15.07.2019,  13:49:31 | 2 comentarii | 685 vizualizari
Primarii din Valea Jiului, la dezbaterile Platformei pentru Regiunile Carbonifere în Tranziție / La sediul Comisiei Europene toţi primarii au semnat memorandumul pentru tranziţie justă, un parteneriat în beneficiul Văii Jiului
de Alina PIPAN

Primarii Tiberiu Iacob-Ridzi, Lucian Resmeriță, Nicolae Dunca, Gheorghe Ile și Vasile Jurca sunt prezenți la Bruxelles la întâlnirea organizată de Comisia Europeană, în cadrul dezbaterilor Platformei pentru Regiunile Carbonifere în Tranziție. Primăria Uricani a fost reprezentată de Dănuț Mocanu.

Discuțiile au fost prezidate de Klaus-Dieter Borchardt - Deputy Director General, DG ENER., și Nicola De Michelis – Director, DG REGIO. 
Discuțiile au început, luni, cu progresul implementării platformei în regiunile carbonifere. Au luat cuvântul secretarii de stat din Ministerele Energiei ale Poloniei și Slovaciei. De la ora 10:30 a intrat în scenă și delegația română, care a vorbit despre reconversia minerilor. Este deja binecunoscut programul de reconversie oferit minerilor, care sunt instruiți pentru a lucra pe platformele eoliene. Au luat cuvântul Claudia Brânduș (președintele Asociației Române a Energiei Eoliene), Sebastian Enache (membru al aceleiași asociații) și Alicja Messerszmidt (director la Trade Union of the Brown Coal Mine, Konin). 
Noua platformă, lansată în 11 decembrie, facilitează dezvoltarea de proiecte și strategii pe termen lung în regiunile carbonifere, în scopul lansării procesului de tranziție și ca răspuns la dificultățile sociale și de mediu. Ea reunește părțile implicate în tranziție, la nivel național și european, pentru a le ajuta să promoveze parteneriate și să învețe din experiențele celorlalți. Activitățile platformei se concentrează inițial pe regiunile carbonifere, cu scopul extinderii în viitor la regiunile cu emisii mari de dioxid de carbon.
Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziție a fost lansată de 3 comisari europeni, printre care și Corina Crețu, comisarul pentru politica regională, precum și de reprezentanți ai regiunilor europene, diferite părți interesate și de lideri ai mediului de afaceri.
41 de regiuni din 12 state membre desfășoară activități de extracție a cărbunelui şi oferă locuri de muncă pentru aproximativ 185.000 de cetățeni. Producția și consumul de cărbune în UE se află în declin constant, odată cu închiderile planificate și în curs de desfășurare ale minelor de cărbune, precum și de angajamentul asumat de o serie de state membre de a elimina treptat utilizarea cărbunelui pentru producerea de energie. În acest context, Platforma pentru Regiunile Carbonifere în Tranziție este menită să sprijine statele membre și regiunile în efortul lor de a menține creșterea economică și locurile de muncă în aceste comunități afectate.
Între 2008 și 2014, numărul de locuri de muncă în domeniul tehnologiilor bazate pe energia regenerabilă a crescut cu 70% și, în prezent, există aproximativ 2 de milioane de locuri de muncă în sectorul energiei curate în întreaga UE, în special în sectoarele energiei din surse regenerabile și al eficienței energetice. Există potențial pentru crearea unui număr suplimentar de 900 000 de locuri de muncă până în 2030, cu condiția să fie mobilizate suficiente investiții publice și private. Până la 400.000 de noi locuri de muncă la nivel local ar putea proveni din sectorul eficienței energetice.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 Dan Meza 16.07.2019,  12:58:21
Foste regiuni carbonifere din Uk , Wales si Newcastle nu sunt decat niste zone moarte de unde tineretul a plecat masiv . Niciun plan de dezvoltate nu a reusit ...si vorbim despre o economie dezvoltata , nu niste parliti din estul Europei .
#2 Ioan17.07.2019,  07:52:06
Stiti cei nasol aud ca o banca comerciala din Uricani sar inchide magazine la fel pe termen lung si taxele se aud ca sar mari pe utilitati deja telefonia mobila sa scumpit oportunitati pentru oameni nu sunt pe piata munci nu sunt platforme industriale cu 6 sau 7 8 fabrici sa aiba omul deunde sa aleaga sau daca este dat afara unde sa se duca nasol.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter