31.07.2019,  22:23:23 | 0 comentarii | 856 vizualizari
Petroșaniul stă bine la capitolul spații verzi și arbori în mediul urban / Conform „Registrului Verde”, are aproape 10.000 de arbori!
de Corneliu BRAN

Registrul local al spațiilor verzi din municipiului Petroșani a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 267/2017 din 31 octombrie 2017. Acest lucru nu a fost stabilit întâmplător, având în vedere prevederile Legii nr.24/2007 privind „reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților”, lege republicată ulterior și a Ordinului 1466/2010 pentru „modificarea Ordinului ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului nr.1549/2008, privind aprobarea Normelor tehnice pentru elaborarea Registrului local al spatiilor verzi din intravilanul localităţilor”. Prin aceste legi s-a stabilit foarte clar că autoritățile administrației publice locale „au obligația de a ține evidența spațiilor verzi de pe teritoriul unităților administrative, prin constituirea registrelor locale ale spațiilor verzi”, în timp urmând ca aceste registre să fie actualizate periodic. Astăzi vom vorbi puțin despre o serie de date trecute de municipalitate, prin serviciul specializat de Mediu din cadrul Poliției Locale Petroșani, credem noi un subiect absolut interesant într-o lume în care se vorbește tot mai mult de poluare, de distrugerea zonelor verzi și de dereglarea mediului înconjurător datorată acestor două probleme create de oameni cu bună știință.

Un Registru necesar și binevenit ce ține sub control spațiile verzi din orice localitate
Evidența spațiilor verzi are drept scop organizarea folosirii raționale a acestora, a regenerării și protecției lor eficiente, cu exercitarea controlului sistematic al schimbărilor calitative și cantitative, precum și asigurarea informațiilor despre spațiile verzi. La nivelul municipiului Petroșani acțiunea de elaborare a documentației „Registrul Local al Spațiilor Verzi din municipiul Petroșani, județul Hunedoara” este structurată pe patru puncte. Primul face referire la spațiile verzi publice cu acces nelimitat, aici fiind vorba de parcuri, scuaruri și fâșii de teren public plantate. 
Al doilea punct structural din acest registru este legat de spațiile verzi aferente dotărilor publice, la această categorie intrând instituțiile publice de învățământ de pe raza Petroșaniului, unitățile sanitare și de protecție socială, instituții publice, edificiile de cult și chiar și cimitirele. 
Cel de-al treilea punct structural face referire cum era și normal la spațiile aferente bazelor sportive, unde se practică sportul de performanță, firește, performanță la nivel local, județean și zonal, că la jocuri de echipă, acolo unde avem arena de bază de exemplu, stăm cam prost cu performanțele la nivel național, nici măcar la copii și juniori, darmite la seniori. Dar e timp de revenire, nu zicem nu, cu aportul comunității, firește, a administrației publice locale și a unor firme interesate să sponsorizeze (până acum nu prea, dar și aici mai e timp, că viața merge înainte și nu se știe de unde sare iepurele).
În fine, cel de-al patrulea punct din partea de structură a registrului cuprinde arborii izolați. Vrem să vă spunem, inedit până acum, că au fost inventariați și integrați în aplicația informatică și harta GIS, pe care o anexăm acestui material, un număr de 9.805 arbori situați pe 130,9 hectare suprafețe zone verzi. Vă vine sau nu să credeți, conform inventarierii, în municipiul Petroșani există aproape 10.000 de arbori. Deci la trei cetățeni ar reveni aproximativ un arbore, ceea ce înseamnă că stăm mult mai bine ca, să zicem, parizienii, care conform statisticilor oferite de curând, au la cinci persoane un arbore, marseillezii au la patru oameni un arbore, iar lista poate continua inclusiv cu orașe din România.

Fiecare petroșenean are 31 mp de zonă verde!
Pentru cei care iubesc statistica și cifrele brute, suprafața de spațiu verde public/locuitor din municipiul Petroșani este de 31,06 mp. Mult peste media orașelor și municipiilor țării, undeva la 19 mp. Cel puțin așa era acum doi ani. Bine, în plus, toată Valea mai are și pădurile, întinse peste tot în afara localităților, dar asta nu se pune la registru… Era doar o constatare și putem fi bucuroși că noi cei din Vale avem atâta și atâta verdeață și oaze de petrecere a timpului liber în natură la doi pași de case și de locuințele de bloc.
Cetățenii în general, nu doar din Petroșani ci de oriunde, e bine să mai știe faptul că la întocmirea documentațiilor de urbanism precum și la eliberarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire se va avea în vedere „Registrul Local al Spațiilor Verzi” din localitatea respectivă.

Registrul spațiilor verzi poate fi consultat de oricine
Revenind la „Registrul Local al Spaţiilor Verzi din municipiul Petroșani”, el este format dintr-un sistem informațional specific (Server GIS, aplicație Mapsys 10 – Sistem Informațional Geografic, Internet Map Server, aplicații ale băncilor de date urbane), cuprinzând date și informații privind specii de arbori si vegetație existentă, cu determinarea indicilor calitativi și cantitativi, precum și de harta în format digital ale terenurilor definite ca spații verzi din municipiul Petroșani. Pentru cei interesați la a afla mai multe informații le spunem faptul că documentul poate fi consultat la sediul Serviciului Poliția Locală a municipiului Petroșani din strada Constructorul nr. 2, în zilele de marți și joi, între orele 09:00-11:00. 

De trei ori mai mulți copaci plantați la Petroșani decât tăiați în ultimii trei ani!
Prin acest material le răspundem și celor care tot spun că la Petroșani „se taie arbori în neștire”. Nu, cu „n” mare, domnilor! Acest registru de care am vorbit nu lasă tocmai această treabă, el nu minte și cei de la Mediu - nu vorbim de cei de la Petroșani, să ne înțelegem - imediat s-ar autosesiza în momentul în care la următoarea actualizare a registrului ar apărea vreo zonă cu betoane în loc de zonă verde! Deci, atenție la ce vorbiți, unii, aiurea, fără să vă documentați înainte! 
Iar în ultimii trei ani la Petroșani, conform statisticilor celor de la Mediu, s-au plantat aproape de trei ori mai mulți arbori decât s-au tăiat, niciun arbore decapitat nefiind pus la pământ fără avizul celor de la Mediu. 
„În general se taie arborii bătrâni și care prezintă un mare risc de a cădea peste imobile, mașini, garaje, parcări și așa mai departe, pe vreo furtună mai puternică, cum se mai întâmplă la munte. Mai sunt tăiați, la cererea cetățenilor, arbori bolnavi sau arbori ce pot provoca daune materiale sau chiar accidente nedorite. Niciodată la Petroșani, cel puțin de când sunt eu primar, nu s-au tăiat copaci aiurea, iar de fiecare dată, primăvara și toamna au fost plantați arbori în toate zonele unde a fost nevoie, dar mai ales în parcuri și în zonele de joacă ale copiilor. Petroșaniul, prin administrația locală, respectă legislația, niciodată nu ne-am permis să tăiem copaci doar de dragul de a-i tăia! Mai mult, au fost zone unde cu aprobarea celor de la Mediu copacii au fost tăiați, din motive de boală sau de bătrânețe, după care în perioada următoare și când s-a putut au fost plantați alții”, ne-a spus primarul Tiberiu Iacob-Ridzi în legătură cu acest subiect legat de tăierea copacilor în zona urbană a orașului, o temă falsă pe care unii „pedalează” în gol, dorind de fapt să-i dea tentă politică. 
În luna august vom continua acest episod scris legat de registrele de spații verzi din celelalte localități ale noastre, asta și la cererea în timp a mai multor cititori ai ziarului, interesați de localitățile lor și de starea… „verde” a orașului în care ei locuiesc.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter