17.07.2019,  15:11:35 | 0 comentarii | 616 vizualizari
Memorandumul pentru tranziție justă, un parteneriat în beneficiul Văii Jiului / Ce au semnat primarii Văii Jiului la Bruxelles, și ce răspundere și-au luat?
de Alina PIPAN

Primarii Văii Jiului au semnat la Bruxelles, marți, 16 iulie, un Memorandum pentru tranziție justă, care este, de fapt, un angajament de a respecta interesul Văii Jiului, în procesul de tranziție.

Memorandumul a fost semnat de reprezentanții celor 6 administrații locale: Tiberiu Iacob-Ridzi – Petroşani, Nicolae Dunca - Aninoasa, Lucian Resmeriță - Lupeni, Vasile Jurca - Petrila, Dănuț Mocanu - Uricani, Gheorghe Ile - Vulcan.
Memorandumul obligă semnatarii să stabilească un parteneriat administrativ, în vederea atingerii scopurilor comune ale localităților Văii, privind tranziția energetică și economică, activitatea și deciziile să fie incluzive, ele să țină cont în permanență de opinia cetățenilor, și a organizațiilor non-guvernamentale, a partenerilor sociali, și a societății civile. Mai mult decât atât, Memorandumul reprezintă un angajament pentru o guvernare care să permită tranziția comunității graduală, eficientă și incluzivă de la producția de minereu la o economie diversificată și sustenabilă.
Memorandumul confirmă faptul că toate angajamentele luate conform Angajamentului UNFCCC Paris se vor păstra la nivel local, ceea ce înseamnă stabilirea unei strategii colective pentru tranziția economică și stabilirea relațiilor de cooperare dintre Valea Jiului și partenerii cu care va colabora la diferite nivele, local, național, european. Memorandumul recunoaște provocările comune ale orașelor Văii, care se confruntă probleme socio-economice și de mediu. Mai recunoaște, de asemenea, limitele administrative când vine vorba de putere decizională, resurse și capacitare administrativă, dacă tranziția se face separat, de fiecare administrație locală în parte. Așadar, se conștientizează nevoia unui parteneriat pentru a face față tranziției. 
Activitățile comune ale administrațiilor locale ale Văii Jiului ar trebui să conțină:
- un organism unic de guvernare, contracte organizaționale și planuri comune pentru tranziția la nivel local,
- stabilirea unei strategii de tranziție comune, și planuri de implementare, inclusiv identificarea proiectelor viabile pentru Valea Jiului. Strategia trebuie realizată în colaborare cu autoritățile naționale, în cadrul proiectului manageriat de EC Structural Reform Support Service (Comisia pentru Reformă Structurală și Serviciul de Asistență).
- să ceară și să se raporteze la ajutorul extern. 
Responsabilitățile partenerilor:
1. Să lucreze în parteneriat;
2. Să stabilească modul de organizare, planificare și administrare pentru a permite parteneriatul de colaborare, efectiv și incluziv;
3. Să aibă ca scop comun finalizarea tranziției energetice dar și dezvoltarea Văii Jiului;
4. Parteneriatul să fie transparent; 
5. Să folosească resurse și să dezvolte proiecte în așa manieră încât să fie în beneficiul comunităților pe care le slujesc, dar și în beneficiului comun al Văii Jiului, și să acționeze în așa fel încât niciun partener să nu fie dezavantajat;
6. Să asigure suportul politic și resursele necesare pentru dezvoltarea acestui parteneriat;
7. Să susțină planul de dezvoltare socio-economică, care va identifica prioritățile pentru următorii 10 ani. 
Fiecare parte semnatară are dreptul ca unilateral să își decline obligațiile, dar să-și notifice în scris decizia către ceilalți parteneri.
Toate disputele în ceea ce privește interpretarea și implementarea Memorandumului să fie rezolvate prin dialog și negociere.
Memorandumul poate avea amendamente, votate de toate părțile implicate. Acesta a intrat în vigoare imediat ce a fost semnat de reprezentanții celor 6 administrații locale. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter