20.08.2019,  19:07:42 | 0 comentarii | 1588 vizualizari
Din volumul / „Schimbarea ești tu” de Avram Iancu (X)
de Ziarul Vaii Jiului

O ISTORIE ÎN RUINE
După ce plec de la Moldova Nouă, ajung din extaz la agonie. În doar 7 kilometri... În zona Stâncii Baba Caia, observ cum fluviul se îngustează brusc, marcând locul de intrare în Clisura Dunării. Însă, ceea ce îmi atrage cu adevărat atenția este o cetate falnică, care se înalță pe malul drept al Dunării, la vecinii noștri prieteni, sârbii. Este vorba despre cetatea de la Golubac. Cu cele zece turnuri pe care le are, legate între ele de ziduri groase de 2-3 metri, unele dintre ele ieșind chiar din apă, cetatea face ca locul să fie parcă rupt dintr-o poveste medievală și transpusă în realitatea momentului. Simbioza între lucrarea omului și natură este perfectă.
Să nu vă imaginați că această cetate a rezistat într-o asemenea formă din secolul al XIV-lea, când a fost construită pe vechile ruine ale unui așezământ roman. Nu, cetatea este în cea mai mare parte reconstruită. Fascinat de imaginea perfectă, care îmi încântă ochiul și sufletul, am o reacție reflex de a întoarce capul spre malul stâng, spre România. În trecut cetățile erau ridicate doar în locuri strategice. Și dacă la sârbi există o cetate, mă întreb: dar la noi, la români? Simțurile îmi spun că trebuie să fie ceva și la noi. Scrutez cu privirea malul preț de câteva minute. Observ pe muntele opus câteva ruine. Niște ruine ale ruinelor, aș putea spune, deoarece imaginea nu este deloc îmbucurătoare. Este, într-adevăr, opusul celor văzute la vecini.
Cetatea Ladislau din localitatea Coronini, că ale acesteia sunt ruinele, a fost construită tot în secolul al XIV-lea pe ruinele unei așezări geto-dacice din secolul II înainte de Hristos. Din care a mai rămas... Așadar, istoria celor două cetăți „pereche” este una comună, care datează din aceleași vremuri. Când am trecut prin zonă, nu cunoșteam nici locul și nici istoria ruinelor. Însă, chiar și așa, în neștiință, trăiesc o agonie. Dacă doar cu 7 kilometri mai sus, apariția mea îi făcea pe o mie de români să se simtă mândri că sunt români, cei care ar fi putut să facă ceva pentru reconstrucția acestei cetăți și nu au făcut-o, nu m-au făcut să mă simt mândru că sunt român și nici pe cei o mie de români ieșiți în întâmpinarea mea. În 30 de ani s-au perindat prin funcții de conducere președinți de stat, prim-miniștri, miniștri de resort, prefecți de Caraș-Severin, președinți de consiliu județean, primari. Cu toții au lăsat istoria noastră să zacă în ruine. Nu mi-am propus și nici nu-mi permit să îi cert prea tare. Însă, din mijlocul Dunării, cu dureri fizice acumulate după parcurgerea înot a fluviului, dar și cu dureri sufletești cauzate de o evidență a faptului dezolant, îndrăznesc să îi rog să facă un obiectiv național prioritar din restaurarea și reconstrucția tuturor monumentelor istorice din țară, a turnurilor și cetăților. Se vorbește atât de frumos despre turism, dar s-a făcut atât de puțin pentru exploatarea potențialului uriaș pe care România îl are. Noi nu trebuie să construim o identitate. Singurul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne redescoperim identitatea națională și să o punem în valoare.

ULTIMA BORNĂ A MIILOR
Pe la Svinița se află și ultima bornă a miilor de kilometri de pe Dunăre. Borna 1.000. Atât de plăcut este să știu că, după ce voi înota doar încă un kilometru, bornele vor fi numerotate doar cu trei cifre. Gata cu miile, în față îmi rămân doar sutele. Ce-i drept, vreo 9 sute și vreo 99 de kilometri.... Dar până atunci, mă bucur din plin și de primirea deosebită a locuitorilor din Svinița. În fruntea lor este primarul comunei, care mă cadorisește cu câțiva litri din celebra țuică de smochine. Întâmplarea face ca un Cetățean de Onoare al Petroșaniului, care a obținut acest titlu pentru activitatea sa deosebită în domeniul cercetării, domnul Constantin Lupu, să aibă o cabană în apropierea bornei 1.000. Cu generozitate, mi-a oferit propria-i cameră.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter