27.08.2019,  22:02:13 | 0 comentarii | 347 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Muzeul Mineritului Petroșani / După lucrările din august, 80% din acoperiș e gata
de Corneliu BRAN

Deși a fost lună de concedii, brigada maramureșeană, coordonată de meșterul Ion Tupiță, a continuat în ritm alert și fără nicio zi de pauză (cu excepția zilelor de duminică) munca pe șantierul Muzeului Mineritului din Petroșani. Care este, reamintim de fiecare dată cu plăcere, cea mai amplă lucrare pe linie de reabilitare și modernizare obiective culturale din Valea Jiului în acest moment. Marți, 27 august, am fost să vedem ce s-a lucrat timp de o lună, de la ultima întâlnire cu restauratorii maramureșeni.

Sus în pod pe… metereze!
Pe Ion Tupiță și pe băieții lui i-am găsit la lucru sus în pod. Fără să știe că trecem pe-acolo, oamenii lucrau la aranjarea și tăierea unor bârne mari de lemn de esență tare, într-un zgomot și un praf de nedescris. Înainte de asta, de la intrare am sesizat că pe toată latura acoperișului dinspre nord tabla este montată. La fel și pe lateralele clădirii. Mai rămâne de montat tabla doar pe latura sudică. În condițiile în care partea de lemnărie a acoperișului este gata și pe latura sudică, înseamnă că în circa două săptămâni acoperișul va fi gata și cu tablă specială, care are o garanție de minim 80 de ani, cu mult peste garanția oferită de o tablă normală; de aceea e și foarte scumpă și trebuie lucrat cu ea cu o tehnică specială, pe care meșterii harghitenii care s-au ocupat de montarea acesteia o stăpânesc perfect. Practic, cum s-ar zice, se trece, încet, dar sigur de cea mai grea lucrare și de care Ion Tupiță avea mari emoții, spunându-ne la începutul verii că asta va fi „o lucrare teribilă ce necesită mare atenție, finețe și multă muncă, inclusiv la partea de lemn de care ne vom ocupa noi”.
După ce a lăsat jos bormașina și sculele pe care le folosea, Tupiță a venit să stea de vorbă cu noi, cum o face de fiecare dată.
„Luați niște imagini și apoi haideți să coborâm să vă arat și ce am făcut la subsol, unde putem sta de vorbă că nu e praf și e mai liniște”, ne-a îndemnat meșterul maramureșean. Zis și făcut. Astfel, că, după câteva imagini surprinse în pod, am coborât împreună la subsolul clădirii.

Subsolul prinde… contur
După ce ne-a arătat cum a fost rostuită cărămida tavanului pe o porțiune de peste 100 mp, lucru efectuat manual cu șpaclu și cu unelte specifice acestei munci și după ce am surprins și noi o imagine, am ieșit la lumină, în partea nordică a muzeului, unde am stat de vorbă. Trebuie reținut înainte de a vă arăta ce ne-a spus meșterul, că față de ce era la început, subsolul este acum lună, nici urmă din ce era înainte. Este o schimbare de 100% ,iar meritul este doar al acestor restauratori profesioniști.

Podul - a treia lucrare ca nivel de dificultate
„După cum vedeți, tot acoperișul are terminat în acest moment partea de lemnărie, în timp ce peste aceasta, pe trei laturi a fost montată și tabla specială. Mai mult, pe segmentul nordic, unde tabla este montată 100%, au fost montate și luminatoarele, iar în vârful acoperișului și paratrăsnetul. Mai rămâne să fie montată tabla și pe latura sudică a clădirii, astfel încât acest proces greu și de finețe să fie finalizat. Tot pe această latură urmează să fie montate și luminatoarele pentru fum, patru bucăți. Și cam atât la acest capitol, poate cel mai greu din lucrare. Pe lângă ce vedeți acum, să nu se uite că toți căpriorii au fost curățați sau schimbați, la fel lambriurile, scândurile și tot ce era. Practic, putem zice că acoperișul, tot, e nou-nouț! O lucrare suplimentară a fost și la aticul din față, ca să nu mai existe nicio problemă legată de ploaie, să nu se mai întâmple ce se întâmpla pe vremuri când apa se prelingea încet înăuntru.
Acum ne ocupăm de pod, probabil a treia lucrare ca nivel de dificultate, după lucrările de la acoperiș și subsol. Aici e de lucru nu glumă și probabil vom avea de lucru toată luna septembrie,  lună în care, în paralel, ne vom ocupa și de montatul geamurilor și apoi de fațadă, ca să profităm de vreme până ce va veni frigul. În ceea ce privește aceste lucrări din pod, unde va fi sala de expoziție pentru Muzeul Muntelui, vom face aici o dușumea independentă de plafonul parterului și de structura acoperișului, care o să fie o lucrare complexă. Vine făcută izolație, alte lucrări, dar când va fi gata va fi foarte bine pentru clădire. Gândiți-vă că acoperim cu această dușumea 450 de mp, unde se folosesc peste 50 mc de material lemnos! Ei bine, tot acest lemn trebuie aranjat, tăiat și așa mai departe. Peste blănurile astea mari, ce le-ați văzut că le montăm acum, va veni, practic, dușumeaua de care vorbesc. Grinzile astea vin rigitizate, pe urmă vine izolația… Sunt multe de făcut, dar cu muncă și răbdare le vom face până la capăt, și așa cum trebuie făcut, ca la manual cum se zice, până în mai, anul viitor, e timp, ne încadrăm. Legat de ce ați văzut la subsol, s-a terminat, după cum ați putut constata, și rostuitul cărămizilor de la tavan, o lucrare minuțioasă unde se lucrează manual cu șpaclul și cu peria de sârmă pe o suprafață de 160 mp. Iar aici, afară, între timp, față de luna trecută, am terminat un cămin pentru canalizare. Mai avem ceva de lucru în partea de vest a clădirii, după care, probabil tot în septembrie, urmează să fie făcută joncțiunea acestei canalizări cu cea a orașului, aici fiind sprijiniți de cei de la Apa Serv Valea Jiului, operatorul regional de apă și canalizare”, a declarat, pentru ZVJ, meșterul Ion Tupiță.

Ziarele… unde sunt ziarele?
Meșterul ne-a condus în cele din urmă până la ieșirea din curtea muzeului. Am simțit că vrea să ne mai spună ceva… „Știți, luna trecută am fost acasă și nu am prins ziarul la chioșc. Poate ne faceți și nouă rost de câteva. Să le avem amintire. Ar fi excelent, deoarece sâmbătă plecăm acasă și vom lua și ziarul cu ce am vorbit acum și le arătăm și familiilor noastre”. Firește că nici nu se pune problema să nu-i oferim meșterului și celor din echipa sa câteva ziare. Îi spunem și scris meșterului că dl. Marcel, șeful administrativului „Ziarului Văii Jiului”, le-a și pregătit câteva ziare de luna trecută și urmează să le primească până vineri. Este și aceasta o formă frumoasă de a-i arăta cititorului, în cazul de față „brigada maramureșeană”, seriozitatea unui ziar care se mai ocupă printre altele și de lucrările edilitare, dar și de problemele cetățenești, așa cum îi stă bine unui cotidian regional.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter