25.06.2019,  18:05:12 | 0 comentarii | 1479 vizualizari
Lupeni / Anul 1948 la Palatul Cultural „Minerul” (II)
de Marian BOBOC

Miting, retragere cu torţe, film
Şeful Biroului Siguranţei Lupeni, comisarul şef A. Cosma, raportează desfăşurarea manifestărilor organizate la Lupeni la 9 Mai, de Ziua Victoriei: 
„(…) serbarea zilei Victoriei s-a desfăşurat în sectorul nostru în cea mai mare ordine. La oarele 19,30 a avut loc un meeting în sala Teatrului Minier, la care au participat circa 800 persoane. Au luat cuvântul avocatul Silaghi Aurel din partea F.D.P. şi preşedintele Consiliului Sindical din Petroşani, d-l Scwartz Nicolae. După miting s-a făcut o manifestaţie şi retragerea cu torţe, apoi s-a rulat în aer liber în faţa a 2.000 spectatori filmul Refacerea Donbasului. Nu s-a semnalat nici un incident”.

4 ani de la reînfiinţarea sindicatelor
După 23 august 1944, puterea comunistă a făcut o sărbătoare din reorganizarea/ reînfiinţarea sindicatelor (de fapt, subordonarea lor puterii politice).
În 1948, întreaga ţară sărbătoreşte patru ani de la reorganizarea sindicatelor. Cum a fost celebrat acest eveniment la Lupeni aflăm dintr-un raport al Biroului de Securitate Lupeni: „Avem onoare a vă raporta că azi 1 IX 1948, în sala Palatului Cultural, în Lupeni, a avut loc o şedinţă comemorativă (probabil festivă, însă, fără să vrea, securistul scrie un adevăr… - n.a.), o şedinţă pentru comemorarea a 4 ani de la reînfiinţarea sindicatelor. Şedinţa a fost prezidată de d-l Klaiti, din partea Consiliului Sindical Valea Jiului, în faţa unei săli arhipline. În numele Sindicatului Minier a vorbit dl. A. Gheorghe, preşedintele acelui sindicat, în numele textiliştilor a vorbit dl. Grama Vasile, preşedintele Comisiei interimare a Sindicatului Vâscoza. Ambii cuvântători au arătat însemnătatea zilei, precum şi rolul sindicatelor în viaţa sindicală şi economică a ţării, făcând apel la unitate sindicală pentru realizarea unei păci durabile şi a socialismului. În cursul meetingului s-a păstrat un moment de reculegere în memoria marelui dispărut sovietic Jdanov. Cuvântările au fost ascultate cu mult interes, nefiind nici un incident. La sfârşitul mitingului s-au distribuit carnetele de membru sindical pentru sindicaliştii evidenţiaţi în muncă”.

Securitatea - în alertă de Ziua Marii Revoluţii
Faptul că în ziua de 8 noiembrie sunt sărbătoriţi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, zi cunoscută ca „hramul legionarilor” şi ca ziua onomastică a Regelui Mihai pune pe gânduri Serviciul din Securitate Deva. Care încă 5 noiembrie atrage atenţia Biroului local de Securitate Lupeni să dovedească vigilenţă maximă cu prilejul sărbătoririi Zilei Marii Revoluţii din Octombrie. Temerile Securităţii nu au avut însă nicio bază reală, deoarece, conform unei note telefonice a căpitanului Cosma, şeful Securităţii Lupeni, „în Lupeni nu s-au semnalat nici un incident sau act de provocare”, manifestările înscriindu-se în parametrii euforici propagandistici proiectaţi: „(…) Serbarea zilei de 7 XI s-a desfăşurat în raza acestui birou de Securitate în cea mai perfectă ordine şi cu un entuziasm de nedescris. În comuna Lupeni serbarea a început la orele 16, în faţa unei asistenţe de circa 4.000 cetăţeni, D-na Maria Sârbu, deputată de Hunedoara, a arătat însemnătatea zilei de 7 XI, precum şi lupta dusă de popoarele sovietice pentru întărirea actului revoluţionar din Octombrie 1917. Făcând o analiză asupra situaţiei politice internaţionale prezente, a făcut o aspră critică imperialismului anglo-american, generator de războaie, îndemnând clasa muncitoare la unitate în interesele păcii”.
După miting a urmat defilarea, manifestarea încheindu-se seara la Palatul Cultural, unde a avut loc un program artistic. 

O aniversarea ratată
Securitatea raportează critic, la 28 decembrie 1948, despre activitate propagandistică a P.M.R. desfăşurată la Lupeni: „În cadrul acestui partid au fost ţinute şedinţe comemorative în legătură cu aniversarea unui an de la instaurarea R.P.R. Nu în toate comunele aceste şedinţe au dat satisfacţie auditoriul. Astfel, în comuna Lupeni, conferenţiarul Horvath, de la judeţeana P.M.R., nu a putut capta auditoriul, expunerea sa fiind de slabă calitate. Demn de semnalat că, deşi la această conferinţă ar fi trebuit să participe aparatul de stat, birourile organizaţiilor de bază, comitetele organizaţiunilor de massă, comitetul partidului, totuşi nu au fost prezenţi decât cca. 100 persoane”.  Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter