23.06.2019,  19:51:29 | 0 comentarii | 1067 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / Soluţie oarecum dictatorială găsită de Ile, pentru urgentarea reabilitării unui bloc de locuinţe
de Gheorghe OLTEANU

Blocul D5 de pe Bulevardul Mihai Viteazul (în poze) și blocul D9 de pe strada Nicolae Titulescu din Vulcan sunt două dintre cele cinci imobile la care a fost luat în calcul pentru a fi reparate, general, de sus până jos, asta incluzând izolația termică, hidro și punerea la punct a spațiilor de folosință comună, lucrările urmând să înceapă cât de curând.

Problema celor cinci blocuri 
a fost luată, nu o dată, și în discuția consiliului local, dat fiind faptul că, pe lângă contribuția bănească a administrației publice locale și cea a guvernului, este nevoie și de strângerea, prin intermediul asociației de proprietari, a unei sume de bani care reprezintă partea ce le revine locatarilor. Numai că, în această ultimă privință, lucrurile merg ceva mai greu, fiindcă nu toată lumea percutează așa cum ar fi fost de așteptat.

Gheorghe Ile a spus de câteva
ori că reabilitarea nu începe decât în momentul în care întreaga contribuție bănească a locatarilor va fi strânsă. Dacă unul se încăpățânează și refuză să plătească, întregul proiect este compromis. Încă de la începutul anului, locatarii din D5, că de aici am auzit câte ceva, s-au adunat, ca să discute pe subiect. De fiecare dată, însă, au existat probleme pe care ei nu și le puteau explica și, ca urmare, au cerut ca însuși primarul să vină și să-i lămurească. Ultima cerere de acest fel s-a făcut în martie, dar Ile a catadicsit să se arate la vedere doar după câteva luni. Adică în ziua de miercuri, 19 iunie.

La blocul  de pe bulevard
este o situație mai aparte. Banii nu se pot strânge prin asociația de proprietari, fiindcă, automat, contul acesteia ar urma să fie blocat din cauza unor datorii mai vechi la apă și gunoi rămase de la fostul președinte de asociație. Asta e, dar se pare că însuși primarul ar fi găsit rezolvarea: locatarii să deschidă un cont bancar în care să se depună banii. Lucru care s-a și făcut între timp, mi-a fost dat să aflu, numai că nu toți cei șaptezeci și doi de proprietari de apartamente de înghesuie să decarteze odată cei două mii de lei, douăzeci de milioane vechi, cât ar reveni pe cap de apartament. Dă, lunar, cât poate fiecare.

Proprietarilor apartamentelor
cu două camere nu le convine deloc că plătesc aceeași sumă pe care trebuie s-o achite cei care locuiesc la trei camere. Foarte mulți și-au izolat, deja, pe banii lor, pereții exteriori ai apartamentelor (vezi poza) și nu văd cu ochi buni faptul că stratul de material izolator aplicat ar urma să fie dat jos, pentru a fi înlocuit cu altul. Cu ferestrele termopan s-a cam lămurit problema. Luându-se act de împotrivirea multora numai la auzul veștii, cele existente nu vor mai fi înlocuite. Și încă un amănunt. Terasa blocului a fost hidroizolată anul trecut. Tot pe banii locatarilor. Așa că nu e de mirare că, în ciuda asigurărilor liniștitoare pe care le-a dat primarul, sunt încă locatari care nici nu vor să audă de achitarea sumei de bani care le revine.

Cineva a adus vorba
despre apartamentele nelocuite, ai căror proprietari lucrează în străinătate. Cine le plătește contribuția? Persoana cu care am stat de vorbă mi-a relatat că, în privința asta, Ile ar fi fost tranșant. Se pune sechestru pe apartamente, se vând, iar primăria își ia banii!  Interesant, ce să zic!  Mare a fost mirarea când edilul șef a spus că lucrările la bloc ar urma să înceapă în septembrie. Cum? Când se pune ploile? s-au mirat oamenii, fiecare în sinea lui. Spre sfârșit, Ile a dat-o pe coarda sensibilă. Că, dacă oamenii nu plătesc, va fi nevoie ca primăria să plătească tot proiectul, iar el ar putea să răspundă penal pentru asta. 

Este ceva de neînțeles, totuși.
De ce, în cazul de față, el însuși grăbește lucrurile, din moment ce, tot de la el citire, lucrările de reabilitare ale oricărui bloc din Vulcan ar urma să înceapă numai după ce există întreaga contribuție în bani a locatarilor? A repetat regula asta de câteva ori în ședințele de consiliu local. Apoi, mai mult, din câte mi-a fost dat să aud, alegerea, pentru reabilitare, a blocurilor D5 și D9, situate destul de departe unul de altul, nu s-a făcut deloc aleatoriu. Cică, în fiecare din ele, ar locui cel puțin câte o familie care are oarece legături mai apropiate cu primarul.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter