25.07.2019,  19:06:06 | 0 comentarii | 2142 vizualizari
În urmă cu 95 de ani… / Vibrantă cuvântare a inginerului Iosif Iancu la adunarea ASTRA - Despărţământul Jiu (II)
de Marian BOBOC

Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA), înfiinţată în 1861 la Sibiu, a desfăşurat în perioada interbelică o activitate bogată şi în Valea Jiului, concretizată în spectacole, conferinţe etc. În octombrie 1924 are loc la Lupeni adunarea despărţământului Jiu al ASTRA. Prilej cu care ing. Iosif Iancu, inspector al minelor, susţine o cuvântare de deschidere, din care aflăm informaţii preţioase despre activitatea acestei importante asociaţii. Inginerul Iosif Iancu este bunicul dinspre mamă al celebrului regizor Lucian Giurchescu.

Viaţa socială în decursul anului 1920 şi în această regiune începe a se normaliza. Intelectualii noştri, în urma ameliorării situaţiei, în vara anului 1920, se întruniseră de mai multe ori, cu scopul de a decide asupra reluării activităţii pe tărâmul cultural.
La îndemnul comandantului de garnizoană se ia hotărârea de a intra la Casa Educaţiunei Naţionale, înfiinţând secţia Petroşani.
Comitetul secţiei, trecând peste greutăţile începutului şi ale organizării, sprijinit de toată pătura intelectuală, în cursul anului, aranjează vreo câteva conferinţe cu subiecte luate din istoria poporului nostru. Rezultatele morale au fost peste aşteptare. Pătura muncitorilor şi a ţărănimei a îmbrăţişat întreprinderea începută cu mult drag, manifestând cu toată ocaziunea cel mai mare interes faţă de mişcările noastre culturale.
Conferinţele combinate cu recitări şi concerte atrag mult public, care, dornic de a auzi prin recitări graiul poeţilor noştri, cu toată ocaziunea umple salele şi se îndeletniceşte în frumoasele doine ale poporului românesc.
După zilele încă neprielnice pentru mişcări culturale din anul 1919, zilele din a doua jumătate a anului 1920 se pot considera adevărate zile de recreere sufletească, care pe aceste meleaguri nu era cunoscută.
Cu mândrie ne aducem aminte de zilele sărbătoreşti ale Crăciunului din anul 1921. Nivelul concertului şi al serbării poporale aranjată de corul mixt al Casei de Educaţiune Naţională a întrecut toate serbările de acest fel, ţinute cândva în această regiune. Am stat, mult timp, sub impresia acestor zile măreţe. Am avut fericirea să aud aprecieri frumoase nu numai de la fiii poporului nostru, dar şi de la concetăţenii noştri de altă naţionalitate.
Acordurile frumoase ale muzicei noastre şi ritmurile melodioase ale cântecelor româneşti au fermecat sufletele întregului public.
Cu această frumoasă ocaziune am dovedit în mod eclatant că nu suntem numai simpli stăpâni ai acestei regiuni, ci şi conducătorii intelectuali ai tuturor păturilor populaţiei.
În vara anului 1921, după o activitate rodnică de peste 1 an, în adunarea generală a Casei Educaţiei s-a luat hotărârea să fuzionăm cu Asociaţiunea şi să reînfiinţăm Despărţământul Jiu.
În luna septembrie a acelui an, intelectualii regiunei ţin la Lupeni adunarea de constituire, în care se declară Despărţământul Jiu de reînfiinţat şi se ia hotărârea ca sediul despărţământului să fie Petroşani, centrul regiunei.
Înfiinţat odată, acest despărţământ desfăşoară o activitate vie. Pentru a putea dezvolta o propagandă culturală cât mai întinsă, înfiinţează agenturi pe comune. Agenturile înfiinţate sunt apoi înzestrate cu biblioteci poporale. Sprijinit de aceste agenturi şi de preoţii români ai regiunei, apoi de corpul profesoral al liceului din localitate şi corpul învăţătorilor al şcoalelor primare din regiune, sprijinit şi de mai mulţi oameni de bine ai clasei intelectualilor, despărţământul aranjează serbări naţionale, ţine seri întregi de conferinţe, face excursiuni pe la agenturi, în tot locul dând povăţuiri frumoase şi folositoare poporului. Poporul, cu toată ocaziunea, manifestă stimă şi recunoaştere faţă de conducătorii săi, şi, setos de lumină, ascultă învăţăturile cărturarilor.
Şi azi sunt emoţionat, aducându-mi aminte de un ţăran bătrân, care, după o conferinţă ţinută în şcoala comunală, vine la mine şi, strângându-mi mâna, cu toată căldura sufletului său îmi zice: Domnule! Vă mulţumesc pentru învăţăturile frumoase ce ni le-aţi dat. Noi, bătrânii, am trăit în întunecimea neştiinţei, nu din vina noastră, ci din nepăsarea fostei stăpâniri. Suntem  mândri că azi D-voastră, fiii poporului nostru, care aţi fost mai favorizaţi de soartă ca noi şi aţi învăţat carte, vă coborâţi la noi şi răspândiţi între noi lumina. Am înţeles, domnule, din învăţăturile de azi, că cultura este lumina, care este conducătorul nostru prin viaţă, iar cartea românească este mijlocul prin care se răspândeşte lumina.
Vă rog, Domnule! Treceţi mai des prin comuna noastră şi ne daţi învăţătură multă, răspândind lumina prin toate colţurile regiunei noastre.
(va urma)


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter