04.06.2019,  18:45:47 | 1 comentariu | 1500 vizualizari
Consilierii locali petroșăneni au hotărât:  1.500 de lei - pentru un chiștoc sau o mașină parcată aiurea  
de Corneliu BRAN

Vă promiteam în ediția trecută că vom reveni cu proiectul devenit hotărâre de consiliu la ultima ședință ordinară de Consiliu Local Petroșani, legat de instituirea unor contravenții.

Din start trebuie subliniat că așa cum s-a discutat și în ședința de săptămâna trecută, noile amenzi și pragurile de minim și maxim al acestora au fost propuse de șeful Poliției Locale Petroșani și de șeful Biroului de Mediu din cadrul aceleași instituții ce face parte din cadrul primăriei din localitate, în urma analizei efectuate și a cererii în acest sens a opiniei publice. Inițiatorul proiectului a fost primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Însă, în cadrul ședinței, pragul maxim al unor amenzi a fost mărit printr-un amendament inițiat de consilierul Vlad Lăutaru, care a dorit astfel „nu să fie sancționați cu amenda maximă cei ce încalcă regulile acestui proiect și până la urmă regulile de bun simț dintr-o comunitate locală, ci să știe unii sau alții că se poate ajunge și la aceasta dacă încalcă cu bună știință, repetat, ceea ce n-ar trebui să facă, lucruri deloc greu de respectat dar pe care unii le încalcă cu tupeu și nesimțire în mod voit - și poate că dacă știu că amenda s-a mărit se vor potoli, dacă nu din bun simț măcar de frică, cum se întâmplă peste tot în lumea civilizată”.
Dar iată punctele din anexele proiectului unde amenzile au fost mărite, mai exact unde s-a mărit plafonul maxim al contravenției.
Anexa 1, punctul 2 – care spune: „Neîndeplinirea obligațiilor persoanelor fizice sau juridice de a menține în stare corespunzătoare locurile de agrement în scopul prevenirii, reducerii și eliminării impactului negativ asupra mediului sau a stării de sănătate a populației”. Această „neîndeplinire” va putea conduce la amenzi cuprinse între 500 și 1.500 lei (propunerea în proiect era de 1.000 lei).
Anexa 4, punctul 4: „Neîndeplinirea obligațiilor persoanelor fizice și juridice de a nu depozita în albii sau pe malurile cursurilor de apă deșeurile de orice fel”. Tot la fel, 1.500 lei poate fi amenda maximă și aici, după ce în proiect ea era de 1.000 lei pentru persoane fizice și 2.000 lei pentru persoane juridice (aici a rămas la fel).
Anexa 2, punctul 3: „Aruncarea/abandonarea/depozitarea oricăror tipuri de deșeuri pe domeniul public (ambalaje de hârtie, plastic, țigări, gumă de mestecat, coji de semințe etc.) direct sau din autoturisme” – se va sancționa până la limita maximă a contravenției în valoare de 1.500 (prima propunere fiind între 200 și 500 lei – deci a crescut de trei ori, aviz amatorilor și celor care deja au mai fost sancționați!)
Anexa 2, punctul 7: „Neîndepărtarea zăpezii/ gheții de pe căile de acces, trotuare, din preajma locuințelor, sediilor, spațiilor comerciale, precum și a gheții formate în jgheaburi sau pe streșini de către proprietari, chiriași sau persoanele care folosesc aceste imobile și necombaterea poleiului cu materiale antiderapante” – la fel, până la 1.500 lei va putea fi amenda pentru persoanele fizice și 2.000 lei pentru persoanele juridice (începând de la 200 lei respectiv 1.000 lei).
Anexa 2, punctul 8: „Nerespectarea deținătorilor de animale de companie (câini, pisici etc.) de a avea asupra lor pungă și cele necesare și de a ridica excrementele/dejecțiile acestora de pe domeniul public sau alte locuri, precum și refuzul acestora de a le ridica și depune la punctele de precolectare a deșeurilor menajere” – tot 1.500 va putea fi amenda maximă de-acum (în timp ce amenda minimă va fi de 200 lei), inițial în proiect fiind propusă suma de 500 lei.
Anexa 2, punctul 14: „Deteriorarea sau distrugerea mobilierului urban precum ți a echipamentelor de joacă din parcuri și alte locuri special amenajate, precum și schimbarea amplasamentului acestora”, va avea de-acum înainte un plafon minim de amendă de 200 lei și un plafon maxim de 1.500 lei, inițial fiind propusă amenda maximă de 500 lei pentru persoanele fizice. Amenda în această situație pentru persoanele fizice va fi cuprinsă între 1.000 și 2.000 lei.
Anexa 3, punctul 9: „Blocarea cu autovehicule a căilor de acces la intrarea/ieșirea din instituții, curți, blocuri de locuințe, garaje, parcări, ganguri sau străzi înfundate, precum blocarea accesului la punctele de colectare a gunoiului menajer sau a rampelor de gunoi”, vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 200 și 1.500 lei de-acum înainte, în proiect inițial fiind trecut 200-500 lei.
Probabil că ar mai fi fost și alte puncte unde consilierii locali să poată vorbi de mărire a sancțiunii maxime ca să descurajeze „păcătosul”. Doar că la această ședință doar la atâtea puncte din anexe s-au făcut modificări. Tot e ceva și așa…
Vorba unui consilier în vacarmul creat după anunțarea amendamentului de către președintele de ședință: „Ne-am săturat de sloganul nu mărim amenda că nu ne mai votează poporul! Ba chiar așa, ne vor vota poate mult mai mulți, văzând că, în sfârșit, facem ce trebuie. Că dacă unii nu știu de bun simț, poate vor știi că pot fi usturați la buzunar. Că orice s-ar zice o amendă de 1.500 lei, dacă tot repetă măgăriile – că nu recomandăm poliției locale să înceapă cu amenda mare, din contră, am vrea să nu o aplice dacă se poate niciodată – nu este una chiar mică. Gata cu sfidarea prin faptul că 100-200 lei unora nu le păsa și le râdeau în nas polițiștilor!”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 cetateanu05.06.2019,  15:56:37
Nu se poate discuta si despre locurile de parcare dintre blocuri? Nu ar fi o soluție ca acestea sa fie licitate de către posesorii de autoturisme care locuiesc in perimetrul acelor parcări ? Normal, contra unei taxe anuale. Astfel, posesorii de autoturisme vor avea niște locuri de parcare asigurate si primăria s-ar alege cu niște bani in buget. Este greu de acceptat sa parchezi la naiba in praznic pentru ca toate locurile din parcarea de la blocul tău sunt ocupate de tot felul de neaveniți.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter