04.09.2019,  20:56:26 | 0 comentarii | 314 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petroșani / Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Petroșani - pregătit 100% de noul an școlar
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

Marți, 3 septembrie, am început periplu jurnalistic la liceele petroșenene, cu puțin timp înainte de începerea noului an școlar, la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Petroșani, acolo unde peste 800 de elevi vor fi din nou prezenți odată cu prima zi de școală. Trebuie spus și faptul că școala gimnazială din Colonia Petroșani, cu alți peste 400 de elevi, se află în structura acestui liceu petroșenean, iar de aceasta ne vom ocupa altădată. Până atunci să vedem ce am găsit la acest liceu alaltăieri.

Cale liberă pentru un tur al liceului
Ca să poți vizita toate clădirile acestui liceu tehnologic, deloc puține, ceea ce înseamnă de fapt o bază de învățământ fantastică, cum puține licee de prin țară o au și și-o permit, trebuie să iei legătura cu administratorul instituției, nu înainte, firește, de a primi permisiunea conducerii, așa cum se întâmplă de altfel la fiecare unitate de învățământ și cum de fapt e și normal. Asta am și făcut, astfel încât, marți, undeva înainte de prânz cu vreun ceas, împreună cu administratorul Stelian Boboc, om cu experiență în meserie de peste două decenii, am „colindat” toată baza liceului, începând de la clădirea centrală ce adăpostește sediul administrativ, cancelaria și majoritatea sălilor de clasă și până la „căminul” din spate, acolo unde, cândva, clădirea respectivă era, într-adevăr, un cămin ce adăpostea elevi, acum aceasta având și alte destinații, dar rămânând cu denumirea veche pentru toți cei de la acest liceu.

Cu „ghidul” Stelian Boboc prin tot liceul
Primul tur de liceu l-am făcut în clădirea centrală. Peste tot încă se muncea, angajate ale liceului trebăluind la curățenia generală și la ștersul urmelor de vopsea, de lavabilă și de var rămase în urma muncitorilor ce au văruit și vopsit toți pereții și toate tavanele coridoarelor și grupurilor sanitare, dar și a celor șase săli de clasă ce au necesitat integral aceste operațiuni, la celelalte clase nefiind anul acesta nevoie.
„Am făcut tot ce trebuia pentru ca oriunde a fost nevoie să putem să vopsim sau să văruim, o igienizare absolut necesară mai cu seamă pentru coridoare și grupurile sanitare, dar și pentru câteva săli de clasă. Unde nu s-a vopsit s-a văruit, s-a făcut curățenie și s-a dezinfectat, astfel încât la început de an școlar elevii și profesorii lor să găsească totul curat și bine pus la punct. Unde a fost necesar s-au făcut de asemenea reparații, am schimbat câteva conducte și țevi mai mici la grupurile sanitare, am schimbat câteva baterii la chiuvete și alte chestiuni mărunte, dar care trebuie făcute ca totul să fie normal. Ne bucurăm de faptul că de anul trecut pe coridoare avem montate noi corpuri de iluminat, economice și cu putere mare, că acum vine iarna și va fi nevoie mai multă de ele din cauză că se micșorează ziua. Ele sunt și economice, dar și estetice, o realizare bună zic eu, după cum puteți vedea și dumneavoastră”.
Cum cu geamurile termopan s-a rezolvat problema demult și cu ușile claselor și de la intrări la fel, la fel și cu hidranții unde administratorul s-a preocupat să schimbe ventilele ca acestea să fie funcționale și nu de ornament, cum erau odată, din punctul de vedere al clădirii centrale, școala poate să înceapă! Și vă spunem sincer, interioarele clădirii acesteia, acum toate vopsite proaspăt, inclusiv balustradele și vopseaua roșie de pe lateralele scărilor, totul arăta ca la carte, semn că s-a lucrat bine și serios vara care tocmai a trecut.

Atelierele și biblioteca așteaptă doar elevii. La fel și manualele 
Am plecat mai departe să vedem atelierele și biblioteca, toate situate într-o altă clădire din spate. Aici am găsit lucrurile așezate. Atelierele sunt proaspăt renovate și, rețineți, toată treaba, vopsitorie, curățenie, reparații necesare a fost efectuată cu elevii ce au făcut practica de vară! Iată în ce mod practic s-a lucrat și pe undeva era normal să fie așa deoarece vorbim de un liceu tehnologic, un liceu unde elevii învață, în primul rând, o meserie ce le va fi utilă ulterior în viață. Iar școala scapă astfel și de anumite cheltuieli pe care le-ar fi făcut cu niște lucrători specializați.
Referitor la bibliotecă, deși copiii sunt încă în vacanță, pentru doamna profesor Alina Crețu, bibliotecara de-acolo, vara aceasta, cu excepția binemeritatului concediu, a fost una de foc, deoarece profitând de faptul că elevii vin mai rar la bibliotecă, a putut să-și reașeze și inventarieze cărțile, dar și să mai facă câte ceva ce ține de aranjamentul rafturilor de cărți și de alte obiecte aflate în bibliotecă. În paralel, tot bibliotecara liceului s-a ocupat și de achiziționarea manualelor școlare pentru anul școlar ce dă să înceapă, aceasta fiind una din sarcinile de serviciu, în acest moment și din acest punct de vedere totul fiind așezat și pus la punct, după cum ne-a declarat chiar dumneaei: „Suntem pregătiți pentru începerea anului școlar și din punctul de vedere al manualelor școlare. De la Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara ne-au fost trimise manualele școlare necesare, atât pentru liceu, cât și pentru școala gimnazială aflată în structura noastră. Toate comenzile care s-au lansat de către noi au fost onorate, fiecare clasă având acoperit absolut toate materiile cu manualele școlare de profil. Aceste pregătiri fiind gata, până începe școala mai avem puțin de lucru în bibliotecă, astfel încât în prima zi de școală elevii să aibă la noi toate condițiile pe care noi le putem oferi”.

La sala de sport s-a rezolvat problema cu acoperișul
Din bibliotecă am plecat cu administratorul liceului la sala de sport, căci, nu-i așa, copiii, tinerii mai trebuie să facă și sport, mișcare, într-o epocă în care parcă foarte mulți au uitat că sportul înseamnă sănătate în detrimentul calculatorului, telefonului și televizorului. Bătrâna de-acum sală de sport a liceului, realizată la începutul anilor 2000, ne aștepta curată, proaspăt revopsită pe două laturi ale ei, cu vestiare asemenea, igienizate și reparate.
„Am reparat trei boilere vara aceasta, inclusiv boilerul de aici, am schimbat o baterie la chiuvetă și am montat câteva săpuniere pentru săpunul lichid. Dar cel mai important lucru l-am realizat la acoperiș, acolo unde aveam probleme când ploua din cauza izolației, uzată, prin care trecea apa și se infiltra pe pereții sălii de sport. Era neplăcut și deloc sănătos, astfel că abia am așteptat să înceapă vacanța de vară și să ne apucăm de lucrare. Acum totul este în regulă și după cum vedeți doi pereți au fost deja vopsiți, tavanul la fel, urmând ca până începe școala să-i terminăm și pe ceilalți doi. Totodată, am marcat indicatoarele de ieșire din sală, vopsite cu culoare vizibilă, așa cum se cere acum și am mai făcut mici reparații”, ne-a spus la fața locului Stelian Boboc.

Centralele – prioritatea nr. 1 
Doamna director Camelia Paraschiv ne aștepta în biroul dumneaei. I-am spus repede cam pe unde am fost. 
„Despre partea de administrație și ce s-a făcut în vara aceasta v-a spus și v-a arătat domnul inginer Boboc, administratorul liceului nostru. Eu vreau să vă mai spun, completând informațiile, că acum problema numărul unu pe care vrem să o rezolvăm este achiziționarea a trei centrale termice. Problemele noastre rămase sunt terenul de tenis și cantina. Pe rând o să le facem pe toate, dar trebuie bani. Acum, ne trebuie de urgență o centrală termică la cămin, o alta la sala de sport și la parterul altei clădiri unde avem învățământ special. Achiziționarea se va face prin Primăria municipiului Petroșani. După ce terminăm acest lucru, poate la anul vom face demersuri la primărie să ne ajute și cu terenul de tenis, că tribunele le facem noi cu elevii în practică, cum s-a procedat la ateliere”, ne-a informat directorul liceului.

Două proiecte binevenite cu partener ISJ Hunedoara
Apoi, am aflat și care sunt cele două proiecte aflate în derulare prin POCU, proiecte în care beneficiar este liceul, iar ISJ Hunedoara este inițiatorul și partenerul. Este vorba de „Hai la Școală! O șansă pentru viitor” și de „Școala e șansa pentru noi și un succes pentru angajatori”.
„La al doilea proiect am avut șapte grupe de practică a câte 14 elevi fiecare, care au primit burse și care au făcut stagiile la diverși agenți economici. În prezent din cele șapte mai avem o singură grupă activă, celelalte terminând această practică. Ei au primit, cum spuneam, pe stagiu, burse a câte 150 lei fiecare și au avut posibilitatea în cadrul proiectului să participe la concursuri de meserii, unde au avut și premii la fiecare calificare, pot spune destul de substanțiale în bani, locul I fiind premiat cu 500 lei, al doilea cu 400 lei, al treilea cu 300 lei și mențiunea cu 100 lei. Iar ei au avut rezultate foarte bune! Școala a fost dotată prin acest proiect interesant și bine primit de elevii noștri cu o tablă Smart și un videoproiector, ambele binevenite și de care profită acum elevii și profesorii noștri în cadrul procesului educațional. Vom mai primi, de asemenea, echipamente de protecție pentru desfășurarea practicii școlare la toate specializările pe care le avem. Acest proiect pot spune că a fost un câștig pentru toată lumea: liceu, elevi, profesori. Au fost implicați în cadrul acestui proiect nu doar elevi din liceu ci și de la Școala Postliceală, unde avem de asemenea două discipline: tehnician diagnostic auto și administrator rețele locale și de telecomunicații. 
La primul proiect, Hai la Școală!, au fost desfășurate ore suplimentare pentru pregătirea elevilor pe disciplina unde este înscris. E un fel de after school, de asemenea un proiect binevenit și care să sperăm că va continua și în anii care vin deoarece elevul își poate îmbunătății informațiile și activitățile practice în domeniul ales, pentru viitoarea meserie care-i va asigura traiul în viitor”, ne-a spus directorul liceului la final.
Am plecat din liceu cu gândul că, iată, la Petroșani există posibilitatea și toate condițiile ca tinerii de azi, ce nu doresc să urmeze o facultate, să învețe foarte bine o meserie. O „adevărată brățară de aur”, cum spune cu multă inteligență vechiul proverb, tot mai actual se pare în aceste vremuri pe care le trăim. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter