23.07.2019,  21:01:21 | 0 comentarii | 671 vizualizari
Din volumul / „Schimbarea ești tu” de Avram Iancu (V)
de Ziarul Vaii Jiului

Cât de greu a fost?
Înotul în sine, supraomenesc, zilnic, timp de 89 de zile. Temperatura scăzută a apei, schimbările vremii (ploi, soare puternic, viituri, stări fizice și mentale diferite, inerente unei perioade lungi de timp etc.). Costul unei impresionante logistici pentru realizarea în siguranță a parcurgerii și într-un mod eficient. Aprobări speciale (în locurile în care, prin lege, este interzis înotul în Dunăre - ex. Budapesta) și respectarea unor norme de navigație, reguli de trecere a frontierelor etc. Să ne aducem aminte: nimic măreț nu este ușor.

Unicitatea călătoriei
Doar doi pământeni au pus în practică gândul de a înota toată Dunărea. Este vorba de slovenul Martin Strel, care în anul 2000 a reușit să ajungă la final, în 58 de zile, ajutându-se de costumul de neopren și de labele de înot. În 2006 canadianca Mimi Hughes avea să înoate același parcurs! S-a folosit și ea de costumul de neopren, dar a renunțat la labele de înot. Pentru acest fapt, la capătul unui efort impresionant, ajunge la final, epuizată, după 90 de zile. Eu nu am folosit deloc costumul de neopren și nici labele de înot. În acest sens este o premieră mondială și o premieră națională absolută. Dunărea străbate 10 țări și 4 capitale. Repet: Delta Dunării este unică în lume și este a noastră. N-am fost niciodată în Delta Dunării. Am ajuns acolo înot și am parcurs și Delta înot și la capătul efortului, am evidențiat-o la nivel mondial. A fost un proiect cât un continent!

START DUNĂRE
Oricât de mare (sau mic...) ar fi un proiect, are un punct de plecare. În acest caz, începutul aventurii se desfășoară în apele reci ale fântânii Donauquelle din Donaueschingen (Germania). Referitor la izvorul Dunării, nici nemții n-au căzut până acum la învoială care este acesta. Prin urmare, sunt vreo 7 astfel de locuri revendicate ca fiind începutul începuturilor. Pentru a pune capăt neînțelegerilor și pentru a da o greutate oficială unui loc ca fiind izvorul Dunării, în mod convențional, această fântână de lângă Castelul Fürstenberg a fost desemnată ca izvor al Dunării.
În dimineața zilei de 20 iunie 2017, sar simbolic, în această fântână, în aplauzele susținătorilor, spectatorilor și al autorităților germane și românești. Confluența dintre cele două râuri Breg si Brigach (care are loc tot în Donaueschingen) reprezintă punctul de start al Dunării. Și pe hărți, tot de acolo apare inscripția Dunărea, care să urmărească acest fir
de apă pentru 2.800 de kilometri.
La această confluență a râurilor, sar și eu într-o apă de doar 60-70 de cm. Așa încep noua aventură... Dau câteva brațe și constat că apa este prea mică pentru a înota. Ating cu mâna albia fluviului abia format. Câteva sute de metri mai jos, observ cu emoție cum apele primului afluent al Dunării sunt înghițite pentru totdeauna.

A DISPĂRUT... DUNĂREA!
În partea ei superioară, Dunărea este extrem de năstrușnică. Să nu ne-o imaginăm că ar fi așa cum o cunoaștem din România. Dimpotrivă, Dunărea este un râu  de munte, care mă obligă să înot în puținele locuri unde se poate face asta, dar să și mărșăluiesc printr-o apă până la glezne. Însă, la un moment dat, atât de năstrușnică este Dunărea, încât dispare cu totul. Da, între localitățile Immendingen și Friedingen din Germania, Dunărea se infiltrează complet și, pur și simplu, dispare, de mai multe ori pe an, pe o lungime de circa 15 km, în medie 155 zile pe an în perioadele mai secetoase. Apa coboară în subsolul format din straturi de calcar și reapare în izvorul Aachtopf, situat la aproximativ 14 km la sud de Dunăre. Izvorul Aachtopf alimentează pârâul Aach, un afluent al Rinului. Practic, Dunărea superioară este un afluent permanent al Rinului, râu care se varsă în Marea Nordului. Și uite așa, dintr-o apă până la brâu, mă trezesc pe uscat. În mijlocul unei albii de râu. Înconjurat de verdeață. Caiaciștii însoțitori urcă pe mașina de suport caiacele și se echipează pentru o altfel de mișcare. Și eu apelez la încălțările de trail run și încep alergarea în trei. O senzație unică! Să alergi pe un curs de apă secat, preț de vreo 20 de kilometri, până când alți afluenți ai Dunării încep să alimenteze cu apă albia.

OBSTACOLE SUBACVATICE
Când apa fluviului începe să aibă 1,5-2 metri, începe una dintre cele mai periculoase porțiuni. Disconfortul este atât de mare, pentru că obstacolele subacvatice sunt la ele acasă. Deși puteam să înot destul de bine, bolovanii imenși întâlniți în cale, dar mai ales copacii căzuți sub apă, reprezintă un pericol nu doar potențial, ci un pericol extrem de real. La un moment dat, simt în mod simultan o mare durere, o bubuitură, o mare sperietură. De fapt, mă înfig, la propriu, într-o buturugă. Lovitura este preluată de coasta pieptului, în partea stângă. Înțepătura se „scurge” pe burtă, în jos. O rană, sub forma unei zgârieturi destul de profunde, brăzdează abdomenul. Sângele nu întârzie să apară. Durerea imensă simțită și gândul că această rană s-ar putea infecta mă fac să mă gândesc în mod sumbru la reușita tentativei. Durerea se estompează, cu trecerea minutelor. Strângând din dinți și cu speranța că răna se va vindeca, iau decizia de a continua. Timpul va demonstra că am luat decizia corectă. Această rană nu s-a infectat, însă se va vindeca foarte greu, în condițiile în care mediul este umed în fiecare zi. De multe ori am simțit disconfort în acea zonă, dar am trecut și peste asta.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter