20.06.2019,  18:24:55 | 0 comentarii | 1570 vizualizari
În urmă cu 70 de ani pe scena Palatului Cultural „Minerul” Lupeni (V)
de Marian BOBOC

Pentru ajutorarea copiilor săraci
Uniunea Tineretului Muncitoresc, Uniunea Femeilor Democrate din România şi Crucea Roşie s-au mobilizat pentru ajutorarea copiilor săraci din Lupeni, organizând în octombrie mai multe festivaluri artistice. Unul dintre acestea are loc pe scena Palatului Cultural la 18 octombrie. În faţa unei săli arhipline este jucată comedia muzicală „Nu minţiţi, fetelor”.

O provocare a minerilor lupeneni:schimbul la locul de muncă
Chestiunile de organizare a muncii au fost o constanţă a preocupărilor sindicatelor şi conducerii minelor atât în epoca interbelică, cât şi în cea comunistă. Dacă în perioada dintre cele două războaie mondiale sindicaliştii se mai încontrau programelor de muncă extenuante propuse de administraţie, noile sindicate apărute după 1945, în fapt marote ale noii puteri comuniste instalate în România, militau pentru cât mai mult timp lucrat în mină. Aşa a apărut ideea organizării schimbului la faţa locului de muncă. Cum se apropia aniversarea a 70 de ani de la naşterea lui Stalin, această nouă organizare a muncii, care în realitate nu avea cum să fie pe placul minerilor deoarece astfel trebuia să muncească efectiv 8 ore din 8, este prezentată, cu ingredientele propagandistice de rigoare, ca o faptă de toate cinstea. Adică, în cinstea „tătucului popoarelor”…
Ideea schimbului la faţa locului, pornită de la Petrila, a ajuns şi la Lupeni. Reproducem din „Steagul Roşu” filmul adunării minereşti întâmplate la Palatul Cultural:
„(…) Nici la Lupeni minerii n-au rămas deoparte. Sâmbătă, 19 noiembrie, sala Teatrului Minier din Lupeni era plină de oameni ai muncii. Erau de faţă tovarăşii de la Partid, judeţeană şi locală, de la sindicat, tehnicieni şi ingineri.
- Tovarăşi, a spus tovarăşul Kocik Mihai, preşedintele Sindicatului minier din Lupeni, Republica noastră Populară, pentru grăbirea mersului nostru spre un viitor fericit, spre socialism, ne cere nouă, minerilor, să dăm cărbune mai mult. Dar pentru a da cărbune mai mult, ne trebuie timp, tovarăşi. În acest scop, Partidul ne îndeamnă să organizăm schimbul între echipe la faţa locului de muncă. Aşa vom reuşi să câştigăm mii de ore de muncă zilnic, să dăm mii de tone, de cărbune peste plan, a spus tovarăşul Kocik în aplauzele entuziaste ale minerilor adunaţi.
Apoi, s-au ridicat numeroşi mineri de frunte, care au arătat marea însemnătate a folosirii din plin a celor 8 ore de lucru. Mohan Florian, Damian Traian, Pop Vasile, Nastai Francisc şi alţi mineri fruntaşi de la Lupeni au arătat că ei vor reuşi să învingă greutăţile şi să sporească producţia de cărbune prin preluarea lucrului la faţa locului în mine.
- Să ne schimbăm cu toţii la faţa locului în mină, au hotărât în unanimitate minerii din Lupeni.
În numele corpului tehnicienilor, inginerul Ivanovici şi-a luat angajamentul să asigure condiţiile prielnice ritmului nou al muncii în urma schimbului la faţa locului de muncă, în mină.
În cadrul acestui meeting minerii din Lupeni au lansat un apel către minerii din întreaga ţară, cerându-le să lupte pentru noi victorii în întrecere în cinstea zilei tovarăşului Stalin, schimbându-se la faţa locului de muncă”.
Iată apelul:
„Noi, minerii, tehnicienii şi inginerii de la mina Lupeni, întruniţi într-o mare adunare sindicală, am luat în discuţie sarcinile ce ne revin în cadrul Planului de Stat pe anul 1949. Pentru a obţine noi victorii în lupta pentru îndeplinirea Planului, e necesar să folosim din plin cele 8 ore de lucru, fapt ce poate fi realizat prin organizarea schimbului între echipe la faţa locului de muncă.
Schimbându-ne la faţa locului de muncă, vom da mai mult cărbune industriei noastre, asigurând sporirea producţiei de bunuri, făurindu-ne astfel mai curând o viaţă îmbelşugată şi fericită.
Să ne schimbăm cu toţii la faţa locului de muncă, pentru ca astfel să putem lupta cu succes pentru noi victorii în bătălia cărbunelui, să întâmpinăm cu cinste cea de-a 70-a aniversare a zilei tovarăşului Stalin”.
După patru zile de la adunare, aflăm că 62 de brigăzi de la mina Lupeni se schimbă la faţa locului de muncă, ceea ce a şi dus la creşterea producţiei de cărbune, de exemplu minerii de la sectorul I  dând cu 9,4% mai mult cărbune.

Teatrul de Stat „Valea Jiului”
Cea de-a treia premieră a stagiunii de toamnă a anului 1949 a Teatrului de Stat „Valea Jiului”, Sacul cu surprize de Mark Twain, a fost jucată la Palatul Cultural în zilele de 16, 27 şi 30 decembrie. De amintit că, comedia satirică în 4 acte şi 6 tablouri a fost prelucrată de M. Bazilievski şi V. Neusstadt.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter