30.06.2019,  18:13:58 | 0 comentarii | 1717 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petroșani. La Centenarul „Ion D. Sîrbu” / Dascăli, scriitori, cititori, ţali, consumatori
de Corneliu BRAN

Centenarul nașterii scriitorului petrilean Ion D. Sîrbu a fost marcat cum se cuvine de Cenaclul BOEMA, care activează sub egida Uniunii Scriitorilor din România – filiala Alba-Hunedoara. BOEMA, în colaborare cu Biblioteca Municipală Petroșani, catedra de Limba și Literatura Română și Localul „Românesc”, a organizat mai multe manifestări desfășurate pe parcursul a două zile.

„Dascăli, scriitori, cititori la Centenarul Ion D. Sîrbu”
Din prima zi a lunii iunie, doamna Delia Grosu (responsabila Bibliotecii Municipale Petroșani) a aranjat un stand cu cărți ale scriitorului Ion D. Sîrbu. Astfel, cititorii bibliotecii au putut nu doar afla de centenar, ci să și vadă și să răsfoiască volume din opera marelui scriitor sărbătorit. 
Joi, 27 iunie, sala de conferințe a Bibliotecii Municipale Petroșani a fost gătită de sărbătoare cu mult suflet de doamnele Delia Grosu și Natalia Bratina.
La orele 10 a început manifestarea organizată în trei – Biblioteca Municipală Petroșani, Colegiul Economic „Hermes” și Cenaclul „Boema”: „Dascăli, scriitori, cititori la Centenarul Ion D. Sîrbu”. 
Scriitorul și documentaristul Marian Boboc, autor a 45 de volume, a spart gheața, livrând auditorului un portret viu al lui Ion D. Sîrbu. După care a lecturat o comunicare interesantă, „Elevul Sîrb I. Dezideriu la Liceul de băieți Petroșani. Primele clase”, bazată pe documente inedite, descoperite chiar de el. 
Scriitorul și universitarul petroșenean Ion Hirghiduș a trebuit în această zi să răspundă îndatoririlor de consilier județean. Chiar dacă s-a aflat la Deva, Ion Hirghiduş a contribuit din plin la buna desfășurare a „vorbirilor și scrierilor” despre Ion D. Sîrbu, comunicând un erudit eseu, „Viața ca o metafizică a unei proporții constante”. Eseul a fost lecturat cu aleasă simțire de doamna prof. Irina Boboc. 

Gary… Cu-păr
Marian Boboc a citit și câteva fragmente din cartea „Capriciile destinului/ Vera Mola în dialog cu regizorul Lucian Giurchescu” , în care regizorul născut, crescut la Petroșani evocă mai multe amintiri despre Ion Sîrbu, din care reținem una care elucidează misterul numelui „Gary”, cum îi spuneau prietenii lui Ion D. Sîrbu: „Gary vine dintr-o glumă. Cum el se vedea băiat bine, cu succese, avute sau inventate, la diverse femei frumoase, i-au spus că se consideră tizul vedetei de film Gary Cooper… Și cum Gary al nostru era un tip foarte păros i-au zis Gary Cu-păr. Părul a dispărut și a rămas doar Gary”. Marian Boboc a ilustrat amintirea regizorului Lucian Giurchescu cu câteva portrete de… afiș ale celebrului actor american Gary Cooper.

Casa în care
a locuit Ion D. Sîrbu nu mai există. D-na profesoară Liliana Keberle a povestit că în actuala casă memorială de la Petrila a locuit familia ei. A evocat cu multă căldură și emoție vremuri și realități apuse din colonia petrileană.

„Umbra lui Ion D. Sîrbu. La Petroșani”  
În urmă cu 10 ani, Sindicatul Liber E.M Livezeni (președinte – ing. Adrian Jurca) a răspuns inițiativei unor scriitori petroșeneni din Cenaclul BOEMA, marcând locurile din Petroșani pe unde a trecut Ion D. Sîrbu. Cu acest prilej au fost montate 3 plăci: pe str. Constructorul (pe blocul unde a domiciliat Irina, sora lui Ion D. Sîrbu, și unde și acesta a locuit), pe Școala Sportivă (unde a funcționat Liceul de Băieți Petroșani, pe care l-a urmat I.D. Sîrbu) și în cartierul Carpați (unde Sîrbu a locuit sporadic, după eliberarea sa din pușcărie). Poate că ar mai trebui o placă și la fostele Ateliere Centrale Petroșani, care să amintească de faptul că scriitorul petrilean a lucrat într-o vară aici. Însă, din păcate, din fostele ateliere nu mai a rămas nimic. Așa că ar trebui montate două plăci: una care să amintească că aici au fost cândva Ateliere Centrale Petroșani și alta - despre trecerea lui Ion D. Sîrbu.
După consumarea la bibliotecă a primului act „Ion D. Sîrbu”, doamnele profesoare au pus în operă următorul pas (la propriu): „Umbra lui I.D. Sîrbu. La Petroșani”. Doamnele Irina Boboc, Liliana Keberle și Alina Tănasie s-au preumblat, „braț la braț/ umăr la umăr”, prin locurile mai sus enumerate.

„O votcă pentru Gary”,
s-au intitulat manifestările care au avut loc la Localul „Românesc”, din Piața Centrală a Petroșaniului. Patronul Aron Dumitrescu l-a cinstit pe Gary, ca la… local, cu băutură. Nu degeaba, bineînțeles. Consumatorii care au știut să răspundă la întrebarea „Cine a fost Gary” au fost răsplătiți, pe tot parcursul zilei de 28 iunie, ziua de naștere a lui Ion D. Sîrbu, cu o licoare de inimosul patron.

Flash-mob „Ion D. Sîrbu”      
La orele 16 în salonul central al Localul „Românesc” s-au aprins reflectoarele. S-a trecut la momentul inspirat intitulat „Consumatori, țali, la Centenarul Ion D. Sîrbu”. Care a debutat cu un… flash-mob „Ion D. Sîrbu”. Marian Boboc, care a avut ideea realizării acestui moment, a transcris din „Jurnalul unui jurnalist fără jurnal” câteva interesante fragmente, pe care le-a împărțit aleatoriu celor din sală. Astfel că nici un consumator/ trecător/ țal nu a scăpat și a citit la microfon un fragment cu tâlc din opera lui Gary. Momentul a fost gustat de toți participanții prin ineditul și simbolistica sa. Și, desigur, din cerurile posterității și de… Ion D. Sîrbu.

Lansare Gilbert Danco
Scriitorul Gilbert Danco a avut onoarea de a lansa la ceas aniversar (o sută de ani de la nașterea lui Ion D. Sîrbu) cea mai recentă apariție editorială, volumul de versuri „Realitatea este cea mai frumoasă ficțiune”, publicat, la începutul acestei luni, la Editura Fundației „Alfa” din Cluj-Napoca, condusă de poetul și eseistul Ștefan Melancu. Dintre participanți îi amintim pe Elisabeta Bogățan, Mariana Ghicioi, Adrian Cerchez, Marian Boboc, Ioan Dan Bălan, Ciprian Dârjan, Anca Ciolca, Luminița Codrea, Irina Boboc, Dana Matei, Simona Cioploiu, Mălina Boboc, Cristian Tomescu, Ella Danciu, Adrian Catană, Iosif Surulescu, Lucian Morogan, Stelian Boboc şi Gheorghe Urdea. Un moment emoționant l-a constituit prezența la lansare a doamnei educatoare a lui Gilbert.
Ciprian Dârjan a introdus auditoriul în universul poetic și biografic al lui Gilbert Danco. L-a secondat Marian Boboc. Acesta a amintit câteva momente din viața lui literară alături de Gil, subliniind surpriza pe care i-a produs-o această carte, dar și circumstanțele consistentei (în înțelesuri) coperte a graficianului Adrian Cerchez.
Tot Marian Boboc a lecturat și tonica și ludica prefață (de fapt… „non-față”) scrisă de Florin Maghiar.
Elisabeta Bogățan a subliniat reușita momentului cultural boem, felicitându-l pe Gilbert Danco pentru reușita momentului editorial.
Momentul lansării a fost împlinit de lectura autorului și de o reușită sesiune de autografe.
Întâlnirea boemilor a continuat destule ore și… sticle și pahare. A fost taifas și antren cultural, pe bune, exact cum scria pe afiș. Ion D. Sîrbu a dat stingerea la câteva ore… de la închiderea Localului „Românesc”. Patronul restaurantului, ing. Aron Dumitrescu, și doamna Cristina Filip, care au fost la servire, și-au îndeplinit cu brio misiunea: de a servi literatura română. 

…va urma…
La final, o precizare, anume că manifestările dedicate scriitorului Ion D. Sîrbu de către BOEMA continuă, în fapt, seria acestora începute în urmă cu… aproape 30 de ani, din vremea revistei „Abataj” și a Festivalului „Aici ne sunt visătorii”, pentru care merite deosebite are prozatorul Petre Braiț. Tot modestului prozator Braiț i se datorează și salvarea de la demolare a actualei case memoriale Ion D. Sîrbu și reconstrucția acesteia. 
Dintre manifestările organizate de Cenaclul BOEMA mai amintim și de Colocviul Național „Ion D. Sîrbu”, organizat acum 5 ani, împreună cu Asociația Culturală „Rosa Multiflora” (președinte – Costel Avram, un prieten bun și al recuperării memoriei lui Ion D. Sîrbu). 
Întâlnirile Cenaclului BOEMA nu se opresc aici, chiar dacă e sezon… estival… Aventura BOEMA continuă…Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter