19.07.2019,  14:45:16 | 0 comentarii | 816 vizualizari
După ce Ministerul Fondurilor Europene ne-a pus pe tușă, / Comisia Europeană a fost convinsă că proiectul de tranziţie energetică din Valea Jiului trebuie să fie finanţat
de Alina PIPAN

Este foarte important ca primarii din Valea Jiului să nu se fi plimbat până la Bruxelles doar ca să semneze un memorandum de două pagini. Este, de asemenea, la fel de important ca memorandumul să fie respectat, și să se realizeze demersuri concrete în acest sens.

Practic, în acest moment nici nu știm ce ar trebui să se întâmple în faza următoare pentru a demara proiectul comun. Știm doar că primarii din Valea Jiului vor stațiuni turistice, baze de agrement, platforme industriale. Dar mai importantă decât aceste investiții este tranziția energetică. Deci înlocuirea exploatării miniere cu producția de energie regenerabilă, folosindu-ne de oamenii din sistemul minier.
Interesul Ministerului Fondurilor Europene pentru acest proiect de reconversie al Văii Jiului este limitat. Poate că nu ar fi fost vizibil în Comisia Europeană dacă nu se făcea un lobby constant de  Bankwatch și Greenpeace, organizații cărora, chiar dacă se spun multe despre activitatea lor subterană, totuși uneori le pasă de mediul înconjurător. Dau importanță emisiilor SO2, NOx, PM, și înțeleg necesitatea tranziției de la producerea energiei termice la producerea energiei verzi. 
La Bruxelles aceste două organizații au cerut înființarea ITI și au cerut asistența tehnică din partea Comisiei Europene, dar și parteneriate cu cei din Vest, care deja au implementat proiecte  de acest fel, și au beneficiat de fondurile europene pentru a finanța zonele miniere de tranziție. La Bruxelles au fost prezentate exemplele de bună practică din zonele miniere Limburg și Dundee.
Că Ministerul Fondurilor Europene nu prioritizează Valea Jiului este evident. Faptele vorbesc mai mult decât orice. De exemplu, vorbim de 3 ani deja despre acest tip de proiect pentru finanțarea zonelor miniere în tranziție. Cu toate acestea,  Elaboratorul Strategiei care urmează Memorandumului Guvernului de anul trecut va fi ales doar în octombrie a acestui an. Prin urmare, strategia va fi probabil finalizată doar anul viitor. Bankwatch și Greenpeace au făcut scurtcircuitul pe lângă MFE, pentru prioritizarea Văii direct la membrii responsabili ai Comisiei Europene. Dacă pentru guvern Valea Jiului este puțin vizibilă, pentru Comisia Europeană, după această săptămână, în care s-au prezentat date și proiecte concrete, Valea Jiului a trecut în topul regiunilor finanțabile imediat. 
Klaus-Dieter Borchardt - Deputy Director General, DG ENER și  Aleksandra Tomczak Policy Coordinator - EU Coal at European Commission au fost personajele cheie din Comisia Europeană care au susținut că Valea Jiului trebuie să fie un  proiect pilot. Aceștia au vizitat în aprilie țara noastră și s-au interesat de progresele României în obținerea finanțării.
„Parteneriatul pentru Tranziție Justă reprezintă o măsură esențială pentru începerea unui proces de dezvoltare economică fără emisii de carbon a Văii Jiului. Primarii înțeleg cel mai bine că este nevoie de alternative economice la cărbune în Valea Jiului și că viitorul comunităților pe care le reprezintă depinde de această tranziție către energii curate”, a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii „Greenpeace” România.
„Organizațiile noastre au susținut implicarea tuturor actorilor în procesul de tranziție de când România a fost inclusă în Platformă, și de aceea am organizat vizita Comisiei în Valea Jiului. Ne-am dorit ca această inițiativă să se concretizeze, și de aceea Parteneriatul de astăzi este important – doar prin colaborarea autorităților este posibilă diversificarea economică a zonei”, Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România.
Organizația are în permanență evaluare toate termocentralele din România. Aceștia au încadrat grupurile de la Paroșeni și Mintia ca Nesigure din punct de vedere al protecției mediului. 
„Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice (PNIESC) al României conține estimări chestionabile, care sugerează că 2.2 GW de putere instalată pe cărbune vor fi retrași până la sfârșitul anului”, se arată într-o analiză Bankwatch România.
„Mintia. Unitatea 2 este singura instalație a termocentralei care nu beneficiază de derogări de la limitele de emisii prin Planul Național de Tranziție. Acest lucru se datorează faptului că reglementările Directivei privind instalațiile mari de ardere nu i se aplică, cu condiția de a funcționa maxim 20.000 de ore până la 31.12.2015. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. Conform celui mai recent Raport Anual de Mediu, această unitate a funcționat timp de 1.270 de ore numai în 2017, încălcând clar Directiva 13”. În continuarea raportului se menționează că „pentru unitatea 2, Complexul Energetic Hunedoara nu a luat o decizie privind retragerea definitivă din exploatare înainte de inițierea procedurii de insolvență (...) Unitatea 2 a fost pornită în iulie 2017 pentru teste”. Celelalte unități ale termocentralei Mintia nu au fost nici ele modernizate. Strategia Energetică Națională menționează că, în afara unității 3, celelalte instalații vor fi retrase. 
Compania Națională de Gaze Naturale Romgaz a anunțat, de asemenea, intenția de a construi în viitorul apropiat o unitate pe gaze naturale pe amplasamentul termocentralei Mintia.
Paroșeni. Împreună cu cealaltă termocentrală a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) – Mintia –Paroșeni funcționează și astăzi ilegal, în lipsa unei autorizații integrate de mediu. CEH se află într-o situație economică precară, gestionând în același timp și patru mine de huilă, din care două închise în decembrie 2018. După multe întârzieri, lucrurile au început să evolueze anul trecut și la Paroșeni, când o investiție de 65 milioane euro pentru reducerea emisiilor de SO2 a fost demarată. Nu este clar însă dacă celelalte valori limită de emisii ale BAT 2021 vor fi respectate, având în vedere că unitatea nu deține tehnologie de reducere necatalitică selectivă a oxizilor de azot (SNCR).Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter