09.06.2019,  19:53:49 | 0 comentarii | 283 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vineri și sâmbătă, / Festivalul-concurs de fotografie „Locuri de lângă noi” și-a derulat la Petroșani cea de-a VIII-a ediţie
de Corneliu BRAN

Festivalul-concurs de fotografie „Locuri de lângă noi” a fost inițiat acum 8 ani de Petrișor Crăciunoiu (artist fotograf), Lavinia Hulea și Ovidiu Rațiu (artist fotograf, plecat mult prea repede de lângă noi, Dumnezeu să-l odihnească și aibă în paza Sa!) și a fost conceput ca un spațiu artistic, educațional și cultural destinat fotografiei. 

Ovidiu Rațiu a vegheat de sus…
Vineri, 7 iunie, și sâmbătă, 8 iunie, la Petroșani, Casa de Cultură a Studenților a găzduit cea de-a VIII-a ediție. Un gest foarte frumos și de suflet s-a întâmplat chiar în ziua de debut a festivalului. Anul acesta, în amintirea unuia dintre promotorii acestui festival, organizatorii au creat vineri un moment deosebit de inspirat și de aducere aminte: „In Memoriam Ovidiu Rațiu”. În rostirea plină de emoție a artistului vizual Cătălin Tibori, toți cei prezenți și-au amintit și l-au onorat cu gândul pe Ovidiu, om de o finețe rară și un fotograf extrem de rafinat, stins din viață mult prea repede.

Deschiderea festivalului
Așa cum era prevăzut în programul publicat și de ZVJ săptămâna trecută, deschiderea oficială a festivalului de fotografie a avut loc vineri, 7 iunie, începând cu orele 16:00. Așa cum se întâmplă la astfel de ocazii, o parte dintre cei prezenți au rostit alocuțiuni. Dintre aceștia îi putem aminti pe doamna Lavinia Hulea, directorul Casei de Cultură a Studenților din Petroșani, Petrișor Crăciunoiu (artist fotograf, de asemenea inițiator și promotor al festivalului cum spuneam și la început), Cătălin Tibori (artist vizual), Cristian Graure (cadru didactic asociat al Facultății de Arte și Design din Timișoara) și Daniel Bocșe (cadru didactic la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva). 
În deschiderea programului, în sala de expoziții a Casei de Cultură Studențești de la parter a avut loc totodată și un superb vernisaj al expoziției studenților din anul I și II ai Facultății de Arte și Design din Timișoara, coordonați de prof. univ. dr. Cristian Graure, și al elevilor Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, coordonați de profesorul Daniel Bocșe. 

Analize și discuții ca de la fotograf la fotograf
După circa o oră, prima zi s-a încheiat cu o serie de „analize critice ale unor portofolii foto”, la cererea participanților interesați, discuțiile fiind absolut interesante și constructive, pasionații de artă fotografică putând afla de la artiștii fotografi prezenți foarte multe informații din domeniu ce cu siguranță le vor fi folositoare pe viitor.

Ateliere foto
Sâmbătă dimineață, începând cu orele 10:00, timp de aproape trei ceasuri, Ovidiu Manoilescu, artist fotograf, și același artist vizual Cătălin Tibori și-au susținut atelierele foto cu tematicile „Înapoi la origini”, respectiv „Lumini, modificatori, exponometre”, cei doi captând atenția publicului prezent prin discursurile riguroase și comunicările asertive. A fost din nou un moment de câteva ceasuri unde pasionații de fotografie au putut primi date și informații prețioase de la doi adevărați profesioniști ai genului acesta de artă, unul care a luat amploare odată cu tehnologia tot mai avansată în materie de aparatură foto, era digitală punându-și și aici amprenta cum era și firesc.

Marșul foto a avut ca tematică anul acesta „oameni și locuri din Petroșani”
Însă zeci de tineri au așteptat probabil cel mai important moment al zilei, care a coincis, firește, și cu participarea la concurs, fiindcă să nu uităm că în primul rând acest festival este construit pe baza unui concurs de fotografie și abia apoi vin toate celelalte. Astfel, după orele 13:15, undeva după un sfert de ceas de la această oră s-a dat „start” marșului foto. Studenții și elevii înscriși la concurs au avut la dispoziție exact o oră pentru a realiza fotografii circumscrise tematicii concursului din acest an: oameni și locuri (din Petroșani). După o oră, participanții s-au reîntors de pe teren la casa de cultură studențească și toate fotografiile făcute de ei au fost colectate și jurizate de un juriu profesionist, format din Cristian Graur, Ovidiu Manoilescu și Daniel Bocșe. După o altă oră, s-a trecut la o analiză serioasă și critică a fotografiilor din concurs, urmând la final premierea.

Câștigătorii ediției din acest an
Nu am putea finaliza acest material fără să vă prezentăm și premianții ediției a VIII-a a festivalului-concurs de fotografie desfășurat la Petroșani.
Astfel, premiul I a fost obținut de Cristina Daniela Miere, studentă în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara, premiul II de către Alexandra Gabriela Teodoru, studentă în cadrul aceleași facultăți timișorene, în timp ce premiul III a fost obținut de un tânăr elev de liceu din Petroșani, Răzvan-Mihai Râșnoveanu de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din localitate.
A fost acordat totodată de către organizatori și anul acesta „Premiul special Ovidiu Rațiu”, cum se întâmplă de fiecare dată și cum e și firesc să se întâmple. Acest premiu a fost obținut de către Daniel Manoilă, un masterand al Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică din cadrul Universității din Petroșani.
Premianții au obținut pe lângă diplome și medalii și premii în obiecte ce țin de arta fotografică și de această pasiune interesantă și plăcută, dar și deosebit de utilă dacă ținem cont că în ziua de azi fotografiile sunt la îndemâna oricui are un telefon mai performant, fiind expuse apoi pe rețelele de socializare sau pe paginile de internet ale unor diverse site-uri. 

Concluzie
Concluzia acestui festival-concurs este una foarte simplă și fin explicată de doamna director Lavinia Hulea, unul dintre organizatorii acestui eveniment ce a devenit deja tradițional în luna iunie a fiecărui an: 
„Ca să fac un rezumat într-o singură frază, pot spune că Locuri de lângă noi, ediția din 2019, a confirmat perenitatea ideii inițiale fiind o reușită artistică fără doar și poate, festivalul creând un îndemn spre introspecție, cunoaștere și rigoare. 
În încheiere țin să le mulțumesc pe această cale tuturor celor care m-au susținut în organizare, dumneavoastră, celor de la ZVJ, pentru că sunteți mereu aproape de acțiunile noastre și nu în ultimul rând tuturor participanților care s-au înscris la una dintre cele mai de suflet acțiuni organizate de Casa de Cultură a Studenților din Petroșani peste an”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter