06.08.2019,  15:14:01 | 0 comentarii | 793 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Marian Boboc: „Greva minerilor lupeneni din 1929 trebuie scuturată bine, dar bine de tot, de praful limbii de lemn și trebuie aerisită de tămâia roșie a comunismului. De la această primenire poate pleca o înțelegere corectă a faptelor vremii…”
de Corneliu BRAN

Cu atâția figuranți în ce a mai rămas din minerit, care încasează gras fără să producă mai nimic, nu e de mirare că Ziua Minerului, care ar trebui sărbătorită în prima duminică după 6 august, a fost marcată în Valea Jiului chiar când, în urmă cu 90 de ani, în fața centralei electrice de la Lupeni a curs mult sânge de miner, 22 de mineri fiind împușcați mortal, alții fiind răniți. Ce mi-e tanda, ce mi-e manda… Ce mi-e comemorare, ce mi-e sărbătoare… Ca să împăcăm și tanda și manda, putem spune că a fost o sărbătoare cu… coroane…

Petroșani

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi și-a îndeplinit promisiunea și a reușit în timp optim să personalizeze statuia Minerului, din cel mai mare parc al Petroșaniului. Astfel, de acum încolo,  pe o parte a soclului, vor sta mărturie asupra sacrificiului suprem pentru cărbune numele mai multor lucrători în huilă pieriți în minele Livezeni și Dâlja. Un gest care vorbește de la sine, scutind-ne de la alte comentarii.

Ceremonia s-a desfășurat în nota obișnuită (Imnul Minerului, depuneri de coroane de flori, cuvântări), cu un plus pentru discursul liber al primarului Tiberiu Iacob-Ridzi și cu un minus (la propriu) al consilierilor locali ALDE Petroșani (poate că și acest absenteism de la un moment important pentru comunitatea petroșeneană să fie una dintre cauzele rezultatelor catastrofale la cele mai recente alegeri…).

Lupeni

Festivitatea s-a desfășurat chiar în fața Centralei Electrice din curtea minei Lupeni, locul unde în urmă cu 90 de ani a avut loc masacrul minerilor lupeneni. Aici, înainte de derularea momentelor oficiale, Marian Boboc și-a prezentat prietenilor săi, cu discreția-i cunoscută, cea mai recentă carte dedicată istoriei Lupeniului, intitulată simplu „Lupeni 1929. După 90 de ani…”.

„Între cele 46 de cărți publicate de mine până acum, se regăsesc 6 cărți dedicate grevei minerilor lupeneni din 5-6 august 1929, trei - grevei minerilor din 2-3 august 1977, una – Sindicatului Social-Democrat de la Mina Lupeni, două – tragediilor din minele Lupeniului și una – Palatului Cultural Lupeni. În afară de acestea, am scris destule povești din fascinanta istorie a Lupeniului, pe care, cu siguranță, le voi aduna între copertele altor volume.

Astăzi am ținut neapărat să fiu prezent în curtea minei Lupeni. Se împlinesc 90 de ani de când, chiar în aceste locuri, a curs sânge de miner. Nu am venit cu mâna goală, ci cu o carte dedicată tragediei din 6 august 1929. Atât am putut, atât am făcut… Am prezentat-o prietenilor care, ca de obicei, mi-au fost alături. Din păcate, la 90 de ani, discursul public despre această tragedie este același discurs al limbii de lemn. Să nu uităm că regimul comunist a confiscat greva, deformând grosolan adevărul istoric. Care, culmea, și după 90 de ani, pare ținut sub obroc. Mă bucur că, până acum, am reușit să aduc la iveală, adevăruri nefardate despre greva din 1929, care a culminat cu o tragedie. Am încercat, și cred că am și reușit, să creionez un portret al Lupeniului în anul 1929. Sunt primul portretist al Lupeniului anului 1929. Sper ca volumele mele dedicate grevei minerilor din 1929 să schimbe receptarea acestui important moment istoric. Tragedia din 1929 de la Lupeni arată ce poate să facă un lider dubios parașutat de serviciile secrete – Siguranța - în fruntea unui sindicat minier. Este vorba de Teodor Munteanu. Chiar dacă e vorba de un jubileu negru, 90 de ani de la masacru, nu trebuie să uităm nici de greva minerilor din 1977, când la Lupeni a avut loc prima mișcare anti-comunistă muncitorească din România. Aceasta a fost un strigăt de libertate, care a potențat Valea Jiului.

Greva minerilor lupeneni din 1929 trebuie scuturată bine, dar bine de tot, de praful limbii de lemn și trebuie aerisită de tămâia roșie a comunismului. De la această primenire poate pleca o înțelegere corectă a faptelor vremii… Mă bucur că astăzi am pășit, smerit, din nou în curtea minei, cu o carte în mână, despre Lupeni”, ne-a declarat cu emoție scriitorul, documentaristul și ziaristul Marian Boboc.

Ceremonia la Lupeni a repetat tipicul din alți ani. Fanfara a intonat „Imnul Minerilor”, sirena a fost trasă de Ioan Velica, care a fost amfitrionul manifestării (la Petroșani, Sile Pop a fost prezentatorul festivității), oficialitățile și partidele politice au depus coroane de flori la Uzina Electrică din Lupeni.

Dumnezeu să-i odihnească-n Pace pe minerii Lupeniului împușcați în 1929!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter