul. Dintre aceștia, 9 își lansează direct cuvintele spre angajaților primăriei, care formează un public privilegiat. Al zecelea, Mihai Barbu, preferă să citească prin… „delegație”, textele sale fiind lecturate de altcineva.  
Eu citesc trei poezii, printre care și „hiturile” din ciclul „strada bețivilor”:

boicot electoral

de când mă știu locuiesc
pe strada bețivilor
cea mai profundă stradă din oraș
dar și cea mai neglijată de autorități

să nu mă înțelegeți greșit
pe strada noastră avem de toate
grădinițășcoalăcabinetemedicalefarmacie
cinemacurentelectriccanazireapăcurentăgaze
ba pe un dâmb a răsărit și un schit

din păcate
nici un candidat la municipalitate
nu a cuprins vreodată în programul său electoral
edificarea unei cârciumi
unei amărâte de bodegi
sau măcar a unui local la pahar
(care putea fi ridicat lesne
din doagele butoaielor
de care sunt pline toate curțile
noastre)

de aceea noi
cetățenii străzii bețivilor
nu am votat niciodată

știe domnul primar?

pentru că nu am votat niciodată
ne situăm
în afara istoriei locale

însă și noi locuitorii străzii bețivilor
avem dreptatea noastră
în lupta pentru construirea unei cârciumi
de către municipalitate

și noi plătim taxe și impozite
și nouă ne pasă de oraș
și atunci de ce suntem nevoiți să bem
pe alte străzi fără istorie
la mare depărtare de casele noastre
cu multe riscuri

știe domnul primar câți
cetățeni ai străzii bețivilor
și-au aflat sfârșitul
din cauză că la întoarcere spre casă
au căzut în șanțuri
ca în niște tranșee ale ultimului pahar
ca niște popice lovite de o bilă 
ucigașă

știe domnul primar?

Chiar dacă întrebarea din poezia mea e retorică, Tiberiu Iacob-Ridzi răspunde cu umor: „Nu știe, domnul primar”.  O dovadă cât se poată de concludentă că la recitalul de poezie edilul șef al Petroșaniului nu a ascultat ca… primarul. Ci a fost cu simțurile poetice la maxim.
Ce să mai zic de poeți. Vremea a ținut cu ei. Pe parcursul celor două zile (că Ziua Mondială a fost… zilele), poeții s-au bucurat de o vreme trimisă din ceruri de însuși Bacovia… Căci, am uitat să vă spun, și poeții din ceruri au mondialele lor de poezie. Precum în cer, așa și pe pământ… Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter