31.07.2019,  00:47:01 | 1 comentariu | 872 vizualizari GALERIE:     FOTO    
ZVJ atrage din nou atenția celor din MAI: Faceţi ceva cu clădirea infectă de pe strada Timișoarei, până ce nu se va întâmpla ceva grav pe-acolo!
de Corneliu BRAN

Despre „clădirea fantomă” de pe strada Timișoarei din buricul Petroșaniului am scris ultima oară în iarna trecută, când avertizam că datorită înghețului și dezghețului de pe clădire pot cădea în capul celor ce trec pe trotuar bucăți de tencuială sau din acoperișul putrezit. Atrăgeam atunci, pentru a nu mai știm câta oară, că autoritățile locale trebuie să facă ceva cu această clădire ce aparține de Ministerul de Interne. 

O clădire infectă la doi pași de o instituție școlară!
După materialul cu pricina, repetat ca subiect în decursul anilor trecuți de cel puțin 5-6 ori, cei de la poliția municipiului au găsit de cuviință să blocheze ușa de la intrare și geamurilor de la parter cu lemne bătute cu cuie și să pună plasă portocalie și avertismente scrise prin care să avertizeze trecătorii că pericolul poate veni de sus. Tot atunci, a fost ridicată de către cei de la DADPP o mașină de gunoi, strâns în timp lângă scările de la intrare, dacă le mai putem spune așa, niște trepte pline de moloz căzut, sfărmate și crăpate de intemperii și cu multe alte mizerii pe ele, un adevărat focar de infecție, ca toată clădirea de altfel. Măsurile nu zicem că au fost rele, dar ele au fost și vor fi, dacă tot așa se va proceda, nesemnificative, în condițiile în care vorbim de o clădire situată în mijlocul orașului, la doi pași de Piața Centrală și mai ales de Poliția municipiului Petroșani, peste drum de o instituție școlară, Clubul Copiilor și la vreo treizeci de pași de clădirea administrativă a CEH-ului!

Direcția de Sănătate Publică Hunedoara ar trebui să aplice legea!
Este uimitor cum primăria și sanepidul nu îi amendează pe cei ce ar trebui să întrețină această clădire, dacă de dat nu o dau în administrare primăriei, deși s-au făcut zeci de demersuri din 2000 încoace! Că la ce este acolo, mare mirare că încă nu s-au întâmplat minuni dintre cele mai urâte, cam cum se văd pe la știrile de la ora 5, atât de „gustate” de români, dacă ținem cont de ratingurile uriașe care țin această năpastă în viață pe ecranele tv, semn că există conaționali care se „hrănesc” cu așa ceva, în loc de alte preocupări și emisiuni mai umane, mai constructive, mai dătătoare de inteligență. Păcat.
Astăzi vă prezentăm din nou ce am găsit la „monstrul” de pe strada Timișoarei, unde aurolacii și oamenii fără casă și direcție își petrec veacul. Ferească Sfântul ca până la urmă să nu se întâmple vreo nenorocire în această clădire pustie, ținând cont că la doi pași, repetăm, avem o instituție de învățământ unde merg la activități sute de copii pe parcursul unui an școlar!

Cât pe ce să plecăm mușcați de o cățea ce își apăra puii!
Surprize pentru noi n-au fost. Am găsit mult mai rău ca vara trecută (că în iarnă nu am intrat, am constatat doar de afară ce și cum). Ușile nu mai au acele scânduri țintuite în cuie, acestea fiind folosite probabil ca lemn de foc, după șuturi bine administrate cu picioarele. Înăuntru plin de „rahat” de om și de animale, câini, pisici și ce-o mai fi, că nici nu vrem să ne gândim ce e noaptea pe-acolo, și un miros de nedescris. Oricum, cine intră mare mirare dacă are nas să reziste vreo două minute. Maxim. Am avut totuși o surpriză în „vizita” noastră, la un moment dat un câine negru, destul de mare venea pe coridor în fugă spre noi fără să latre. Firește că am tulit-o imediat, gândindu-ne că blugii sunt mai slabi ca și colții de câine. Probabil era o cățea care își apăra puii, iar astea nu latră și nu stau la discuții, te înşfacă de nădragi cât ai zice „paf”… Am preferat astfel să ieșim din clădire, apucând să vedem totuși vreo trei încăperi.

Îl invităm pe ministru să vină să vadă „minunea” din spatele poliției municipale!
Afară, ce să vă zicem… Cine trece pe-acolo, mai puțin se pare dintre cei care ar trebui totuși să treacă și să și rezolve, respectiv din cadrul Ministerului de Interne, administrator de drept a clădirii, dar și din partea administrației locale și ale altor organe de control ce țin de Direcția Publică de Sănătate, observă, că nu e prea greu, ținându-se de nas de la duhoare – mai cu seamă că acum e vară și cald – mormane de gunoi menajer aruncate probabil de nesimțiți de la casele din zonă – că doar n-or veni de la 5 km să-și arunce gălețile cu gunoi sau zdrențele, mormane de materiale provenite din construcții, dar și foarte mult moloz provenit de la tencuiala clădirii, aflată în descompunere evidentă și în moarte clinică am zice, precum și alte și alte mizerii, de nedescris la felul cum arată toată zona! I-am adresa pe această cale proaspătului ministru de Interne să-și facă puțin timp și să poposească și pe la Petroșani măcar câteva ceasuri. Să vină să vadă „minunea” din spatele sediului poliției municipale, că poate așa va face ce trebuie: va face un proiect de hotărâre de guvern, care la următoarea ședință de guvern s-ar putea aproba, prin care clădirea să treacă în patrimoniul primăriei din Petroșani. Primărie care fie ar urma să demoleze clădirea – tot prin hotărâre de guvern, fiind un bun public trebuie așa ceva, fie ar urma s-o reabiliteze, asta dacă experții vor constata că se poate așa ceva, deoarece la una din ședințe cineva din primărie spunea că ultima oară experții aduși au constatat că această clădire are infiltrații la temelie și va fi foarte greu de recondiționat și de reabilitat. Vom vedea.

Patru ani pentru un simplu text ambalat într-un proiect ce ar trebui să ajungă pe masa premierului!
Până la vizita ministrului sau a celor trimiși de dumnealui la Petroșani – vizită care se va încheia probabil și cu câteva NUP-uri rezolvate „ca să vadă șeful”, să ne concentrăm pe ce a făcut primăria în ultima perioadă, privind această clădire, în sensul ce adrese sau alte acțiuni au fost emise, la inițiativa primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, cel care în mai multe discuții ne-a spus că tot face demersuri pe la minister și nu mai vine, din februarie încoace, nici un răspuns pe această temă! Da, domnule ministru de Interne, oamenii din subordinea dumneavoastră se fac că plouă, le trebuie probabil 5 ani ca să termine un text prin care să se facă acel proiect de guvern, ce ar urma să devină imediat hotărâre de guvern în condițiile în care nu vedem de ce ar ține cu dinții Ministerul de Interne de o ruină (chiar am fi cu toții de acord dacă ministerul, din proprie inițiativă, ar demola clădirea, ar scuti astfel bani de la bugetul local pentru această operațiune, după ce clădirea ar trece în patrimoniul public al primăriei).

Demersuri clare începute din 2015
Concret, domnilor din ministerul de interne, demersurile mai multe au început de la primărie spre ministerul dumneavoastră din anul 2015. Au trecut patru ani și… nimic! În 2015 totuși cineva s-a sesizat prin minister și ca atare au trimis o adresă prin care întrebau primăria dacă sunt de acord să preia această clădire de care discutăm acum. S-a trimis răspuns imediat, precum că primăria este de acord cu acest lucru. Au urmat trei ani de „secetă”, nimic din partea ministerului pe această temă, după alte două adrese trimise de primărie în 2016. Anul trecut, conform secretarului orașului din cadrul primăriei, cei din Ministerul de Interne s-au trezit din „somnul cel de moarte”, și au cerut ca în cadrul consiliului local să se voteze un proiect de hotărâre, care să stabilească hotărârea aleșilor locali privind preluarea acestui imobil, rețineți, „ca bun public de interes local”.

Aleșii locali au fost de acord… dar nu ține de ei „continuarea fazei”…
Ca atare, prin HG 194 din 2018, consilierii locali, la inițiativa primarului (care a pus pe ordinea de zi proiectul), au stabilit ceea ce ceruseră ministeriabilii. Numai că n-a fost de ajuns! Printr-o altă adresă, nr. 107.897 din 2018, cei din minister au solicitat să se confirme încă o dată dacă primăria dorește acest imobil ca un bun public. Firește că li s-a explicat, din nou, printr-un răspuns scris, mai exact prin adresa 1779 din 14 februarie 2019, deci anul acesta, semnată de primarul Petroșaniului, că administrația publică locală din municipiul de la poalele Parângului este de acord cu preluarea clădirii în condițiile cerute de minister.

Alo, Ministerul de Interne…, ce facem cu „clădirea fantomă” din centrul Petroșaniului?
Au trecut de atunci peste cinci luni de zile și nimic nu s-a mai întâmplat pe această temă. Vorba aceea, s-a schimbat ministrul, s-au schimbat directori prin ministere, dar o problemă oarecum măruntă rămâne în picioare…
Ca atare, întrebăm și noi, ZVJ: cum rămâne, stimabililor, cu această clădire? De ce atâta nepăsare? De ce atâta adormire din partea unor funcționari de rang superior din minister, bine plătiți, mai mult ca sigur și din banii contribuabililor din Petroșani? De ce atâta ignoranță și lipsă de profesionalism? Alo, ministerul de interne, se aude?

Alo, domnule deputat Nistor, se aude pe la Deva?
Pe această cale, ținând cont și de coloratura politică a guvernului actual, îi adresăm și președintelui PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor, să se implice în rezolvarea problemei prin înștiințarea factorilor de decizie din ministerul de interne. Fiind președintele PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor are obligația să ajute comunitățile care au votat masiv PSD la alegerile locale și parlamentare, nu doar bucuria de a se vedea votat și apoi Dumnezeu cu mila vreo patru ani… Da, domnule președinte, este o problemă care direct sau indirect ține și de dumneavoastră și de partidul dumneavoastră. Aveți guvernarea, aveți ministru PSD, sunteți deputat și președinte de organizație județeană… rezolvați atunci și această problemă. Nu o rezolvați pentru primarul liberal, cum vă exprimați uneori când nu vă place una sau alta prin Petroșani (faptul că nu ați avut niciodată primar social-democrat vă enervează, după cum ne-ați mai spus, știm asta…), o rezolvați pentru comunitatea locală, printre care și vreo câteva mii de pesediști sau susținători ai acestui partid, care v-au dat girul la ultimele alegeri.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )

#1 radu gheorghe31.07.2019,  07:31:22
Inceputul si sfarsitul articolului imi plac, mi se pare corect ca autoritatile locale sa rezolve "problema " cu acea cladire si ca rezolvare nu este pentru primar ci pentru locuitorii din acea zona a Petrosaniului. Restul, cu birocratia legislativa nu e asa de simplu. In zonele turistice din Hunedoara si Valcea exista cladiri , hoteluri s.a care se degradeaza in fiecare an deoarece nu e rezolvata problema cu Patrimoniul fostului Sindicat sau OJT sau cum s-or fi numit inainte de 89. Ce ii puteti cere mai apasat Domnului Laurentiu Nistor este sa aiba o mult mai mare grija de cetatile si bisericile din Judet care ar putea fi incluse si pe lista UNESCO si care ar ajuta la dezvoltarea Turismului in zona. Asta cu invitarea Ministrului la Petrosani ca si a altor ministri pentru rezolvarea unor probleme punctuale seamana a "Miron Cosma ". Sper ca Primarul de la Petrosani sa va bage in seama articolele nu de alta dar vin niste alegeri. In rest, chestia cu rezolvatul problemelor administratiei de catre politic e si veche si perimata. PSD-ul daca ar rezolva problemele din orasele conduse de ei ar fi foarte bine. Anul acesta s-au rezolvat probleme in Lupeni si Uricani si se pare ca e meritul primarilor de acolo. Petrosaniul a primit multi bani de la CJ Hunedoara pentru drumul din Parang, nu ? Se va termina anul acesta ?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter