25.06.2019,  18:13:41 | 0 comentarii | 2107 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Pribegii turistice (II) / Mormintele lyciene - faguri ai morţii în stupul de stâncă al istoriei
de Marian BOBOC

La o aruncătură de… suliță de orașul turcesc Demre, fost Myra, se află mormintele lyciene. Cine au fost lycienii? Simplu, locuitorii Lyciei. Dar Lycia? Acum, nu o să cad și eu în bravada celor mai mulți „pribegi” turistici și să vă copiez din ghiduri turistice și din tomuri istorice de pe net, ca să vedeți cât de deștept sunt. Cu siguranță, veți afla și singuri răspunsul. Eu vă spun doar că regiunea Lycia e situată în Antalya, iar Antalya în Turcia. Și, de prin secolele 5 și 4 înainte de Hristos, s-a păstrat ceva care m-a impresionat tare, tare mult: mormintele lycienilor.

De stâncă să fii, dar când vezi un munte transformat în necropolă, rămâi stană de… piatră. Eu, unul, o spun cu toată sinceritatea, am rămas. Căci m-a uimit foarte, foarte mult măreția morții, arhitectura ei. Și, fără să vreau, am meditat și eu la sfârșit. La momentul „the end”-ului, când îți închei „socoțile” cu viața pământeană… 
Cândva au fost mult mai multe morminte. Din cauza cutremurelor, foarte frecvente în această zonă a Turciei, au mai rămas puține. Suficiente însă pentru a contura spectacolul milenar al morții.  
După atâția ani, mormintele dăltuite în stâncă sunt goale. Însă, cândva au fost „locuite” de cadavrele lycienilor. Și atunci, ca și acum, exista o ierarhie socială a morții, dată de măreția locului de veci. De exemplu, mormintele lycienilor bazați erau ridicate mai sus. De ce? Simplu: să nu fie accesibile diverșilor tâlhari necrofagi. Tot ca măsură de siguranță, de protecție în contra acestor prădători, mormintele nu diferă prea mult pe exterior. Ca să spun așa, luxul este lăsat la ușa încăperii mortuare… Pe dinafară, mormintele erau înfrumusețate cu coloane ionice. Unele morminte au aspectul unor case, altele a unor temple…
După ce își da obștescul sfârșit, lycienul de rând era depus în mormânt. De fapt, pe trei pietre, într-o cameră care era bine zidită. Un singur loc nu era astupat. Nu că s-ar fi epuizat mortarul, ci că pe gaura asta ieșeau sufletele lycienilor pentru a se înălța, sus-sus, în aerul pur al eternității…. Lycienul mai bazat nu putea să intre în veșnicie doar într-o cameră. Căci atunci care mai era diferența între lycienul bazat și pălmaș? De acea, cel bogat își odihnea veșnicia în 2-3 camere. Nu e de râs. Lycienul știa că, oricât ar fi de bogătan, nu se mai întoarce. De aceea își lua cu el de toate, obiecte casnice, bijuterii și… bani. Căci se pare că banii reprezintă pentru lycieni vehiculul nu doar pentru fericirea lumească, ci și pentru eternitate. Unii dintre lycieni, mai cu simț artistic și gologani în pungă, decorau camerele cu basoreliefuri sau cu portrete viu colorate. 
Deși este interzis (sau, poate, tocmai de aceea…), am vrut să intru și eu într-un mormânt lycian (pentru plebeu, din moment ce avea „autorizație de funcționare” la „parterul” blocului de morminte)… Dar mi-am dat seama de o realitate cât se poate de tristă: în afara unui portofel cu câteva bancnote (e drept, de circulație europeană…), a unui telefon mobil prăpădit (de care ar fi râs și lycienii…), alte valori nu aveam la purtător. Plus că eram echipat total necorespunzător pentru o așa de lungă și fără de întoarcere călătorie: în pantaloni scurți și T-shirt. Și, ca să fiu sincer, nici nu mă grăbesc tare mult spre cele locuri… Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter