28.08.2019,  20:36:48 | 0 comentarii | 328 vizualizari
Învățământ hunedorean / Cu inspectorul general Maria Ștefănie despre bilanţul examenelor din această vară 
de Corneliu BRAN

Perioada iunie-iulie a acestui an a reprezentat intervalul de timp în care s-au desfășurat examenele și concursurile naționale, moment în care elevii și candidații participanți au avut ocazia să concretizeze în rezultate merituoase lungile sesiuni de studiu. 

Oana Elena Cîmpean - printre cei mai buni trei absolvenți de liceu din județ
Mai multe amănunte legate de aceste examene și un bilanț clar al lor le-am aflat miercuri, 28 august, de la inspectorul general Maria Ștefănie, din cadrul Inspectoratului Județean de Învățământ Hunedoara.
„La nivelul județului Hunedoara, în perioada 18-21 iunie 2019, s-au desfășurat probele din cadrul examenului de Evaluare Națională, unde s-au înscris 2.861 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care au fost prezenți 2.671. Probele s-au desfășurat în condiții optime, cu respectarea prevederilor din metodologia de organizare și desfășurare a examenului de Evaluare Națională și a procedurilor transmise de M.E.N. Niciun elev nu a fost eliminat, în județ fiind obținute șase medii de 10, spre deosebire de anul trecut când s-au obținut doar două astfel de medii. În urma repartizării computerizate a candidaților care au susținut acest examen, pentru care media generală de admitere s-a calculat considerându-se 80% media de la evaluarea națională și, respectiv, 20% media anilor de gimnaziu, au fost ocupate toate locurile de la liceu.
În ceea ce privește examenul maturității, s-a constatat faptul că rata finală de promovare, după soluționarea contestațiilor, înregistrată de candidații care au susţinut probele examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2019, este de 66,86 %, față de procentul inițial de 66,17%. Pentru promoția curentă promovabilitatea este de 75% la nivel de județ, în timp ce la nivel național este de 75,5%. Pentru promoțiile anterioare, la nivel județean promovabilitatea este de 23,3%, iar la nivel național este de 26,1%.
Alături de elevii Pleșa Alexandra Maria, de la Liceul Teoretic Avram Iancu Brad și Vârtan Răzvan Nicolae, de la Liceul Teoretic Traian Lalescu Hunedoara, care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat 2019, în urma recorectării unei lucrări de la proba E, punctul a – la examenul de Limba și literatura română, în județ a fost înregistrată a treia medie de 10.00, în cazul elevei Cîmpean Oana Elena, de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Petroșani”, ne-a înștiințat Maria Ștefănie.

Pe linie de promovabilitate
Tot de la același interlocutor am mai aflat câteva chestiuni pentru învățământul liceal din Valea Jiului.
„În topul primelor cinci unități de învățământ în care s-a înregistrat o promovabilitate ridicată se află Seminarul Teologic Ortodox Sfânta Ecaterina Prislop, cu promovabilitate de 100%, Colegiul Național Pedagogic Regina Maria Deva, cu promovabilitate 98,74%, Colegiul Național Mihai Eminescu Petroșani, cu promovabilitate de 98,66% și Colegiul Național Decebal Deva, cu promovabilitate de 97,78%”.

În plină desfășurare - sesiunea de toamnă
De la inspectorul general am mai aflat faptul că înscrierea candidaților pentru a doua sesiune s-a desfășurat în intervalul 15 și 19 iulie 2019. Candidații care au promovat examenele de corigențe s-au putut înscrie în data de 26 iulie. Probele din sesiunea de toamnă au început, ele s-au desfășurat și se desfășoară între 21 august și 7 septembrie.

Și dascălii au avut parte de probe de foc!
Maria Ștefănie ne-a oferit câteva amănunte legate și de Concursul național de ocupare a posturilor didactice:
„Vreau să vă spun că nu doar elevii au dovedit, în cadrul examenelor naționale, nivelul de cunoștințe acumulate, ci și cadrele didactice. În baza calendarului de desfășurare a Concursului naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/ rezervate în învățământul preuniversitar, sesiunea 2019, aceștia au desfășurat proba scrisă în data de 17 iulie 2019.
S-au prezentat în județul Hunedoara, la concursul național, 307 candidați, iar ulterior afișării rezultatelor inițiale au fost depuse 66 de contestații. În urma soluționării contestațiilor, s-a constatat faptul că 7 note au fost modificate din note sub 5, în note peste 5, alte 3 note au fost modificate din note peste 5 în note peste 7.
Studiile statisticile indică un procent de 44,625% reprezentând notele peste 7, un procent de 80,13% reprezentând promovabilitatea concursului național cu note peste 5. Un candidat a obținut nota 10, un număr de 137 de candidați au obținut note peste 7, 246 de candidați au obținut note mai mari de 5 și 61 de candidați nu au reușit să treacă pragul notei 5.
Sesiunea de emoții a continuat pentru cei 89 de candidaţi, reprezentând 93,68% din candidații înscriși la Examenul național de definitivare în învățământ – sesiunea 2019, a cărui probă scrisă s-a desfășurat în data de 24 iulie 2019. Structura examenului de definitivare în învățământ a inclus două etape: prima etapă a constat în susținerea a două inspecții de specialitate și evaluarea portofoliului personal, iar etapa finală a fost reprezentată de proba scrisă. Nota minimă pentru promovarea examenului de Definitivat este 8. Dintre cei 89 de candidaţi care s-au înscris la acest examen, 11 candidați s-au retras în timpul desfășurării probei scrise, din motive personale. 
Rezultatele inițiale înregistrate de candidați au indicat un procent de promovabilitate de 69,23%, iar în ceea ce privește notele obținute, 20 dintre acestea au fost cuprinse între 9 și 10, existând o notă de 10 la specializarea Limba și literatura română, pedagogie preșcolară și metodica predării activităților instructiv- educative în grădința de copii.  S-au înregistrat de asemenea 34 de note cuprinse între 8 și 9, 12 note cuprinse între 7 și 8, 11 note între 6 și 7, iar o notă este cuprinsă între 5 și 6”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter