01.09.2019,  12:34:15 | 2 comentarii | 694 vizualizari
Ședința ordinară a Consiliului Local Petroșani / 26 proiecte aprobate, unul respins și abţineri nefondate din partea a doi consilieri la proiectele suplimentare
de Corneliu BRAN

După o vacanță mult așteptată, consilierii locali petroșeneni s-au reunit la finalul lunii august pentru ședința ordinară, la convocarea primarului Tiberiu Iacob-Ridzi. 

17 plus 10
Pe ordinea de zi a ședinței de joi, 29 august, s-au aflat 17 proiecte, plus alte zece suplimentare, din care unul singur n-a trecut. 26 de proiecte au fost aprobate, devenind hotărâri de consiliu local.  Faptul că n-au primit cu măcar cinci zile înainte documentația pentru aceste proiecte suplimentare i-a nemulțumit pe cei doi consilieri ALDE de sex masculin (nu și pe fostul viceprimar Dorina Niță, doamna consilier din același grup politic până mai ieri, care, conform site-ului primăriei, nu mai aparține de ALDE, a revenit consilier independent). Ca atare, ei au anunțat la începutul ședinței că nu vor vota niciunul dintre aceste proiecte. Și așa au procedat, la toate cele zece proiecte cei doi consilieri s-au abținut la vot, fapt fără precedent în consiliul local până acum. Nu zicem că n-o fi și acesta un mod de a face administrație locală și că o oarecare dreptate n-ar avea cei doi consilieri în anumite cazuri, dar trebuie înțeles și Executivul, căruia îi apar unele chestiuni în ultima clipă, trebuie să-și facă bine treaba, neputând să amâne cu o lună proiectele respective. Ce să facă cei din Executiv, să amâne punerea pe ordinea de zi a ședinței a unor proiecte importante doar pentru mofturile a doi consilieri? 
Am numărat. Șapte din zece proiecte necesitau punerea pe ordinea de zi la ședința din luna august, în condițiile în care vorbim de o rectificare a bugetului local al municipiului Petroșani, o rectificare de buget al instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial prin venituri proprii, o revizuire a Statutului și a Actului Constitutiv al ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoara, cerut de aceștia în ultima clipă, ca și o aprobare a modificării tarifelor aferente Contractului nr. 1824/148/2018, având ca obiect „Delegarea gestiunii serviciului de salubrizare în zona de colectare 4 Petroșani (Valea Jiului)”, și nu în ultimul rând o cerere privind „acordarea unui mandat special în Adunarea Generală” a aceluiași ADI, fiind stabilit, inginerul Aron Dumitrescu din cadrul DADPP. 
Apoi, două proiecte suplimentare vizau aprobarea organizării unui eveniment exact la final de lună, „Festivalul Berii”, devenit tradițional la Petroșani și care dacă nu s-ar fi aprobat la această ședință nu s-ar mai fi putut desfășura în week-end-ul ce tocmai a trecut, cum doreau și cum își făcuseră planul organizatorii, vorbim aici de o firmă privată care aduce venituri la primăria din localitate, plătind niște taxe în acest sens. 
Înțelege oricine să te opui ca și consilier local când e cazul la niște proiecte aiuristice, sau care se află în incompatibilitate cu legile Statului Român, dar la asemenea proiecte propuse la această ședință nu era cazul. Dar când vrei doar să ieși în evidență cu orice chip, indiferent de faptul că e bine sau nu, indiferent că îți dai seama că greșești, dar ai niște ambiții personale, mărunte, meschine, atunci cuvintele oricui ți-ar zice că greșești sunt de prisos. Ca atare ne oprim aici, nu înainte de a le spune în cel mai politicos mod celor doi consilieri că electoratul așteaptă astfel de acțiuni pe chestiuni importante nu pe cine știe ce aiureli din astea (care de trei ani se tot repetă, fiind de-a dreptul ilare acțiunile din consiliul local al celor doi consilieri, cu câteva excepții unde, într-adevăr, au avut dreptate; din păcate, pentru dumnealor, foarte puține astfel de acțiuni față de partea goală a paharului, inclusiv partea asta cu abținerea la vot, aproape ședință de ședință – păi, ori ești „pentru”, ori ești „contra” unui proiect, semn că ai o viziune, informații și argumente necesare unui punct de vedere… A te abține înseamnă că nu prea știi ce să spui, semn că nu ai argumentele la tine, deci informația care ar trebui să-ți facă o părere la proiectul respectiv și să știi ce votezi) și că va sancționa formațiunea politică respectivă la votul din vara viitoare. Chiar șefii de la ALDE dorm pe ei?

Vasile Mărgulescu - Cetățean de Onoare
Să zicem că trei proiecte din cele zece propuse mai puteau suferi amânarea. E vorba de două prelungiri de concesionare de teren și de proiectul ce a vizat conferirea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Petroșani domnului profesor Vasile Mărgulescu, unul dintre cei mai buni antrenori de handbal feminin ai acestei țări, care în perioada 1960-1977 a fost jucător de handbal legitimat la Școala Sportivă din Petroșani, devenind campion al României cu acest club, continuând apoi ca și antrenor la echipa Știința Petroșani, cu care a reușit promovarea în Divizia A. Ulterior, distinsul profesor a reușit ca antrenor, cu clubul Rapid București, la feminin, să câștige o cupă europeană în anul 1995, să mai dispute o finală în cupele europene în anul 2002 și să câștige campionatul țării la handbal feminin, performanțe notabile și demn de reținut, care i-au adus de altfel profesorului distincția de antrenor emerit. Dar și aceste proiecte, până la urmă, tot trebuiau să apară la ședința din septembrie, astfel că nu vedem de ce trebuia să îți exprimi abținerea față de ele… În fine, chiar și așa, toate cele zece proiecte suplimentare au trecut fără probleme, fiind votate și de consilierul Dorina Niță, fosta colegă de ALDE cu cei doi, mult mai realistă și bazată pe linie de administrație locală decât cei doi colegi de partid.

Un proiect respins pe bună dreptate
Din totalul de 27 de proiecte, doar unul singur n-a trecut de votul consilierilor, cel care viza „majorarea cotizației aferente anului 2019 către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Serviciul Județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân”. Cu 3 abțineri și 16 voturi împotrivă, proiectul n-a trecut. Ceea ce înseamnă că majorarea propusă în proiectul respectiv nu va mai exista. Asta pe bună dreptate, în condițiile în care acest serviciu devine tot mai scump, dar care nu mai are susținere legală de la consiliul județean și care finanța jumătate din suma totală.
În proiectul respectiv ADI propunea ca pe trimestrul IV a acestui an să fie majorată taxa de trei ori, de la 2,5 lei/ cap de locuitor al Petroșaniului la 7,5 lei. Practic, suma alocată de la bugetul local pe cele patru trimestre ale acestui an, de 104.607, 50 lei, aprobată tot de consiliul local, urma să se suplimenteze cu alți 52.303,75 lei. După mici discuții în plen, prin care și-au arătat dezaprobarea față de un ADI „aflat în acest moment în stare de faliment, cu datorii și salarii la angajați restante din cauza retragerii finanțării consiliului județean, prin impunerea în acest sens a celor de la Curtea de Conturi și a legii”, consilierii au respins proiectul.

Problema câinilor fără stăpân trebuie soluționată
Legat de această situație, ZVJ atrage atenția că e corectă poziția consilierilor locali, dar, în același timp, trebuie făcut ceva, în condițiile în care înmulțirea câinilor comunitari pe străzi va fi inevitabilă odată cu desființarea acestui serviciu. Un serviciu care a funcționat foarte bine până la momentul opririi finanțării din partea celor de la județ, nu că ar fi vrut conducerea județului, ci pentru că așa spune legea. Ca atare, trebuie găsite alte modalități pentru ca acest serviciu să funcționeze eficient în toate localitățile din Vale. Că vorba aceea, abia am scăpat cu toții de mușcături și de stresul dulăilor ce săreau de sub mașinile staționate prin cartiere direct la picioarele omului. De altfel, după ce acest serviciu s-a dereglat, la Petroșani se observă deja din ce în ce mai mulți câini vagabonzi prin cartiere, unii scăpați, că a fost momentul prielnic, de așa ziși iubitori de câini. Oameni „grijulii și sufletiști”, dar care după ce i-au eliberat din adăposturi îi lasă pe aceștia pe străzi, adică liberi, dar flămânzi și plini de toate bolile și de toți purecii de pe lume… Asta da „grijă” față de câini, ce să zicem… Toate acestea vor readuce sute, mii de câini pe străzi, din nou, cum era acum patru-cinci ani, un adevărat calvar pentru cetățenii Văii Jiului! De aceea, atragem atenția că trebuie făcut ceva în acest sens și cât mai urgent. Înmulțirea câinilor este foarte rapidă dacă nu se iau măsuri concrete și nu se găsesc fonduri pentru un astfel de serviciu mai mult decât necesar către populație.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 micha ela01.09.2019,  19:17:53
alde e pe cale de disparitie ! si cei doi vor ramane tot anonimi...
#2 kemal02.09.2019,  14:25:44
Incercati sa publicati toate proiectele sa vada si lumea ce sa votat


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter