13.08.2019,  21:58:56 | 0 comentarii | 2230 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La angajarea în cadrul Soc. Petroșani / Declaraţie… jurământ. Beneficiile funcţionarilor
de Marian BOBOC

În urmă cu 90 de ani, pe la începutul anului grevei de la Lupeni, 1929, soldată cu moartea a 22 de mineri, Societatea Petroșani schimbă salarizarea funcționarilor inferiori și administrativi și introduce…   

…o declarație
La angajarea în 1929 în cadrul Soc. Petroșani, funcționarii semnau o declarație. O declarație destul de restrictivă. Funcționarul nu putea să beneficieze de prevederile niciunui Contract Colectiv de Muncă (adică, nu avea dreptul să fie membru de sindicat), era obligat să elibereze fără scandal locuința de serviciu. În schimb, trebuia să jure credință și iubire veșnică societății: „mă oblig a servi societatea cu străduință, credință și devotament”. 
„Subsemnatul…. (să zicem, Marian Boboc…)
Declar prin prezenta că accept încadrarea mea în cadrul funcționarilor Societății, bucurându-mă totodată de avantagiile ei în ce privește salarizarea și avansarea, renunțând pe cât timp voi servi Soc. Petroșani de a mă prevala de dispozițiile oricărui contract colectiv, ce eventual s-ar încheia între Societate și lucrătorii ei de orice categorie, și mă oblig a servi societatea cu străduință, credință și devotament.
Declar, de asemenea, că în cazul când nu voi mai îndeplini din orice cauză voi părăsi locuința, ce Societatea mi-a pus la dispoziție, în termenele normale fixate de Societate, fără a putea face uz în nici un caz de folosința ce ar decurge din orice regim folosit în vreo lege, prezentă sau viitoare a chiriilor”. 
Cred că, din declarația din 1929, jurământul e valabil și în zilele noastre și ar putea fi inserat pe contractul de muncă individual al angajaților de la Complexul Energetic Hunedoara (și nu doar…): „mă oblig a servi societatea cu străduință, credință și devotament”. Nu știm însă cu cât succes… Să vedem de ce…

…„Avantagii” 
se bucură funcționarii inferiori și administrativi la începutul anului 1929, în afara salariilor.
Pentru soția legitimă primea 10% din salar. Plus încă 5% din salariu pentru fiecare copil legitim, lună de lună, până când copilul împlinea 21 de ani. Dacă, între timp, copilul se angaja sau se căsătorea, funcționarul nu mai primea acest spor.
Funcționarului i se oferă o locuință de serviciu din fondul locativ al societății (sau, după caz, bani de chirie). Și „luminatul” rămâne tot în sarcina societății. Care asigură și combustibilul necesar încălzirii, funcție de salariul de bază. Funcționari cu salariul de bază între 1.530 lei – 2.500 lei primesc 150 q cărbune ciuruiți anual (1 chintal – 100 kg). Nu sunt uitați nici cei cu salariul de bază sub 1.530 lei. Aceștia primesc cu 30 q mai puțin, 120 q/ an. O altă diferențiere la alocarea cărbunelui este făcută de starea civilă. Funcționarul necăsătorit primește anual 60 q cărbune (puțin peste jumătate de tonă), iar celui căsătorit (dar și celui care e „susținător de familie”, adică trăiește împreună cu părinții și frații) i se alocă 100 q cărbune/ anual; în afară de cărbune, societatea le mai dă tuturor funcționarilor inferiori 6 m steri lemne de foc (1 m ster lemne foc – 0,68 metri cubi). În cazul în care în depozitele societății se află mai mult lemn, funcționarii pot schimba cărbunele pe lemn la paritate de 1 t cărbune = 3 m steri lemne de foc.
Atât cărbunele, cât și lemnul sunt transportate gratuit la locuințe de către Soc. Petroșani.
De Crăciun, societatea se transformă într-un Moș Crăciun generos și îi pune fiecărui funcționar sub brad o „gratificație” egală cu salariul de bază.
În schimbul acestor „avantagii”, funcționarii trebuie să presteze, musai ca de voie bună, atunci când nevoile societății o cer, un schimb suplimentar săptămânal și să facă inspecțiile de cuviință duminicile și de sărbătorile legale. Și încă ceva, aceste schimburi suplimentare nu se plătesc. În cazul în care sunt executate mai multe schimburi suplimentare într-o săptămână, funcționarul va fi „despăgubit” cu 1/30 parte din salariul pe care-l primește lunar.
După ce am văzut care sunt avantajele funcționarilor inferiori și administrativi, parcă declarația la care trebuia să consimtă aceștia în momentul angajării la Soc. Petroșani are alt înțeles, nu mai pare așa de restrictivă…  Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter