29.08.2019,  18:58:23 | 0 comentarii | 686 vizualizari
Din volumul / „Schimbarea ești tu” de Avram Iancu (XIV)
de Ziarul Vaii Jiului

O FRIPTURĂ CU DINESCU
La capătul unui efort, timp în care am înotat 40 de kilometri, în dreptul localității Cetate din județul Dolj, mai exact în Portul Cultural „Cetate”, am parte de o nouă surpriză plăcută: întâlnirea cu Mircea Dinescu. Care este gazda unui festival de film în aer liber. Trecerea mea pe acolo nu trece neobservată de maestrul poeziei și... bucătăriei. În urma unui scurt dialog, acesta îmi mărturisește: „Mă așteptam să fii vreun înfumurat de sportiv, dar văd că ești ok. Te invit la masă”. Tot românul știe că de ani buni Mircea Dinescu realizează, cu mult farmec și... gust, o emisiune de artă culinară. Nici „pe viu” nu se dezminte. Friptura de berbecuț și un must „tulburel”, cum îi place maestrului să-i spună, sunt impecabile. În timpul mesei, în urma discuțiilor, prima impresie se confirmă. Prin urmare, între două filme, mă scoate pe scenă și mă prezintă publicului. Deși ne-am văzut pentru prima dată, Mircea Dinescu realizează o radiografie, cu mare acuratețe, atât a persoanei cât și a evenimentului meu, încât rămân impresionat.

DOI TINERI TEMERARI
Continui înotul în mijlocul apelor, într-o Dunăre din ce în ce mai lată, luptând cu imensitatea distanțelor, și într-o zi sunt contactat de un băiat. Dorința lui arzătoare este ca, împreună cu verișorul lui, să înoate alături de mine o bucată de Dunăre. Îmi mărturisește că pentru acest moment s-au antrenat special, temeinic, cu mult timp înainte. Cum să-i refuz? Mai cu seamă că au propria barcă. Părinții lor îi vor urma și îi vor asista de aproape. Așa că, la o aruncătură de... braț de Corabia, sunt așteptat de Matei Teofan Popa și de Vlad Purcărescu. Mai exact, la kilometrul 615, în locul numit „La Cocoru”. Înot pe lângă Insula Calnovăț, pe malul dinspre comuna Islaz, unde locuiau tinerii înotători. Mă bucur să constat că erau înotători buni și că, într-adevăr, s-au antrenat în prealabil. Momentul este și mai bine condimentat de un alt localnic, Valerică Marioara. Care se apropie de noi cu barca lui, în care se află și soția lui și fata lor. La un moment dat, se aruncă și el în apă și înoată și el vreo 2 kilometri.
Suntem patru oameni în Dunăre. Valerică revine pe barcă. Continui înotul alături de băieți până la Gura Oltului, la zona de confluență a Oltului cu Dunărea, la kilometru 605. Aici ne oprim. N-avem cum să nu ne oprim. N-avem cum să nu asistăm la reîntâlnirea fraților. Prin intermediul Dunării, Oltul se îmbrățișează din nou cu Mureșul - obosit de atâta pribegie prin străinătate și muncit de tributul repatrierii.
Îmbrățișarea lor este sublimă. De acum sunt de nedespărțit. O iau la vale către un destin comun și veșnic. Intru și eu în hora bucuriei împreună cu tinerii noștri temerari, care continuă înotul până la kilometrul 598, în apropierea portului Turnu Măgurele - Nicopole. Acolo sunt recuperați direct din apă în barca ce-i însoțea, nu înainte de a ne bate și noi palmele în semn de prețuire și apreciere.

STELELE STINSE ALE ROMÂNIEI
Am înotat peste 2.000 de kilometri. Am văzut tot ce mișcă pe fluviu. În toată această mișcare un lucru cu adevărat impresionant este mișcarea continuă a marilor vase de croazieră. Turiștii sunt purtați de-a lungul fluviului cu aceste vase. Și, odată cu turiștii, se plimbă și... banii. Tot de-a lungul fluviului. În lungul meu periplu, s-a întâmplat ca unele vase de croazieră să treacă pe lângă mine de mai multe ori. Își terminau croaziera și se întorceau înapoi și tot așa. Unii căpitani de vas mă salutau la fiecare intersectare. Văzând atâta forfotă pe fluviu, îmi pun o întrebare: oare câte vase de croazieră are România pe acest bătrân și generos fluviu? Mai ales că, cu noi, fluviul e cel mai generos. Peste 1.000 de kilometri din Dunăre și o inestimabilă deltă ne sunt dăruite nouă. Răspunsul e unul simplu și... năucitor: niciunul.
Cum adică niciunul? Așa bine... Cufundat între valuri, mintea mea nu putea să proceseze un astfel de răspuns. Este incredibil. Însă acum ajung la Zimnicea. Și în fața mea văd siluetele zvelte ale unor nave de croazieră. Două la număr. Sunt foarte frumoase și sunt „parcate” una lângă alta. Dar ce mă șochează este faptul că, pentru prima dată, uitându-mă la numele vaselor, citesc în română. Până atunci, am citit pe vasele de croazieră tot felul de nume străine limbii mele. Ei bine, acum citesc clar în limba română: „Steaua Dunării” și „Steaua Deltei”. Contrariat, mă adresez caiaciștilor:
- Nu mai înțeleg nimic... De ce toată lumea spune că nu avem niciun vas mare de croazieră pe Dunăre? Uite că avem aici chiar două...
- Din păcate le-am avut. Pentru că acum sunt sechestrate la mal. De ce crezi ca sunt poziționate așa, unul lângă altul?
- Păi ale cui sunt? De ce sunt sechestrate?
- Sunt ale unui afacerist român.
Eu nu am auzit de proprietar. Prin urmare, nu știu nici motivul pentru care sunt sechestrate vasele. Eu doar înot și văd și aud. În acest loc, un singur gând îmi rezona în minte: cum știm noi, românii, să ne stingem singuri Stelele.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter