13.08.2019,  22:00:10 | 0 comentarii | 2199 vizualizari
În urmă cu 95 de ani… / Vibrantă cuvântare a inginerului Iosif Iancu la adunarea ASTRA - Despărţământul Jiu (IV)
de Marian BOBOC

Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA), înfiinţată în 1861 la Sibiu, a desfăşurat în perioada interbelică o activitate bogată şi în Valea Jiului, concretizată în spectacole, conferinţe etc. În octombrie 1924 are loc la Lupeni adunarea despărţământului Jiu al ASTRA. Prilej cu care ing. Iosif Iancu, inspector al minelor, susţine o cuvântare de deschidere, din care aflăm informaţii preţioase despre activitatea acestei importante asociaţii. Inginerul Iosif Iancu este bunicul dinspre mamă al celebrului regizor Lucian Giurchescu.

Din cele arătate reiese că numărul ucenicilor români în anii 1922 şi 1923 nu arată nici o urcare, situaţia e cea veche, tristă, şi cu atât mai mult tristă, deoarece întreprinderile miniere primesc ucenici români în serviciu dacă se prezintă, cu regret trebuie însă să constatăm că elementul român nici azi nu pricepe avantajele acestor ocupaţiuni şi foarte puţini cer primire ca ucenici în serviciu.
Mă folosesc de ocaziunea de azi şi atrag atenţiunea publicului întreg asupra situaţiei descrise şi rog cu insistenţă pe tot românul, care se interesează de soarta neamului, îndeosebi însă preoţii şi învăţătorii noştri, să îndemne părinţii a-şi trimite copiii la negoţ şi meserii, care asigură o existenţă cinstită. Întărirea elementului român pe aceste cariere înseamnă totodată şi întărirea noastră pe tărâmul economic.
Despărţământul nostru trebuie să ia în programul său viitor desfăşurarea unei propagande cât mai întinse în această privinţă, ce cred nu va rămânea fără rezultat.
Onorată adunare cercuală!
Despărţământul Jiu al Asociaţiunii, şi pe viitor ca în trecut, numai răzimat pe sprijinul întregii clase a intelectualilor şi acea a muncitorilor şi ţăranilor va fi în stare a-şi împlini datorinţa. Mă adresez, deci, cu toată căldura şi nădejdea sufletului meu D-voastră şi vă rog sprijiniţi şi pe viitor Insituţiunea noastră culturală, ca să vedem poporul pe acea treaptă de cultură, pe care stau celelalte popoare din apus”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter