23.06.2019,  19:31:36 | 5 comentarii | 1457 vizualizari
Prin grija primarului Tiberiu Iacob-Ridzi și cu finanțarea CNI, / Mini bază sportivă la Petroșani
de Corneliu BRAN

După vestea bună primită la ședința de consiliu local privind noua denumire a Stadionului „Jiul” după numele fostului mare fotbalist petroșenean Petre Libardi, la finalul ședinței, la punctul „diverse”, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a transmis consilierilor o veste trăsnet tot în materie de sport: după cinematograf și bazin de înot, CNI intenționează să construiască la Petroșani o bază sportivă în aer liber de toată frumusețea. Și asta fără fonduri locale, fără bătăi de cap din partea autorităților, fără grija proiectului sau cine știe mai ce. Singura obligație din partea municipalității este asigurarea a 13.000 mp de teren liber de sarcini.

500 locuri, nocturnă, teren sintetic, vestiare, locuri de parcare ș.a.
Este vorba de construirea unei arene de fotbal cu capacitatea de 500 de locuri cu gazon sintetic, plus vestiare, sală de forță, saună și alte cele și de edificarea unui teren, unde se vor putea desfășura meciuri de volei, handbal și baschet în aer liber.
„Am primit o adresă astăzi de la CNI, prin care suntem anunțați că am fost incluși în Programul de construire de baze sportive din UMU, un program național. Prin Hotărârea de Guvern 1093 din 2013, privind declararea de interes public și de interes național a Campionatului European de Fotbal 2020, precum și angajării României la candidatura în organizarea unor meciuri în cadrul acestei competiții europene, una din condițiile asumate de către Guvernul României, prin dosarul de candidatură depus la sediul UEFA în 2014, a fost construirea și modernizarea a unui număr de 400 de terenuri de fotbal. Prin adresa 1.475 din 10 aprilie 2019, Federația Română de Fotbal a transmis către CNI S.A. un număr de 175 de amplasamente selectate în vederea construirii de baze sportive tip 1. Pentru realizarea acestora este nevoie de o suprafață liberă de teren de aproximativ 13.202 mp, dimensiunile minime ale arenei fiind de 164 m lungime, lățimea de 80,5 m, conform schiței transmise, dimensiuni omologate de UEFA și FRF ale terenului fiind de 105 m x 68 m. Stadionul va avea nocturnă și o capacitate a tribunelor de 500 de locuri. De asemenea, se va construi alăturat un teren de minifotbal, handbal, baschet sau tenis, tușat, cu dimensiunile de 40m x 20m. În paralel, se va construi o clădire ce va deservi vestiarele, care vor fi echipate cu tot ce trebuie și partea de administrație, alături de o parcare pentru autovehicule și autocare. În cazul în care nu deținem o suprafață de teren care să respecte dimensiunile și suprafețele cerute, se arată în adresa primită, suntem rugați să comunicăm în scris. Dacă deținem această suprafață de teren, va trebui să facem o cerere tip pe care o găsim pe site-ul CNI și un extras de carte funciară actualizat la zi pentru terenul propus, până la data de 3 iulie 2019”, i-a înștiințat pe consilieri primarul Petroșaniului.
„Acum, ideea este că eu am verificat deja cu domnul director Preda, cu domnul Vișan și cu doamna Diana dacă avem teren liber la aceste dimensiuni. Ne-am uitat pe calculator la datele și schița de la baza sportivă, ideea este că acolo la baza sportivă cu teren liber sunt dimensiunile cerute. Dar, am tot sucit și calculat, și cumva ne-am încadra la terenul de zgură, prin spate, fără să afectăm terenul 2, dar nu și 3. Întrebarea mea este dacă ați fi de acord să dezafectăm terenul 3 și terenul de zgură și atunci am avea teren, urmând să facem repede documentația și s-o aprobăm prin consiliul local, ca să putem trimite până la 1 iulie tot ce trebuie și ce ne cer dumnealor. Ce înseamnă asta? Înseamnă că CNI pe banii lor, așa cum au făcut și bazinul și cinematograful, vor face toată investiția, iar noi vom asigura apoi doar utilitățile. Iar noi, pe toată perioada lucrărilor, va trebui să cedăm terenul CNI, asta este regula. Avantajul este că vom avea un teren sintetic modern, unde nu va mai fi noroi și disconfort, că vom avea încă un set de vestiare noi (noi avem vestiare, dar așa e proiectul și nu se poate modifica), plus 500 de locuri și nocturnă. Eu zic că pentru copii, în mod special, este un proiect foarte necesar”, a finalizat interpelarea primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Nu toți consilierii par a fi de acord cu proiectul
Consilierii au ascultat atent cele menționate de primar, în proporție de 90% ei fiind de acord cu proiectul și cu ceea ce a spus primarul. „Să menținem mai bine ce avem. Vedeți, domnule primar, că la actualul stadion e cam multă mizerie. Trebuie avută mai mare grijă”, a menționat consilierul ALDE Dorina Niță, dând de înțeles oarecum că acest proiect propus, în opinia sa, nu ar fi relevant din moment ce Petroșaniul are o bază sportivă, care în opinia fostului viceprimar se degradează încet, dar sigur de la an la an.

Colonia - o soluție?
A luat apoi cuvântul consilierul PSD Viorel Pascu, menționând că proiectul n-ar trebui implementat la baza sportivă existentă, ci în Colonie: „Astfel, s-ar pune în valoare și acest cartier al Petroșaniului”.
Imediat au venit câteva contre din partea consilierilor liberali, care i-au transmis lui Pascu că o asemenea idee nu e binevenită deoarece „în scurt timp totul ar fi vandalizat”. Trist, dar adevărat…

De ce n-ar putea beneficia stațiunea Parâng de o astfel de bază sportivă?
Cum timp nu prea mai este, unde se va face această investiție se va face. Bine este să se facă, ținând cont că de la bugetul local nu se cheltuiesc bani, iar de o minibază sportivă este nevoie întotdeauna. Dacă ne întrebați, poate că aceasta ar fi șansa stațiunii Parâng să aibă o bază sportivă adevărată de vară, unde ar putea veni în cantonament echipe din cadrul sporturilor de echipă din diviziile A și B românești. I-am spus treaba asta după ședință și consilieului PNL Valeriu Butulescu. Care, din start, ne-a zis: „Nu se poate, că nu e loc, iar stațiunea e pentru altceva, pentru schi iarna, relaxare și trasee turistice vara”. Un răspuns tipic românesc acest „nu se poate”, când discutăm de orice proiect! Așa e în România, din start cu „nu se poate” la orice proiect sau propunere  și de asta probabil suntem ca țară unde suntem… Nu vrem să-l supărăm pe Butulescu, dar nu vedem de ce în stațiune nu ar fi loc – dacă s-ar vrea - și de o astfel de bază sportivă? Cei din Straja nu știu cum să facă treaba asta și de ani de zile tot gândesc o asemenea idee care necesită bani mulți (și pe care până la urmă o vor pune în aplicare la baza stațiunii, în zona „Agrement”, probabil prin parteneriat public și privat), iar în Parâng, în condițiile în care investiția n-ar costa nimic, unii spun din start că „nu se poate”. Păcat…
Dar, cum spuneam, să se facă baza sportivă oriunde. Să sperăm să nu se împotmolească birocratic cei din primărie, cum se mai întâmplă destul de des prin România.  După cum l-am văzut de hotărât pe primar, după modul cum s-a adresat consilierilor, știm că Tiberiu Iacob-Ridzi n-o să lase totuși vrabia din mână (investiția gratuită) pe cioara de pe gard (îndoiala românească și birocrația stufoasă). Edilul petroșenean știe foarte bine că orice investiție gratuită, de zeci de miliarde lei vechi, e binevenită pentru un mic oraș de munte, monoindustrial, cu posibilități bugetare mult reduse față de alte municipalități din țară și de aceea trebuie mișcat foarte rapid. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (5 )

#1 Adi23.06.2019,  20:11:44
Dacă o face la station, fara paza, in 6 luni e furata toata. Pe la bradet?
#2 Valeriu Butulescu24.06.2019,  01:39:39
În Parâng AVEM o bază sportivă, pentru disciplina schi. A face un teren olimpic de FOTBAL în vârful muntelui nu ne-a mai sugerat nimeni. Datele problemei sunt clare. Proiectul ne cere să asigurăm o suprafaţă liberă de sarcini, de 1,4 hectare! Evident, o suprafaţă ORIZONTALĂ! Pentru fotbal, nu pentru schi! De ce să ne apucăm să nivelăm munţii cu buldozerele, când avem atâta teren (orizontal) disponibil în perimetrul oraşului?
#3 Corneliu Bran24.06.2019,  11:28:59
Pentru că astfel ați ridica valoarea stațiunii turistice și vara, domnule Butulescu. E un proiect pe care de altfel Petroșaniul nu și l-ar permite dacă ar trebui să dea bani de la bugetul local. Atunci de ce să nu profităm? Așa s-a pierdut ocazia și cu telegondola, așa se tot pierd multe. Acum, când va fi gata și drumul, nu vă închipuiți ce bine s-ar ridica stațiunea și cu o bază sportivă de vară? Dacă vă duceți în Parâng, sigur se mai găsește o suprafață care ar putea fi redată sportului, pentru cantonamente și loturi sportive de la sporturile de echipă. Asta atrage, dezvoltă, dă bine și la tot ce înseamnă marketing pe orizontală. Chiar și mai jos de stațiune s-ar găsi locuiri, destul de aproape de drum. Și în zona Brădet, cum spune cineva mai sus, ar fi o soluție. Mai gândiți-vă. Alții nu știu cum să prindă un asemenea proiect și noi ce facem? Punem o bază sportivă lângă altă bază sportivă... Cam aiurea, nu credeți? Mă rog, să se facă oriunde, dar să se facă... Ar fi păcat dacă nu s-ar face...
#4 HORGA MIRON24.06.2019,  17:42:23
SUB NICI O FORMA NU TREBUIE RATATA OCAZIA !!!SIGUR DUCEM LIPSA DE TEREN URI, MAI ALES PLANE !!DAR ORICE TEREN POATE FI AMENAJAT !!!ZONA SPITALULUI,ZONA GEROM SI DACA NU TOT LA STADION !!!IMPORTANT E SA AVEM O ASTFEL DE BAZA SPORTIVA !!!
#5 Bradet 25.06.2019,  07:10:51
Da e ok.... Dar mai bn ați face ceva și aticreea locuri de muncă PLĂTITE ... PRODUCEȚI ceva... ca de cheltuitsuntem ei ai buni


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter