19.06.2019,  19:07:07 | 1 comentariu | 1584 vizualizari
În urmă cu 70 de ani pe scena Palatului Cultural „Minerul” Lupeni (IV)
de Marian BOBOC

Angajamentele luate de mineri
După ce tovarăşul Schwartz, din partea Uniunii Miniere, a vorbit despre rolul hotărâtor al muncitorimii miniere în lupta pentru industrializarea ţării, precum şi raportul administraţiei minei Lupeni asupra situaţiei producţiei, zeci de mineri şi şefi de grupe şi-au luat angajamente concrete în întrecerea socialistă în cinstea zilei tovarăşului Stalin.
- Minerii din grupa mea mai au de dat 7.920 tone de cărbune în cadrul Planului pe anul 1949, spune tovarăşul Silvester. Însă până la 21 Decembrie, ziua în care tovarăşul Stalin, iubitul nostru învăţător şi conducător împlineşte 70 de ani, îmi iau angajamentul ca împreună cu ortacii mei să extragem 8.400 tone. Totodată, până la 21 decembrie, voi presta 8 şuturi voluntare în mină.
- Împreună cu minerii din grupa mea vom depăşi norma cu 30 la sută în fiecare zi, s-a ridicat tovarăşul Maxim Adam, şef de grupă.
- Eu şi ortacul cu care lucrez în echipă simplă chemăm la întrecere în cinstea zilei tovarăşului Stalin pe echipa lui Tomoioagă Ştefan, pentru cel puţin două norme zilnice, a spus tovarăşul Stroia Nicolae, în aplauzele sălii.
Angajamentele au continuat cu avânt. Minerii şefi de grupe, tovarăşii Poboreni Alexandru, Mohna Florian, Hulă Victor, Andraşek etc. au continuat să-şi ia angajamente concrete.

Muncitorii de la suprafaţă şi administraţie au pornit la întreceri pentru a sprijini lupta minerilor pentru cărbune  
 Din partea muncitorilor de la preparaţie, tovarăşul Gropeanu Remus şi-a luat angajamentul să prepare tot cărbunele scos de mineri, să lichideze cu absenţele nemotivate şi să recupereze tot mai mult cărbune din şistul ce urmează să fie aruncat la haldă.
Mecanicii de craţere şi-au luat angajamentul să lupte pentru înlăturarea defectelor în mină, iar strungarii şi celelalte categorii de muncitori de la Atelierul de Grup Teohari Georgescu să repare cât mai multe maşini şi unelte pentru mineri. În numele administraţiei, tovarăşul Brila Borislav şi-a luat angajamentul să asigure grupelor de mineri condiţiile necesare de muncă spre a-şi putea îndeplini angajamentele. Apoi, adunarea minerilor din Lupeni a votat răspunsul ceferiştilor de la Griviţa-Bucureşti”.
Iată răspunsul minerilor:
„Tovăraşi de la Atelierele Griviţa-Locomotive Bucureşti
Noi, muncitorii, tehnicienii, inginerii şi funcţionarii de la Exploatarea minieră Lupeni, ne-am întrunit astăzi 26 Octombrie 1949 într-un mare meeting pentru a răspunde, prin noile angajamente în muncă, chemării voastre, în cinstea  măreţei zile de 21 Decembrie 1949, când Marele STALIN împlineşte 70 de ani.
Nu putem cinsti mai bine această măreaţă zi, a aniversării eliberatorului şi prietenului poporului nostru Marele Stalin - decât prin noile angajamente, prin noi succese în câmpul muncii, prin noi realizări în lupta pentru construirea socialismului în scumpa noastră Republică, întărind astfel lagărul păcii şi al democraţiei în frunte cu Marea Ţară a Socialismului, Puternica U.R.S.S.
Conştienţi că fiecare tonă de cărbune în plus contribuie la întărirea Patriei noastre, la dezvoltarea industriei noastre socialiste, la transformarea socialistă a agriculturii, contribuind astfel cu succes la ridicarea nivelului material, cultural şi politic a poporului nostru muncitor.
NOI, MUNCITORII, TEHNICIENII, INGINERII ŞI FUNCŢIONARII AI MINEI LUPENI, NE LUĂM ANGAJAMENTUL:
1. Până la 21 Decembrie să realizăm Planul de Stat pe anul 1949 şi să dăm peste Plan 7.500 tone cărbune, iar până la finele anului să mai dăm în plus încă 15.000 tone cărbune.
2. Să mărim productivitatea muncii, cu 12 la sută faţă de primele 9 luni ale anului 1949.
3. Să reducem preţul de cost al tonei de cărbune, faţă de media primelor luni ale anului 1949 cu 5 la sută.
4. Să îmbunătăţim calitatea cărbunelui, prin scăderea procentului de cenuşă, cu 10 la sută.
5. Vom pune în funcţiune, în acest interval, următoarele maşini şi unelte, sosite din Uniunea Sovietică, ajutor preţios în munca noastră: 2 maşini de havat, 2 şocuri oscilante, 3 perforatoare electrice. Vom electrifica întreg transportul în abatajele frontale din stratul 18.
6. Vom  intensifica şi lărgi întrecerile socialiste, care să cuprindă 85 la sută din efectivul de producţie al Minei Lupeni, sub lozinca „Toate echipele peste normă”.
7. Vom duce o muncă intensă de lămurire, pentru combaterea absenţelor, reducând numărul lor cu 30 la sută.
8. Pentru eliminarea timpului mort în procesul de producţie ne luăm angajamentul: Să întrebuinţăm din plin cele 8 ore de muncă. Artificierii, maiştrii minieri, electricienii, mecanicii şi vagonetarii se vor schimba la faţa locului, pentru a da tot ajutorul necesar tovarăşilor mineri în producţie.
9. Până la 21 Decembrie 1949, vom presta 17.600 ore, normă om în plus.
10. Vom da o atenţie deosebită îngrijirii şi folosirii raţionale a sculelor, uneltelor şi maşinilor, asigurând buna şi continua lor funcţionare.
11. Vom asigura buna funcţionare a cantinelor minere, şi vom da o atenţie deosebită reparării şi întreţinerii locuinţelor muncitoreşti.
Tovarăşi,
Marele sprijin şi ajutor pe care ni l-a acordat şi ni-l acordă încontinuu Uniunea Sovietică în frunte cu Generalisimul STALIN, pe care minerii l-au simţit din plin, reprezintă pentru noi garanţia viitoarelor victorii în câmpul muncii.
Suntem convinşi, că întreaga muncitorime minieră va răspunde cu acelaşi entuziasm la chemarea ceferiştilor de la Griviţa-Locomotive, intensificând întrecerea socialistă, făurind o viaţă mai fericită pentru toţi cei ce muncesc în R.P.R. contribuind astfel mai grabnic la construirea socialismului în ţara noastră.
Sub conducerea şi îndrumarea Partidului Muncitoresc Român înainte la lupta pentru o viaţă mai bună, pentru întărirea şi înflorirea patriei noastre, pentru întărirea lagărului democraţiei, a Păcii şi a Socialismului!
Trăiască Partidul Muncitoresc Român în frunte cu Comitetul său Central!
Trăiască Confederaţia Generală a Muncii din R.P.R.!
Trăiască Gloriosul Partid Comunist (bolşevic) al U.R.S.S.!
Trăiască I.V. Stalin, marele geniu şi conducător al omenirii muncitoare din întreaga lume!”. 

Solidaritate faţă de americani.
Adică de comunişti…

Ziarele epocii comuniste erau doldora de articole care deplângeau situaţia muncitorimii din ţările capitaliste, juxtapuse cu cele care arătau ditirambic situaţia clasei muncitoare din ţările socialiste. Nu de puţine ori, muncitorimea română îşi manifesta solidaritatea cu muncitorimea capitalistă, demascând abuzurile la care aceasta era supusă, ca şi cum ar fi ţinut cineva cont de poziţia ei.
Aşa s-a întâmplat şi la 29 octombrie la Lupeni, când peste 1.000 de mineri s-au întrunit la Palatul Cultural într-un mare miting de protest, „înfierând cu tărie criminala condamnare pronunţată împotriva celor 11 fruntaşi ai Partidului Comunist American (PCA)”. Arestarea lui Eugen Dennis, secretarul general al PCA, şi a încă 11 tovarăşi s-a întâmplat în iulie 1948, aceştia fiind acuzaţi de conspiraţie împotriva SUA.
Conform „Steagului Roşu”, cei care au luat cuvântul la miting „au arătat că verdictul dat împotriva fruntaşilor comunişti din Statele Unite constituie o nouă manevră a imperialismului american de a înăbuşi lupta oamenilor muncii din America pentru pace şi progres” subliniind „că în întreaga lume condamnarea celor 11 comunişti americani a stârnit un protest vehement din partea oamenilor muncii”.   Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 Dan Meza 20.06.2019,  15:38:21
Faine si interesante articole . Felicitari !


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter