25.07.2019,  18:57:52 | 0 comentarii | 2170 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Istorii la un centenar / Șutul dinaintea… șutului
de Marian BOBOC

• „De ce există la dvs. footbaliști? De ce tolerați dvs. ca un footbalist să nu-și facă datoria?”

În 1933 Ștefan Popovici ocupă o funcție importantă la Mina Petrila. Este inginer șef, șeful Serviciului Transporturi Colective. În această calitate, Popovici trebuie să raporteze superiorilor săi, în scris și telefonic, activitățile curente. Însă, în vara anului 1933 inginerul Popovici manifestă o atitudine puțin obișnuită în relația cu șefii săi. Acest comportament arogant îl înfurie pe superiorul său de la Direcția Generală București al Societății Petroșani. Care nu stă pe gânduri și îi aplică un lung perdaf subalternului său Popovici, desființându-i punct cu punct raportul acestuia pe luna iulie. În lista de reproșuri se află și câteva referiri la protecția asigurată de Popovici… fotbaliștilor. 

„În ultimul timp Dvs. aveți în serviciu o atitudine puțin obicinuită, care mă obligă să fac cele mai severe observațiuni.
Nu admit ca un subaltern să vorbească superiorului în tonul ce dvs. v-ați permis față de mine, la telefon, mai zilele trecute. Chemarea la ordine ce v-am făcut atunci, prompt, o repet și pe această cale.
Nu admit ca gestionarul unui serviciu să considere rapoartele lunare de activitate, către D.G., drept prilej de a trece în ele afirmațiuni tendențioase și lipsite de obiectivitate.
Ca atare, vă remit raportul de activitate, întocmit de dvs. pentru luna Iulie a.c., ordonându-vă să precizați:
Ad. 1 De ce nu s-ar putea executa vopsirea și altfel decât în regie? De ce ați ales dvs. pentru rezolvirea acestei chestii principale timpul când eu eram în concediu? Știați prea bine, că nu există la grup nici un muncitor provizoriu și trebuia să știți și aceea că după 14 zile de lucru nu mai există nici o diferență între ziuașii provizorii și cei definitivi.
Ad. 2. Care este ordinul prin care vi se interzice, ca un muncitor să nu presteze mai mult de 20 posturi lunar, și cine vi l-a dat? De ce nu cunosc celelalte exploatări și servicii un astfel de ordin? De ce sunt footbaliștii dvs. nestatornici? Ce are a face footbalul cu serviciu și statornicia în serviciu?
De ce să nu se poată face golirea șistului cu antreprenor?
Ad. 3. De ce cereți D.G. aprobare pentru rezolvirea unei chestii, despre care ar trebui să știți că nu e încă temeinic studiată, neexistând încă nici măcar un deviz serios.
De ce nu s-ar putea opri funicularul în orice moment, dacă are fir direct între cele două stațiuni? (…)
Ad. 11. Afirmați absurdități, spunând că pentru evidența cheltuielilor făcute cu… am avea nevoie de un supraveghetor permanent… De ce? De ce există la dvs. footbaliști? De ce tolerați dvs. ca un footbalist să nu-și facă datoria? Dacă dvs. pe acești footbaliști îi veți plăti din buzunarul dvs., ei pot fi nestatornici și lipsiți de seriozitate. Câtă vreme însă întreg personalul de la serviciul ce ar trebui să conduceți cu mai multă obiectivitate, e de datoria dvs. să reclamați cazurile de abatere de la normele de serviciu. De ce nu v-ați făcut datoria? De ce nu-mi raportați?”.
Finalul adresei-perdaf e nu amenințător, ci devastator pentru incriminatul Popovici: „V-am somat în diferite rânduri, să-mi raportați zilnic. Nu vă voi mai soma, ci voi cere înlocuirea dvs. în caz de neconformare”.
Din adresa Direcțiunii Generale rezultă temperamentul privilegiat de care se bucurau fotbaliștii la minele Văii Jiului, și în special la mina Petrila, unde inginerul șef Popovici îi proteja, chiar cu riscul să-și atragă furia superiorilor. (Mai bine a superiorilor, decât a suporterilor). Nu știm cum s-a terminat povestea în 1933 pentru Popovici, dar peste 5 ani, în 1938, este avansat inspector. Datorită caricaturistului Dodoi, care a realizat mai multe portrete ale elitei Văii Jiului, știm și cum arăta Ștefan Popovici, proteguitorul fotbaliștilor. 
După cum se vede, chiar dacă Soc. Petroșani investește în sport, unii dintre conducătorii ei sunt necruțători cu fotbaliștii. Înainte de șuta în minge pe teren, le cer imperativ să facă șut la mină. Ce moravuri, domnilor și doamnelor… O, bieți sportivi, vajnici conducători. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter