21.07.2019,  20:34:24 | 0 comentarii | 348 vizualizari GALERIE:     FOTO    
De Sfântul Ilie, / Băniţenii și-au sărbătorit pentru a treisprezecea oară comuna
de Corneliu BRAN

Am participat sâmbătă, 20 iulie, la un eveniment important în viața unei comune din apropiere de Petroșani: cea de-a XIII-a ediție a Zilei Comunei Bănița. 

XIII ediții aniversare 
Evenimentul organizat de Primăria și Consiliul Local Bănița, cu largul aport al primarului Ioan Marc, a reunit două momente importante. Primul moment s-a desfășurat în Căminul Cultural situat în curtea primăriei. Administrația locală, prin primarul Ioan Marc, a premiat 13 cupluri din comună care au împlinit 50 de ani de căsnicie, alte patru distincții au fost acordate văduvelor de război și douăzeci de medalii - elevilor premianți în anul școlar 2018-2019. O simbioză a generațiilor, adunate într-o sală a căminului cultural, și un gest de suflet al celor ce conduc destinele comunei, cam așa s-ar putea numi cele văzute în mica, dar cocheta sală a instituției de cultură din comuna Bănița, amenajată special pentru această zi deosebită.
Al doilea moment a avut loc două ore mai târziu, începând cu orele 15,00, pe scena improvizată la nici 50 de metri de primărie, fiind vorba de un spectacol de muzică populară, cu artiști consacrați și locali, spre deliciul asistenței, dornică de muzică, joc și voie bună. 

Primarul Marc – gazdă bună
Primarul comunei Bănița, Ioan Marc, a fost, poate, cea mai emoționată persoană din căminul cultural. Dinaintea evenimentului a urmărit ca totul să fie bine pus la punct în sală. A așteptat invitații la intrare, ca o gazdă care se respectă.
Cuvântarea sa de început a fost la obiect, motivațională și plină de urări pentru cei prezenți în sală: „Bună ziua și bine ați venit! Sărbătorim astăzi cea de-a XIII-a ediție a Zilei Comunei Bănița și dumneavoastră, cei din fața mea, 50 de ani de căsătorie. Cu această ocazie, vă dorim multă sănătate, La Mulți Ani și cât mai mulți ani alături de familie și de cei dragi dumneavoastră. Tot cu această ocazie, am ținut să-i invităm azi, aici, alături de noi, și pe cei din generația tânără, care se află la mesele din spatele nostru și din fața dumneavoastră. Cu această ocazie, tinerii noștri, elevii cei mai buni ai comunei noastre la învățătură, au ocazia să-și pună întrebarea ce înseamnă 50 de ani de căsnicie în viața unei familii, ei fiind cei care vor duce mai departe viața și năzuințele comunei noastre. 
Dragii noștri, vă mulțumim pentru tot ce ați făcut pentru familiile dumneavoastră, pentru comuna noastră și pentru comunitatea noastră, iar pe cei mici pentru toate rezultatele realizate la învățătură și pentru premiile obținute, de față fiind toți premianții anului școlar ce tocmai s-a încheiat. Îl felicit și pe domnul director al școlii noastre, pe dascălii care s-au ocupat de acești elevi și de alții și care zilnic se ocupă de educația lor în procesul de învățământ, reușind, iată, să obțină frumoase rezultate școlare cu elevii dumnealor”.

Discursuri
Apoi edilul a dat cuvântul celor care au fost alături de el în fața celor două „tabere”, bătrâni și tineri, toți la un loc într-o zi festivă și frumoasă pentru comuna lor dragă: Ionel Burlec (viceprimarul localității), Nicolae Volintiru (preotul comunei) și Mihael Mihu Moș (directorul școlii).
Viceprimarul Ionel Burlec: „(...) Mă uit la dumneavoastră, prezenți aici, și văd persoane cunoscute cu care în urmă cu 13 ani am început acest eveniment. Văd aici de față familia Baia, familia Leruga și altele, familii care împlinesc o jumătate de secol împreună și care au însemnat și înseamnă ceva pentru comunitatea noastră. Sunt mulțumit că împreună cu domnul primar și cu consiliul local am reușit ca să ducem în fiecare an acest eveniment, devenit între timp o tradiție pentru comuna noastră. Mă bucur totodată să văd că cei tineri, aici de față, au posibilitatea să vă vadă, pe dumneavoastră, ca pe un model de viață de urmat, ca de altfel noi toți, deoarece nu e ușor în ziua de astăzi ca să împlinești 50 de ani de căsnicie (...)”.
Preotul Volintiru, cu glasul său molcom și cu atitudinea mereu pozitivă, cum i-o știm de când l-am cunoscut acum ceva vreme, a făcut referire la mai multe chestiuni legate de relația familie-comunitate-Dumnezeu: „(...) 50 de ani de căsnicie este un eveniment frumos în viața oricărei familii, este o perioadă de timp plină de realizări și împliniri. Biserica felicită familiile la 25 de ani de căsnicie, la 50 de ani de căsnicie și la 75 de ani de căsnicie, atunci când se face și nunta de platină. Este mai greu să se ajungă la o perioadă de 75 de ani de căsnicie, dar să știți că mai sunt cazuri și vă doresc și dumneavoastră să ajungeți până acolo, cu voia bunului Dumnezeu. Prima familie a fost întemeiată de Dumnezeu în Rai, când a creat primii oameni, spunând că nu e bine ca omul să fie singur pe lume și trebuie făcut un ajutor potrivit pentru el. Cu altă ocazie, Mântuitorul a participat la evenimentele din Cana Galileii, când vedem că săvârșește prima minune, întemeind această taină prin care doi tineri se prezintă în fața lui Dumnezeu și își făgăduiesc iubirea, care ne spune Sfântul Pavel că trece nu până la moarte, ci dincolo de mormânt! Vreau să vă felicit, vreau să vă spun La Mulți Ani cu sănătate și bucurie și să dea Dumnezeu să ne întâlnim ca și azi mulți ani de-acum încolo (...)”.
Emoționat a fost și directorul școlii, dascăl de o viață și care mai are un an și un pic, după cum ne-a spus ulterior, până la ieșirea într-o binemeritată pensie, după o viață alături de elevi și colegi profesori. Cuvintele sale au fost adresate atât tinerilor prezenți, cât și cuplurilor sărbătorite.
„(...) Mă bucur că primăria a avut inițiativa de a pune față în față generația  dumneavoastră, care este un exemplu pentru noi toți, cu tânăra generație, tineri care au ocazia să vadă pe viu ce înseamnă o familie bine închegată, o familie în care există și a existat toleranță și înțelegere. Spun asta celor tineri deoarece în zilele noastre, așa cum spunea părintele și domnul primar, se întâmplă tot mai rar să se ajungă la 50 de ani de căsnicie. 

Premiere cu vii emoții
A urmat apoi premierea. Ea a fost destul de lungă, primarul Ioan Marc ținând să treacă pe la toate mesele și să-i premieze personal pe toți cei care s-au aflat pe listă. În afară de asta, fiecărui cuplu premiat și apoi fiecărei văduve de război, dar și fiecărui elev ce a primit medalia cu „numărul 1 la învățătură”, comandată special pentru acest moment, Ioan Marc a ținut să adreseze câte o urare din partea sa și a primăriei și consiliului local. Cu emoție, cei din sală și-au primit distincțiile și plicul cu suma simbolică de 100 lei, dar și florile, doamnele, unele dintre persoanele în vârstă având lacrimi în ochi. Ceea ce denotă nu atât bucuria de a primi un premiu simbolic, cât măreția gestului, cum ulterior i-am spus și primarului și viceprimarului.
Cei mici s-au comportat și ei exemplar. Cu emoție, au pășit de pe scena căminului cultural, unde se aranjaseră mesele pentru ei, înspre primar, care, alături de director, i-a felicitat pe fiecare, după care „s-au prins și în poze spre nemurirea momentului”, cum a subliniat edilul.

Virșlii, țuica, berea și sucurile n-au lipsit
După acest moment, gustoșii „virșli de Sălaș”, câte o bere pentru adulți sau un pahar de țuică de casă, ori sucuri pentru copii și tineri, puse la cale de organizatori, au ajuns din plin pe mesele celor prezenți, într-o atmosferă caldă, intimă și prietenească. Finalul evenimentului din Căminul Cultural Bănița a fost cel în care primarul, ca și la sosire, i-a condus pe fiecare ca un semn de prețuire față de oaspeți, nu înainte de a face și o poză de grup în fața clădirii, pe un soare strălucitor și destul de puternic după zilele destul de reci ce au fost. „Iată că și soarele ține cu comuna noastră și parcă se bucură”, a exclamat un sătean, fiind acompaniat și de alte voci care subliniau acest aspect. Da, soarele, natura, Dumnezeu în primul rând am putea spune, a ținut cu comuna de la intrarea în Valea Jiului, sâmbătă, 20 iulie, o zi de altfel foarte prețioasă în calendarul creștin-ortodox: Ziua Sfântului Ilie. La Mulți Ani, Bănița!



Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *










* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227






Publicitate
Newsletter