23.06.2019,  19:13:57 | 0 comentarii | 1517 vizualizari
Lupeni / Anul 1948 la Palatul Cultural „Minerul” (I)
de Marian BOBOC

Adio, asociaţii culturale! Жить A.R.L.U.S!
În acest an Securitatea Lupeni raportează referitor la existenţa asociaţiilor şi societăţilor fără scop lucrativ:
„a. Asociaţii culturale. În afară de A.R.L.U.S., care este încadrată cu elemente democrate verificate, nu mai funcţionează nici o altă asociaţie.
b. Asociaţii sportive şi de vânătoare:
1. Clubul sportiv al Sindicatului Minier din Lupeni şi
2. Clubul Sportiv Vâscoza al Sindicatului Textil, fiind conduse şi încadrate cu elemente democrate, nu formează un obiectiv.
3. Pentru Societatea de Vânătoare Ursul am organizat acţiunea informativă prin elemente verificate. Am stabilit inexistenţa în această asociaţie a unei acţiuni de organizare paramilitară.
4. Cabana de la Straja este controlată de noi prin cabanierul însuşi, care ne este informator”.
Odată cu dispariţia activelor societăţi culturale lupenene, manifestările culturale sunt arondate propagandei comuniste.
Referitor la faptul că la A.R.L.U.S. ar fi fost încadrate doar elemente democrate verificate, Securitatea constată că nu este chiar aşa, secretarul acestei asociaţii fiind fostul primar… liberal al Lupeniului, Gheorghe Furnica: „(…) Este demn de semnalat faptul că, deşi Furnica nutreşte sentimente liberale, s-a înfiltrat în asociaţia A.R.L.U.S., unde, de fapt, depune o muncă organizatorică remarcabilă. Acest fapt se datoreşte intenţiei sale de a-şi camufla anumite relaţii şi legături. Este mereu sub supravegherea noastră”. Adâncă constatare. Chiar dacă munceai „remarcabil”, tot suspect erai.
Adio, asociaţii culturale! Жить A.R.L.U.S!

Republicanii lupeneni
Nici nu a început bine noul an, că lupenenii au şi fost convocaţi la Palatul Cultural să li se prelucreze importanţa istorică a abdicării Regelui Mihai I şi declararea Republicii Populare Române, întâmplate la 30 decembrie 1947.
Biroul de Siguranţă Lupeni raportează desfăşurarea acestei adunări: „(…) la meetingul ce a avut loc în sala Palatului Cultural din localitate au luat cuvântul Suciu, preşedintele sindicatului minier, Szigety în limba maghiară, iar la urmă tov. Tevişeanu de la jud. Văii Jiului. Cu toţii au scos în evidenţă procesul istoric care a dus la abdicarea regelui. S-a citit actul de abdicare şi proclamaţia către ţară, arătându-se totodată şi demonstrându-se foloasele ce vor urma pentru popor (muncitori şi ţărani) prin înfăptuirea Republicii Populare Române. Sala a fost ochi plină, iar participanţii au fost emoţionaţi, aplaudând şi manifestând tumultuos ori de câte ori se vorbea despre republică. Meetingul s-a terminat la orele 20,30 în cea mai mare linişte”.
Dintr-o situaţie întocmită de Pretura Plăşii Petroşani reiese că în toate localităţile din Valea Jiului populaţia a sărbătorit în ianuarie „evenimentul instaurării Republicii Populare Române”. Reţinem din consemnarea telegrafică  a momentului petrecut la Lupeni: „Palatul Cultural. Mare manifestaţie în faţa primăriei, retragere cu torţe. S-a vorbit despre R.P.R. Mare manifestaţie de simpatie la adresa membrilor Guvernului R.P.R. Nr. participanţi: 1.800. Numele vorbitorilor: Dan Mihăilă - secretar PCR., Cosma Ion - PCR, Vlădulescu Ion - primar, Pop Ioniţă - protopop unit român, Şandru - preot, Filip Nicolae - preşedintele Frontului Plugarilor, Cicu Ion - învăţător, Surcel Ion - director şcolar, Ştefanovici Cornel - Casa Asigurărilor Sociale, Dr. Mihaiu Tiberiu – medic, Casa de Asigurări Sociale, Koraciony Iosif - Uniunea Populară maghiară”. 

Şi de Ziua Unirii, măsuri de siguranţă
Şi sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române (la fel ca şi celelalte) se află în vizorul Serviciului de Siguranţă Lupeni, care primeşte ordin strict: „(…) În vederea sărbătorii zilei de 24 ianuarie luaţi măsuri severe pentru a preîntâmpina manifestaţiunile ostile sau eventual alte nereguli. Având informaţii că s-ar putea produce astfel de manifestaţii, orice nereguli sau incidente se vor raporta imediat”.

Adunare sindicală extenuantă
Dat fiind faptul că la unele adunări muncitoreşti din anii instaurării comunismului erau prezentate o multitudine de subiecte cu o plajă tematică variată (economie, politică internă şi… externă), tare solicitante trebuie să fi fost acestea pentru clasa muncitoare. O astfel de adunare extenuantă a avut loc la 16 februarie la Palatul Cultural.
Raportul Biroului de Siguranţă Lupeni confirmă supoziţiile noastre: „Raportăm că azi, 16 februarie 1948, în sala Palatului Cultural din localitate, de la orele 11 fix, a avut loc o adunare sindicală, la care au luat cuvântul Sicu, preşedintele sindicatului din localitate, precum şi Suder Wilhelm, preşedintele Uniunii Miniere, Lepădatu din partea CGM, precum şi profesorul Votivi, delegatul Ministerului Educaţiei Naţionale. Cu toţii au scos în evidenţă însemnătatea apelului minerilor din Lupeni pentru eforturile depuse în vederea majorării normelor de lucru şi a producţiei; s-a mai vorbit despre însemnătatea încheierii tratatelor de pace ale Republicii Populare Române cu Bulgaria, Ungaria şi în special cu U.R.S.S. S-au mai dezbătut problemele în legătură cu extinderea şi ajutorarea pregătirii campaniei de însămânţări de primăvară. Dl. Lepădatu a mai vorbit despre suferinţele şi luptele duse de poporul grec, făcând totodată apel la muncitorii din Lupeni şi ţara întreagă, pentru susţinere poporului grec din punct de vedere moral şi chiar material, astfel sindicatul din localitate a cerut tuturor sindicaliştilor ca în mod benevol să presteze un post pe lună, care va fi trimis ca ajutor poporului grec care se luptă pentru eliberare lui de sub călcâiul imperialiştilor şi capitaliştilor dominanţi. Apelul propus de conducătorii sindicali a fost primit cu satisfacţie de către muncitorimea conştientă (…)”.

Comemorarea ceferiştilor
În după amiaza aceleaşi zile de 16 februarie, în care s-a desfăşurat extenuanta adunarea sindicală, are loc de la ora 16, la Palatul Cultural, o adunare comemorativă dedicată „eroilor căzuţi acum 15 ani la Griviţa sub gloanţele guvernului de pe acel timp”.
Cei 600 de participanţi au alocat din portofoliul lor de timp doar două ore, petrecute „în cea mai perfectă ordine şi linişte”.
Centenarul revoluţiei din ’48

La 15 martie are loc la Palatul Cultural sărbătorirea centenarului revoluţiei din 1848. Biroul de Siguranţă Lupeni raportează cum a decurs manifestarea: „(…) în sala Palatului Cultural din localitate a avut loc serbarea (…) care s-a desfăşurat într-o caldă atmosferă de prietenie româno-maghiară. La serbare a participat circa 800 persoane, fiind sala arhiplină. A conferenţiat dl. Silaghi Aurel (fost primar al Lupeniului - n.r.), advocat, vicepreşedinte al Asociaţiei Româno-Maghiare şi ing. Vîschi Eugen, Dir. Fabricii Vâscoza Română, tot vicepreşedinte al asociaţiei româno-maghiare. A fost un program democrat fără tendinţe şovine”.

În cinstea victoriei în alegeri a FDP
La 28 martie 1948 în România au loc alegeri pentru Marea Adunare Naţională. Organizate după model sovietic, alegerile sunt „câştigate” detaşat, cu un procent de 93,2%!, de Frontul Democraţiei Populare. Procentul are o explicaţie în faptul că, la momentul desfăşurării alegerilor, partidele istorice fuseseră suprimate, iar liderii lor condamnaţi politic la ani grei de temniţă. Frontul Democraţiei Populare (FDP) era format din Partidul Muncitoresc Român, Frontul Plugarilor, Partidul Naţional Român şi Uniunea Populară Maghiară. În afară de FDP, pentru a se induce impresia de alegeri democratice, au mai participat două partide, de fapt erzaţuri politice, Partidul Naţional-Liberal - Bejan (fost PNL Tătărescu) şi Partidul Ţărănesc Democrat - Dr. Lupu.
 Cum în acele vremuri şi blatul victoriilor politice era exploatat propagandistic, şi această „victorie” a FDP este sărbătorită în toată ţara. Dintr-o notă telefonică a Biroului de Siguranţă Lupeni către Serviciul Judeţean de Siguranţă Deva aflăm cum s-a celebrat momentul „victoriei” la Lupeni: „Avem onoare a vă raporta că azi, 29 III 1948, în sala Palatului Cultural din localitate a avut loc un meeting, organizat de organizaţia P.M.R. din localitate în cinstea Victoriei în alegeri a F.D.P. A luat cuvântul tov. Varga Beniamin de la Judeţeană, care a arătat însemnătatea victoriei în alegeri a F.D.P. pentru clasa muncitoare şi celelalte clase progresiste. A mai vorbit Dl. Giuaş Gheorghe, secretarul local al organizaţiei P.M.R., şi alţii, cu toţii au scos în evidenţă cele de mai sus. Populaţia prezentă la adunare, în număr de circa 600, a aplaudat viu, cu simpatie pentru victoria în alegeri a F.D.P. După terminarea meetingului, în faţa primăriei, muzica muncitorilor din localitate a cântat câteva cântece, iar publicul a dansat cu însufleţire şi plin de voie bună. Totul a decurs în ordine şi linişte”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter