05.09.2019,  14:33:58 | 1 comentariu | 508 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / Niciun consilier local nu a fost curios să afle
de Gheorghe OLTEANU

Cred că sunt chiar și consilieri locali vulcăneni care, deși anul trecut au votat proiectul de înființare, nu prea își amintesc multe despre Asociația Grup de Acțiune Locală. Cum s-a zămislit și pentru ce a fost constituită. Mai ales că, din câte s-a aflat, din toată Valea Jiului, numai Vulcanul are așa ceva.

La ședința de consiliu
local de la finele lunii august, a fost aprobat „cuantumul cotizației de membru UAT – municipiul Vulcan în Asociația Grup de Acțiune Locală - municipiul Vulcan pentru anul 2019”. Ocazie cu care au avut în față proiectul de hotărâre și-au clarificat câteva lucruri. Ei bine, GAL-ul acesta care funcționează la etajul întâi al primăriei vulcănene, dar al cărui sediu ar fi fost, inițial, în blocul NATO, cam unde-s forțele de muncă, s-a materializat odată cu votarea în unanimitate a HCL nr.90/2017. Atunci, s-a aprobat „asocierea UAT municipiul Vulcan cu SC Interlog Com SRL Brad, Asociația Interculturală Timişoara, SC Ramisa Șatra SRL Vulcan și domnul Moroșanu Doru, în vederea constituirii Asociației Grup de Acțiune Locală municipiul Vulcan”.

Scopul asociației
îl constituie „stimularea implicării comunităților locale în procesul de dezbateri publice pentru dezvoltare locală, prin formarea unor parteneriate pentru identificarea nevoilor cât mai reale ale comunităților țintă aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, în vederea implementării unei Strategii de Dezvoltare Locală, denumită în continuare SDL, cu accent pe zonele urbane marginalizate, denumite în continuare ZUM, pentru a face pași concreți spre dezvoltarea lor într-un mod eficient, durabil și favorabil incluziunii sociale, în concordanță cu Strategia Europa 2020, în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă în cadrul programelor operaționale pentru finanțare europeană ce pot fi utilizate în promovarea conceptului egalității de șanse și a antidiscriminării etnice, având ca scop final îmbunătățirea vieții și creșterea coeziunii sociale, îmbunătățirea mediului de viață și creșterea economică în teritoriul SDL, prin reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială în ZUM”. Am citat din raportul de specialitate. 

Oarecum plictisitor textul
la prima citire. Pe scurt, treaba stă așa: accesarea de fonduri europene nerambursabile destinate zonelor urbane marginalizate de poate face doar de către GAL-uri. Cineva cu gura slobodă vorbea că, de fapt, primăria s-ar fi asociat pentru apariția acestui GAL, numai, ca să li creeze locuri de muncă unor apropiați ai primarului Gheorghe Ile. Că e cine e acolo, e altceva, dar GAL-ul acesta era necesar. Deși el face lucruri care coincid, oarecum, cu cele pe care le realizează unul dintre compartimentele de specialitate din cadrul primăriei, mă refer la cel care creează proiecte ce urmează a fi implementate pe bani europeni, diferența este cea despre care aminteam înainte. O repet. Numai GAL poate obține bani europeni nerambursabili pentru scoaterea din mizerie a zonelor urbane mărginașe.

Până în momentul de față
Asociația Grup de Acțiune Locală – municipiul Vulcan a realizat proiectul referitor la modernizarea străzii Crividia. Unii spun c-ar mai fi de lucru la el. Nu știu, dar finanțarea se cam lasă așteptată. La ședința de consiliu local din iulie, primarul amintea că și proiectul acela cu patru locuri de joacă în zonele mărginașe ale Vulcanului, recent aprobat de consiliul loal, va fi realizat tot prin GAL, prin accesarea de fonduri europene nerambursabile. Să nu uit. Cotizația anuală pe care o plătește primăria este de cinci sute de lei. După ședința din 29 august, cuiva îi era neclară o chestiune. Cine îi plătește pe funcționarii care lucrează în acest GAL-ul vulcănean? Păi, asociația aia a lor, mi-am dat cu părerea. Poate că ne va scoate Ile din impasul acesta, mai ales că, până acum, niciun un consilier local vulcănean nu a fost curios să întrebe.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )

#1 Alin05.09.2019,  22:35:30
Da UE bani sa plece în Italia jumătate din primărie.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter