28.07.2019,  15:18:52 | 0 comentarii | 2209 vizualizari GALERIE:     FOTO    
„Picături de lemne” dintr-o istorie a fabricării mobilei la Petroșani
de Marian BOBOC

Întrucât Fabrica VISA din străvechea Colonie a Petroșaniului meșterește și mobilă pentru… yachturi, se poate spune că vineri, 26 iulie 2019, de la orele 15, aceasta nu a fost inaugurată obișnuit, ci a fost lansată la… apă. Plimbarea prin acest fermecător și istoric cartier, care a fost și pe alocuri mai este Colonia de Jos, mi-a lansat o provocare, de istorie de „nișă”, anunțată încă din titlul acestui documentar: „Picături de lemne dintr-o istorie a fabricării mobilei la Petroșani”. Cine sunt negustorii de mobilă ai Petroșaniului interbelic? Dar fabricanții de mobilă? Vă avertizăm de la început, că unele dintre afacerile cu mobilă au și o latură… funebră.  

NEGUSTORI DE MOBILĂ (ȘI DE „PARDESIE DE LEMN”).
PRĂVĂLII, TÂRGURI, DEPOZITE…

(Frații) H.
Heinținger este un negustor botezat în fel și chip de presa locală. C-o fi Heincinger, Heintzinger ori Heinținger, nu mai contează prea mult, acum la aproape o sută de ani. Într-o reclamă se vorbește chiar de „Frații Heincinger” (nelămurindu-ne, e drept, de câți frați este vorba sau dacă e vorba de un frate și-o soră). C-o fi unul sau mai mulți Heinținger iar nu mai importă. Contează doar faptul că H. este negustor dibace. Vinde de la sticlărie și porțelanuri la rame și mobile. Bani să iasă. Prin urmare, magazinul său (lor?), de pe str. Regele Ferdinand, nr. 43, față-n față cu Cinema „Urania”, are o firmă dublă: „Sticlărie și porțellan” și „Magazin de mobile”. O reclamă ne asigură că magazinul fraților H. ar fi „cel mai eftin izvor de cumpărare”. Fiind așa, cu siguranță că petroșenenii au unde și cu ce să-și potolească „setea” de dotări. 
Privitul este gratis, oferta lui H. - demnă de un mare depozit: „Nu Vă costă nimic/ dacă Veți vizita, fără nici o obligație de a cumpăra, marele depozit de mobile al: Fraților Heinzinger din Petroșani (Strada Regele Ferdinand, vis-a-vis de Cinematograful Urania), unde capătă în permanență în mare asortiment dormitoare subt 8.000 Lei, mobile de fier și tapetate, scaune de trestie și tot felul de mobile” (facsimil 1).
O altă strategie de marketing petroșenean, aplicată nu doar în comerțul cu mobilă, este aceea ca în momentul în care negustorul are o ofertă foarte diversificată și nouă (adică, primește marfă…) transformă prăvălia în… târg. Așa face și H.: „Târg de mobilă/ senzațional!/ 20 garnit. dormitor/ 10 garnit. prânzător/ toate aceste se vând pe rate lunare în condițiunile cele mai bune. Ambalaj gratuit” (facsimil 2). Probabil, oferta cu ambalajul gratuit se dovedește imbatabilă. Dar poate că nu are întru-totul efectul scontat, din moment ce H. întărește oferta cu plata în rate în altă reclamă: „Fără bani puteți ajunge la mobile!/ Mobila de care aveți lipsă o veți procura de la firma Heinzinger din Petroșeni, unde cel mai nou sortiment va sta la dispoziție cu prețurile cele mai avantajoase și în rate” (facsimil 3). O mică și nevinovată minciună încă de la început: mobilă fără nici o lețcaie. Dar în publicitatea din toate timpurile nu există minciună, ci doar puțin (mai multă) exagerare…

Cicu. La Banca Târgul-Jiului
Un anume Fl. Cicu își avizează clientela și de mobile și de… Doamne ferește!: „Cu onoare aduc la cunoștința Onor. Public că am deschis o prăvălie în Petroșani, Calea Regele Ferdinand 1 No. 33 (în localul fost Banca Târgu-Jiului) cu tot felul de articole pentru înmormântări și mobile. Rog a vizita magazinul pentru a vă convinge asupra prețurilor foarte reduse”. 

Anonimul depozitar
Din păcate, unele anunțuri publicitare nu sunt personalizate. Prin urmare, nu știm cine este negustorul care deschide în centrul Petroșaniului un depozit de mobilă din Arad. Dar știm care este regimul de cumpărare, că aceasta este depozitată în bune condiții și că e diversificată: „De curând s-a deschis la Petroșani un depozit de mobile din Arad. Instalat în strada Regele Ferdinand No. 47 într-un local corespunzător din toate punctele de vedere, acest depozit este asortat cu tot felul de mobile. Se pot obține în permanență dormitoare, sufragerii, studiouri, birouri, biblioteci etc., cu prețurile cele mai ieftine. Se fac vânzări și rate lunare”.

FABRICANȚI DE MOBILĂ

Farkaș - regele mobilei (și „pardesielor de lemn”)
Ca să aibă ce vinde negustorii înainte amintiți, cineva trebuie să și meșterească mobila. Dacă judecăm după reclamele publicate în presa vremii, Ioan Farkaș este regele mobilei (și „pardesielor de lemn”) din Petroșani. El este patronul unei fabrici de mobilă, situate pe strada Maria. Magazinul de desfacere se află la nr. 39, în buricul târgului (fără glumă, prăvălia lui Farkaș chiar se afla în centrul Petroșaniului), pe celebra stradă Ferdinand.
Industriaș serios, în 1922, Farkaș atenționează din timp clienții că își va deschide fabrica: „Se anunță tuturor, că în curând va lua ființă fabrica de mobile lui Ioan Farkaș bine aranjată prevăzută cu curent electric. Întreprinde tot felul de lucrări mobile de birou, mobile de prăvălie, mobile pentru locuințe, de la obiectele cele mai simple și până la cele mai artistice. Lucrări pentru înmormântări” (facsimil 4).
După deschiderea unității de producție, Farkaș reia anunțul: „Fabrică de mobilă cu curent electric. Întreprinde tot felul de lucrări, mobile de birou, mobile de prăvălie, mobile de locuințe. Lucrări pentru înmormântări”. Cam telegrafic, semn că și atunci publicitatea se taxa la cuvânt…  Caseta publicitară apare în două limbi: română și maghiară.
Peste un timp, informația „lucrări pentru înmormântări”, plasată discret la coada anunțului, avansează, într-o formulare mai elegantă, în primele rânduri ale publicității: „Ioan Farkaș/ fabrică de tâmplărie și întreprindere de pompe funebre în Petroșeni./ Primește în fabrica sa spre/ efeptuire lucrări de edificiuri, mobiliare, aranjamente de/ prăvălii și tot ce să ține de/ aceasta branșă cu prețurile/ cele mai reduse” (facsimil 5).  Un anunț mai amplu, mai bogat în conținut, semn al dezvoltării spiritului anteprenorial al lui Farkaș. 
Că afacerea sa (deși are și o componentă funebră…) prinde… aripi rezultă și din faptul că businessul său se extinde și în vestul Văii Jiului, unde Farkaș deschide două sucursale: la Vulcan și la Lupeni. Prilej cu care își modifică discursul publicitar, punând accentul pe oferta (morbidă, ce e drept…) pentru cei care trec Piriphlegethonul: „Atențiune! Aduc la cunoștință On. Public, că prăvălia mea cu marfa funebră pentru înmormântări o am mărit și o am așezat în Str. Regele Ferdinand fosta prăvălie lui Löwy și 
mi-am dat toată năzuința de a putea veni întru ajutor cu prețurile cele mai moderate de înmormântare dela 1500 lei în sus și înmormântări de copii dela 500 lei în sus”. Apoi, aflăm oferta mai concretă a fabricii de mobile Farkaș: „Tot în această prăvălie țin în depozit mobile lucrate în fabrica mea, prânzitoare, noptiere și tot aranjământul unei camere de locuit dela prețul cel mai eftin până la cea de bună calitate. Mare asortiment în mobile de bucătărie și mobile îndoite. Mobile se pot căpăta și cu prețuri plătite în rate” (facsimil 6). Semnat: „Cu deosebită stimă: IOAN FARKAȘ/ fabrică de mobile și întreprindere/ de înmormântări”.
Löwy, a cărei prăvălie o preia Farkaș, este un cunoscut comerciant petroșenean interbelic, care are cea mai bună prezență publicitară în presa Petroșaniului, vreme de câțiva ani, până când a falimentat. Lui Alexandru Löwy 
i-am dedicat un consistent capitol în volumul meu „Alfabetul publicității în Vale/ Studiu de caz. Negustori și meseriași. Viața din spatele reclamelor”.
Farkaș este și unul dintre filantropii Petroșaniului. De exemplu, în preajma sărbătorii Crăciunului, Ioan Farkaş, care îndeplinește și funcția de casier al Corporaţiei industriaşilor din Petroşani, şi-a „dat în scop de binefacere întregul său onorariu primit în 1928 de la numita instituţie, în sumă de Lei 6.000”. Suma donată este împărţită astfel în Petroşani: câte 1.000 de lei pentru bolnavii din spital, pentru muncitorii fără lucru şi pentru ucenici; câte 500 lei - bisericilor ortodoxe şi romanocatolice; câte 400 lei - bisericilor grecocatolice, reformate, unitare, evanghelice, evreieşti. Și pentru edificarea Căminului Corporației din Petroșani, Farkaș bagă adânc mâna în buzunar, contribuind cu 1.000 lei.

Fabrica de mobile și comerț de lemne Valea Jiului
nu uită că funcționează într-o zonă cosmopolită ca Valea Jiului și își redactează  publicitatea la gazetă în trei limbi: română, maghiară și germană. Situație rar întâlnită (ca să nu spun… deloc) în presa Văii Jiului, și hunedoreană (facsimil 7).
Fabrica de Mobile S.A. Petroșani este continuatoarea Fabricii de mobile și comerț de lemne Valea Jiului. Aceasta are birourile și „expoziția de mobile”, unde altundeva, decât la Petroșani pe… Str. Regele Ferdinand (la nr. 45, apoi se mută la nr. 51).
Pe lângă, prânzătoare, sufragerii și dormitoare, Fabrica de Mobile face și „aranjamente pentru bucătării” și, de reținut, „mobile curbate” (facsimil 8).
Cum din prelucrarea lemnului pentru mobilă, rămâne destul material lemnos, fabrica îl vinde și pe acesta: „Lemn de foc, în blane și mărunțit, lemne de aprins în legături, picături de scânduri vinde Fabrica de Mobile Soc. A. – Petroșeni în curtea fabricei./ Tot acolo/ Gratuit se capătă în calitate de căruță (sic!): așchie și tărâțe de firez” (facsimil 9). La Fabrica de Mobile nimic nu se pierde, totul se vinde…

Meșterul tâmplar Rákosa – la o aruncătură de băț de… Fabrica „Visa”
La Petroșani se confecționează mobilă nu doar în fabrică, ci și la scară mai mică, în ateliere de tâmplărie. Întâmplarea (dar parcă e ceva întâmplător în istorie, fie ea și a prelucrării lemnului…) face ca unul dintre aceste ateliere să fi fost situat la o aruncătură de băț de actuala Fabrică de mobile „Visa”, pe strada Avram Stanca (în proximitate bisericuței de lemn). Este Atelierul de mobilier și lemnărie pentru construcții al meșterului tâmplar Francisc Rákosa. Are destule comenzi, din moment ce și-a permis publicitate ritmică la gazetă.
Câteva dintre reclame creionează portretul unui dinamic tâmplar de mobile.
„Atelierul de mobilier și lemnărie pentru construcții din Strada Avram Stanca No. 12, se confecționează în condițiuni bune și ieftine lucrări de tâmplărie și mobilier. Aranjamente pentru locuințe se confecționează în executarea cea mai fină”.
„Francisc Rákosa/ tâmplar de edificiuri și mobile Petroșeni, Str. Avram Stanca 12. Face cele mai moderne și luxoase mobile cu prețurile cele mai reduse”.
„De vânzare un mobilier complet pentru sufragerie din lemn de goron afumat și un dormitor de lemn de frasin cu preț de tot eftin la Francisc Rákosa, maestru tâmplar”.
„De vânzare un dormitor complet, din frasin, cu preț foarte convenabil. A se adresa: Francisc Rakosa, tâmplar, Petroșani”.
„Mobile gata/ Moderne. Sufragerii. Dormitoare complecte ș.a. se vând cu prețuri foarte eftine” (facsimil 10). 
În afară de reclama la gazetă, meșterul Rákosa își convinge clienții și pe viu. Căci cea mai bună reclamă e chiar produsul în sine. Fabrica de Mobile Petroșani îi găzduiește lui Rákosa, timp de o săptămână, o expoziție de mobilă, în care vedeta exponatelor este un dormitor.  
Când plasează anunțul („De vânzare 2 garnituri de dormitor lemn masiv, de frasin și un iavor. Mobilier nou de vânzare cu preț cât se poate de redus”), Francisc Rákosa se mută din Colonia „Avram Stanca” mai la centru, în casele „Bernstein”. Semn de prosperitate…

Alexandru Fuchs
are atelierul de tâmplărie într-o zonă a Petroșaniului cu vad comercial bun: față-n față cu Biserica Ortodoxă „Sfântul Nicolae”, lângă piața orașului.
Fuchs oferă: „Diferite mobile, dormitoare, sufragerii, precum și tot felul de articole de tâmplărie executate în atelierul propriu, se găsesc în permanență de vânzare, cu prețuri foarte eftine și în condițiuni de plată convenabile” (facsimil 11).

CUMPĂRĂTORI
Cercetând presa și alte documente, am constatat că, dacă onor. comersanții/ fabricanți de mobilă sunt relativ cunoscuți, cumpărătorii de mobilă sunt sortiți să rămână anonimi. Cu o excepție: Federala „Jiul”.
Federala Regională „Jiul” din Petroșani a Cooperativelor Sătești din Oltenia este și ea un jucător activ în comerțul petroșenean. Are magazine de coloniale, de manufactură și de fierărie. Vinde – cu vagonul sau cu kilu/ bucata - porumb, orz, ovăz, fasole, făină, tărâțe, grâu, delicatese, becuri (de 10, 16, 25, 32 și 50 de lumini).
Dezvoltându-se, Federala „Jiul” este nevoită să își mute magazinele și birourile din casele Gundel în casele Ridval. Prilej cu care anunță cu litere de-o șchioapă că este interesată să cumpere mobilier: „Cumpărăm Mobilier/ (rafturi și tejghele) gata, pentru aranjatul unei prăvălii. Cei ce au de vânzare ocazional sau doresc a ne furniza după comandă, se vor adresa: Federalei Jiul din Petroșeni. Str. Regele Ferdinand din Petroșeni” (facsimil 12).
Bineînțeles, istoria interbelică a fabricării mobilelor în Valea Jiului mai are destule aspecte necercetate (din păcate, nu am găsit nici o fotografie care să ilustreze această industrie), am prezentat doar câteva așchii sau „picături de lemne”, cum poetic spune o reclamă a epocii.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter