28.08.2019,  20:38:20 | 0 comentarii | 433 vizualizari
Secetă și-n Vale! / Pâraiele Lazăr și Jupâneasa - la un pas de secare! Jiul - din râu - pârâu!
de Corneliu BRAN

În aceste zile toride de vară, toată țara este afectată de lipsa de precipitații. De la hidrologi aflăm că zonele cele mai afectate în aceste momente sunt chiar zonele unde agricultura este dezvoltată puternic, în principal zonele de câmpie, dar și de deal și podișuri.

În condițiile în care sistemele de irigații sunt foarte puțin puse la punct, pe arii extinse seceta și-a spus cuvântul, ceea ce înseamnă o recoltă mai săracă și prețuri la produsele agricole mai ridicate în viitorul apropiat, în toamnă mai bine zis.
Nici Valea Jiului nu a scăpat de secetă, chiar dacă nu vorbim de o zonă agricolă puternică.
„Lipsa precipitațiilor și canicula își pun amprenta și asupra zonei noastre, rezultând o scădere foarte mare a nivelurilor apelor curgătoare, atât pe partea vestică, cât şi pe partea estică a bazinului Jiu. Ca să vă argumentez aceste informații, vă pot spune că în acest moment, deci, la data de 28 august, la Stația Hidrometrică Iscroni, debitul înregistrat al râului Jiul de Vest, este de doar 4,01 mc/ s, practic mult mai mic decât debitul mediu al lunii august, care este de 10,3 mc/s.
În partea cealaltă, la Stația Hidrometrică Livezeni, debitul râului Jiul de Est este azi de doar 1,82 mc/ s, mult mai mic decât media lunii august, de 7,18 mc/s.
De secetă n-au scăpat nici afluenții Jiului de Est și de Vest, care în aceste zile au tendințe de scădere a nivelurilor și a debitelor. De exemplu, în vest, pârâul Lazăr are un debit de doar 0,044 mc/s, în timp ce în Est, pârâul Jupâneasa are unul dintre cele mai scăzute debite în ultimii ani, de doar 0,078 mc/s!”, ne-a înștiințat doamna inginer Rodica Văduva, unul dintre șefii de stație hidrologică din cadrul SHI Petroșani.
Am stat de vorbă și cu șeful SHI Petroșani din cadrul Apelor Române Jiu-Craiova despre ceea ce interesează cel mai mult populația Văii Jiului: lacul de acumulare de la Valea de Pești, de unde ne vine în locuințe sau gospodării apa noastră cea de toate zilele.
„La barajul de la Valea de Pești nu sunt probleme. Cu toată seceta, asta înseamnă, fără să pară o laudă, că lacul este administrat bine, iar ultimele investiții majore din ultimii ani, realizate de Apele Române fac, iată, posibil, ca și pe timp de secetă lacul să fie plin ochi! În acest moment cota acumulării apei barajului este de 826,48 cm, cu doar 2 cm sub nivelul normal, ceea ce nu înseamnă mai nimic. Din acest punct de vedere populația Văii Jiului poate să stea liniștită”, ne-a explicat Corici. Care ne-a mai spus că, după toate prognozele meteo și hidrologice primite la sediul din Petroșani, perioada de secetă persistă și va continua cel puțin câteva săptămâni de-acum înainte, poate și mai mult:  „Asta nu înseamnă că, dacă plouă o zi-două-trei, chiar și mai tare, gata, s-a terminat seceta… Nu, este un fenomen de durată ce continuă de mai mulți ani, încălzirea globală spunându-și cuvântul și asupra acestor perioade lungi secetoase, inclusiv în zonele de munte și mai ridicate, cum e cazul Podișului Transilvania - și nu numai. Vin parcă ani tot mai grei din acest punct de vedere și e clar că omenirea trebuie să se gândească serios la viitorul Terrei, prin măsuri de stopare a tăierilor de copaci și plantării a altora, cât mai mulți, a poluării și așa mai departe. Altfel natura, iată, tinde să o ia razna și asta nu e bine pentru omenire, floră și faună și pentru mediul înconjurător în general”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter