12.08.2019,  00:50:35 | 1 comentariu | 504 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Apa Serv Valea Jiului vă reamintește: „Canalizarea NU e coșul tău de gunoi!”
de Corneliu BRAN

Săptămâna trecută am participat la o acțiune legată de rețeaua de canalizare. „Apoi mergem și la Stația de Epurare de la Dănuțoni să constatați și dumneavoastră, presa, ce pot arunca unii concetățeni în rețeaua de canalizare. Începem cu această ocazie și campania Canalizarea NU e coșul tău de gunoi!”, au venit lămuririle ulterioare de la conducerea APA SERV VALEA JIULUI.

Stația de Epurare de la Dănuțoni sufocată de gunoaiele menajere 
Directorul general al Apa Serv a acceptat discuția cu ZVJ chiar la fața locului, preț de câteva minute răspunzându-ne la întrebările legate de acțiunea din centrul Petroșaniului și nu numai. În prima parte directorul a explicat cum s-a ajuns ca la un moment dat bijuteria de instalație de la Stația de Epurare Dănuțoni, una dintre cele mai moderne din țară și care de când este face ca Jiul să coboare spre Oltenia și Dunăre curat, să fie oprită o zi pentru curățare, din cauza mizeriilor aruncate de cetățenii din Vale în canalizarea menajeră a orașelor lor.
„Este una din acțiunile noastre curente pe care le efectuăm în vederea curățirii canalizării. Suntem în zona centrală a orașului, Hermes cum o denumesc petroșenenii, unde avem o canalizare care ne ridică mari probleme, deoarece nu trece o săptămână și să nu trebuiască să intervenim. Noroc cu utilajele noastre care ne permit să curățăm și apoi să inspectăm toată canalizarea, că altfel nu știu cum ar fi. Cu toate acestea, problemele sunt create de către o parte din locatarii acestor blocuri, care nu vor sub niciun chip să înțeleagă că în canalizare nu trebuie aruncat orice, începând de la nu știu ce mâncare și șervețele umede, până la cârpe și alte deșeuri menajere. Vom merge de aici la Stația de Epurare de la Dănuțoni, ca să vă arătăm ce apare la treapta mecanică de-acolo, care este, de fapt, prima treaptă de tratare de la acea stație de epurare. Ce ne-a făcut azi să vă anunțăm și pe dumneavoastră, cei din presă și cumva să surprindeți munca colegilor mei, este faptul că ne-am gândit să reîncepem acțiunea denumită de noi generic, acum doi ani, Canalizarea NU e coșul tău de gunoi! Facem asta conștienți că trebuie. Și nu vă dau decât un exemplu: săptămâna trecută am avut oprită aproape o zi întreagă partea mecanică de la Stația de Epurare Dănuțoni, pentru că aceasta n-a mai funcționat din cauza mizeriilor acumulate din instalația de canalizare! A trebuit să demontăm toate echipamentele de pe treapta mecanică, să le curățăm, după care să le montăm din nou, ca să putem da drumul la instalația de-acolo. Dacă mergem la fața locului o să se vadă ce a fost acolo”.

Costuri suplimentare și mirosuri „de poveste”…
L-am întrebat pe șeful de la Apa Serv cam cât consumă suplimentar Apa Serv pentru aceste disfuncționalități provocate de unii abonați, pentru că, să ne înțelegem, suntem convinși că sunt și cetăţeni care respectă munca acestor oameni și știu cât de importantă este această utilitate pentru ei și comunitate.
„Nu pot să spun procentual acum cât ne costă, dar ne costă în plus, asta e clar. Plus energia consumată, timpul alocat și multe altele la un loc. Dar, în primul rând, afectați sunt cetățenii, e vorba de disconfortul creat atunci când canalizarea se înfundă. Aici, suntem în fața unei bănci și a unor magazine. De cele mai multe ori se întâmplă să fim anunțați de cei de la această bancă, sau de la magazinele de-aici, de mirosul care vine din canalizare de nesuportat. Este vorba, deci, în primul rând de confortul cetățeanului, de confortul tuturor, dar, din păcate, unii dintre cetățenii noștri nu vor să respecte niște reguli minore de conviețuire, și e păcat că se întâmplă așa”.

Nu mai aruncați nimic în canalizare
Ultima parte a discuţiei noastre de pe teren cu directorul general Cristian Ionică a fost legată de sfaturile date abonaților Apa Serv, în legătură cu canalizarea orașelor noastre. 
„Lucrurile astea rele se întâmplă nu doar la Petroșani, ci în toate localitățile Văii Jiului. Sfatul meu ar fi ca toată lumea să se gândească că orice lucru care e aruncat în canalizarea menajeră poate să aducă apoi un disconfort. Să se pună toți în locul celor care apoi suferă de treaba asta și cred că atunci își va da fiecare seama că un gest aparent minor, acela de a arunca să zicem un șervețel umed la toaletă, poate avea repercusiuni dacă gestul se amplifică de zeci, sute de ori pe zi, iar în timp se ajunge la înfundarea canalizării și la mirosul urât de care vorbim. Spun treaba asta, gândindu-mă și la faptul că, la un bloc de exemplu, cei care stau la etajele superioare nu simt prea tare treaba asta, dar cei care stau la parter, inclusiv toate spațiile astea publice, o resimt din greu”.

Două mașini-minune ce fac toți banii…
Și dacă tot am vorbit la început de cele două mașini performante, care fac treabă la greu prin toată Valea și fără de care munca Apa Servului la aceste canalizări ar fi aproape imposibil de realizat, vă spunem în continuare cum le-a prezentat ZVJ-ului directorul Ionică: „Primul utilaj-mașină este, de fapt, o adevărată uzină pe roți. În primul rând, acest utilaj spală rețeaua. În al doilea rând curăță toată rețeaua – practic, de la un cămin la altul curăță tot (distanțe între 10-20 de metri și până la 50 de metri – aici la Hermes căminele sunt mai apropiate, 20 de metri între ele sau așa ceva). În urma acestui utilaj, după ce și-a făcut treaba, rețeaua de canalizare între cămine e restabilită. Referitor la cealaltă mașină pe care o vedeți la lucru, pe ea e montat un echipament foarte scump și foarte performant. În urma finalizării lucrărilor de către mașina care curăță rețeaua, prin cele două camere de luat vederi se transmit date la computer, prin care noi verificăm ca nu cumva să avem și alte probleme tehnice, de genul: canalizare surpată, obiecte care nu pot fi extrase de către utilajele noastre și altele. E practic un auto-laborator care face inspecție, totul comandat printr-o tehnică de vârf. Cele două mașini sunt luate pe Programul Operațional aflat în derulare, fiind două echipamente foarte importante ce asigură funcționalitatea întregului sistem de canalizare. Sunt luate pe bani europeni și, ca un amănunt bine de știut, noi, Apa Serv, n-am fi avut probabil niciodată banii necesari să le achiziționăm”.

Donisă supărat foc (și pe bună dreptate) pe unii locatari ai blocurilor 97-99… 
Aflat pe metereze ca un inginer priceput și serios ce este, Florin Donisă n-a scăpat de presă, fiind intervievat la rându-i de către toți jurnaliștii prezenți.
„Ne aflăm în zona blocurilor 97-99 de pe strada 1 Decembrie 1918. După cum ați văzut, am găsit o rețea înfundată. Adeseori se întâmplă lucrul acesta în această zonă, iar ce găsim în canalizare n-ar trebui să fie acolo. Toate aceste mizerii care ajung în canalizare o înfundă și după cum simțiți și dumneavoastră mirosul devine insuportabil. Ca și procedură intervenim mecanizat și manual după care, la final, o să facem și o inspecție video să vedem dacă nu cumva este și o defecțiune a rețelei pe care să o reparăm așa cum scrie la carte. De fiecare dată când intervenim facem lucrări de calitate, dar, din păcate, din cauza mizeriilor aruncate de unii cetățeni și care nu ar trebui să facă asta, lucrurile se tot repetă. Într-adevăr, frecvența este mai mare în această locație, aici intervenim chiar și o dată pe lună, iar asta se întâmplă - și e cred a patra oară de când o tot spun – doar din cauza anumitor locatari”, a declarat cu o mină supărată din cauza situației ce se tot repetă la acele două blocuri, inginerul Florin Donisă.

Stația de la Dănuțoni (aproape) paralizată de mizerii… 
După finalizarea intervenției celor de la Apa Serv, jurnaliștii și oficialii Apa Serv s-au îndreptat spre Livezeni, la Stația de Epurare Ape Menajere Dănuțoni. Prima oprire s-a făcut în dreptul instalației unde toate gunoaiele menajere solide sunt scoase afară din instalație printr-un proces mecanizat foarte bine pus la punct. „Vedeți, avem aici o mică parte din gunoiul aruncat zilnic de unii sau de alții”, ne-a arătat Cristian Ionică, îndreptându-ne atenția spre vreo  patru metri cubi de gunoi ce se vedea în două recipiente imense aflate la capătul a două utilaje care descărcau acolo deșeurile.
„Am încercat azi împreună cu dumneavoastră să facem un circuit al apei menajere. Dacă în prima parte am văzut ce găsim în canalizarea menajeră chiar în centrul orașului, aici, la Stația de Epurare de la Dănuțoni, la treapta mecanică vedem ce se poate găsi pe toată instalația: celebrele șervețele umede, cârpe, sticle, pet-uri și tot ce e posibil și imposibil. Săptămâna trecută a trebuit să oprim tot ce înseamnă partea de treaptă mecanică la Dănuțoni, deoarece am găsit chiar și o piele de vacă! Nu glumesc, colegii mei au găsit stomacul pe rețelele din Colonia Petroșani, iar aici ceilalți colegi au găsit în treapta mecanică pielea respectivă. Acum doi ani am avut acțiunea Canalizarea NU e coșul tău de gunoi, iar acum ne vedem obligați să o reluăm. După toate costurile și după tot ce investim în canalizare din cauza acestor probleme, ne vedem obligați să reîncepem această acțiune de conștientizare a populației din toată Valea Jiului. Ce vedem aici la Dănuțoni vedem din păcate și la Stația de Epurare de la Uricani”, a declarat printre altele directorul general Cristian Ionică. 

Apa „cărășeilor”
După plecarea din acel loc, unde aerul respirabil era la mare preț, hangarul respectiv unde se afla instalația ce duhnea cât o sută de canalizări înfundate la un loc, echipa Apa Serv ne-a dus să ne arate și instalațiile unde apa neagră, împuțită și murdară, plină de nămol  dispare, lăsând locul unei ape absolut curate. Un loc unde trăiesc pești, carași mai exact, care și-au găsit acolo „cea mai pură apă”, „fiind cu mult mai curată decât apa din Jiu”, după cum ne spunea un angajat, dar ulterior și directorul de la ape.

Concluzia
acestui material ar fi cea susținută de tânărul Preda, aflat de asemenea la acțiune, alături de ceilalți șefi și colegi:  „Campania trebuie reluată, a avut succes acum doi ani și poate așa cetățenii vor fi și mai conștienți și vor avea serios în vedere să nu mai arunce gunoaie de tot felul în canalizare! Avem încredere că cetățenii Văii Jiului, practic abonații Apa Serv, vor asculta îndemnurile noastre și vor face ceea ce trebuie, astfel încât pe viitor să existe cât mai puține defecțiuni și probleme datorate gunoiului menajer aruncat în rețeaua de canalizare menajeră”.  Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )

#1 Ioan12.08.2019,  00:59:05
Da si oameni se tot duceau acolo sa spuna ca sa trimita pe cineva si spune: dati cu ceva in apometru sau dati mai multi metri ca navem pe cine sa trimitem.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter