10.09.2019,  20:13:45 | 0 comentarii | 382 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Seria reportajelor prin liceele noastre continuă în ZVJ… / Astăzi totul despre Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Petroșani
de Corneliu BRAN

La o zi după deschiderea noului an școlar, am continuat, așa cum v-am promis, raidul nostru prin cele patru licee petroșenene. De data aceasta ne-am îndreptat spre Colegiul Național „Mihai Eminescu”, asta și deoarece cu o zi înainte l-am informat în discuția noastră pe directorul Alexandru Lăutaru că am vrea să mergem marți să vedem instituția școlară din partea de nord a orașului. Zis și făcut, astfel că pe o vreme superbă de toamnă am ajuns în curtea liceului.

Două bile albe de-nceput…
Prima bilă albă a fost faptul că la poartă nu am putut intra fără să fim legitimați de doamna care stătea la intrare în ghereta special construită pentru așa ceva. Asta înseamnă că elevii sunt mai protejați de pătrunderea în liceu a oricui, inclusiv a celor cu intenții mai deocheate să nu zicem rele.
Apoi, o a doua bilă albă a fost pentru priveliștea curții liceului. Totul aranjat așa cum trebuie, nici măcar o hârtiuță pe jos, iar zonele verzi sunt adevărate oaze de frumusețe, chiar dacă spațiul de la intrarea din față nu este foarte larg din cauza treptelor. 

Curățenie, ambianță plăcută, elevi liniștiți…
Intrați în clădire am dat de coridoarele de la parter, curate și igienizate în această vacanță, ca toate sălile și încăperile de altfel, nu înainte de a admira puțin dulapul de sticlă de la intrare plin cu cupe de tot felul, primite de elevii unuia dintre cele mai bune licee din județul Hunedoara. 
La etajul întâi, înainte de a intra la director am intrat și în câteva săli. Totul curat, aranjat ca de început de an, elevi frumoși, îmbrăcați adecvat, potoliți, care-și așteptau dascălii la ore, momentul în care ne aflam acolo fiind una dintre pauze, spre finalul ei.
Cu cataloagele sub braț, profesorii treceau pe lângă noi spre clase, venind din cancelaria de la parter. Parcă ne aduceau aminte de vremuri demult apuse când, la fel, și subsemnatul și colegii săi își așteptau dascălul la ore, deși parcă nu eram chiar așa de liniștiți ca elevii aceștia, ca să glumim puțin.

Două mari probleme
Din discuția cu directorul Alexandru Lăutaru legată de liceu, de baza materială a acestuia, am reținut că există două mari probleme ce trebuie rezolvate în următorii ani: acoperișul clădirii, care e vechi, de zeci de ani și care nu mai suportă prea mult reparații, ci ar trebui schimbat și terenurile de sport, atât din curtea liceului, cât și terenul de sport de la Școala Gimnazială „Avram Stanca”, școală ce se află în structura liceului, ca și secția maghiară de la aceeași școală gimnazială, aflată într-o altă clădire mai veche, dar reabilitată, și aproape de școala de care vorbim, precum și grădinița din Dărănești.
„Aici, acoperișul este unul extrem de vechi, cred că are peste 30 de ani, avem țiglă de tip vechi și foarte greu de procurat, astfel că el ar necesita schimbarea. Dar e o operațiune destul de scumpă, după un deviz efectuat ar fi vorba de vreo 4 miliarde lei vechi, bani pe care anul acesta primăria nu i-a avut în plus și nici nu-i va avea, astfel că înțelegem cum stă situația. Totuși, la anul, vom solicita această sumă și să sperăm că vom reuși cu sprijinul celor din administrația locală, a domnului primar să schimbăm acest acoperiș. De cealaltă problemă, terenul de sport de la <>, este la fel de costisitoare, toată lumea știe cât costă metrul pătrat de asfalt și e de înțeles să se mai stea așa o perioadă. Deși, și acolo, trebuie cumva rezolvată această problemă. În legătură cu terenul de sport de la liceu, aici avem promisiuni că în această toamnă vom fi sprijiniți și vom reuși să-l reparăm”, ne-a declarat Alexandru Lăutaru.

Realizări pe linia bazei materiale
Legat de realizări la baza materială, de lucrări efectuate și așa mai departe, directorul colegiului ne-a transmis următoarele:
„Vara aceasta am efectuat la liceu lucrări de anvergură mică, în sensul că am efectuat mici lucrări de reparații și partea de igienizare. La fel și la școala gimnazială, precum și la clădirea ce adăpostește secția maghiară. Am reușit totuși cu eforturi susținute din partea noastră și a primăriei să modernizăm sala de sport de la <>, care necesita un astfel de lucru, de ani de zile așteptam practic această ocazie. Peste maximum o lună, așa cum ne-a promis de altfel și domnul primar Tiberiu Iacob-Ridzi, urmează să primi o finanțare din partea primăriei și a consiliului local și pentru acoperișul de la această sală de sport de care vorbim.
Cele două rețele de calculatoare sunt relativ noi, una are doi ani, alta este nou-nouță fiind achiziționată în această vară – e vorba de o rețea de laptop-uri care corespunde nevoilor elevilor care sunt la Matematică-Informatică în cadrul liceului nostru. Ne propunem pentru anul școlar următor un proiect ambițios, și anume rezolvarea unui cabinet fonic. Vom încerca să facem acest cabinet și prin surse extrabugetare. E important să-l avem întrucât există foarte multe clase care studiază intensiv limba franceză, respectiv limba engleză”.

Centru „Cambridge” și Școală „Microsoft”
Părțile foarte bune legat de discuția noastră acum încep.
„În acest moment suntem și centru Cambridge și încă mai suntem școală Microsoft – dar nu foarte mult de-acum înainte pentru că trebuie să utilizăm aceste instrumente în mod constant și, din păcate, nu ne permite timpul și modul alert în care se desfășoară orele. Nu în ultimul rând, suntem implicați în două proiecte Erasmus, cu parteneri din 8 țări, dintre care aș aminti Polonia, Italia, Grecia şi Turcia. Reprezentanți ai acestor parteneri ne vor face o vizită la sfârșitul lunii noiembrie, respectiv la începutul lunii decembrie. De aceea suntem în stare de alertă maximă. Venind la Petroșani delegații destul de numeroase din opt țări, nu putem să nu ne pregătim din timp cu tot ce trebuie, astfel încât dumnealor să se simtă cât mai bine la liceul nostru. Este o chestiune și de imagine, dacă vreți, a ceea ce înseamnă cel mai bun liceu din Vale și unul dintre cele mai bune din județ, al doilea aș zice după mediile și rezultatele școlare și după rezultatele de la olimpiade școlare și concursuri naționale. Este și imaginea învățământului românesc până la urmă, dar și a Petroșaniului, astfel că trebuie făcut totul în acest sens ca lucrurile să meargă cât mai bine. Am și vorbit cu domnul primar, i-am spus de acest eveniment și ne-a promis susținere totală, cu toate problemele de buget care există”, a menționat interlocutorul nostru.

Numărul de elevi, în scădere
Am plecat din liceu nu înainte de a mai afla de la director alte câteva informații pentru dumneavoastră: colegiul are în total 83 de cadre didactice (cu toate structurile cuprinse), plus 15 cadre didactice-auxiliare (bibliotecar, contabil, administrator etc.), patru clădiri de administrat (până anul trecut erau cinci, şcoala din Dâlja s-a închis deoarece nu mai exista cerere), un total de 900 de elevi la gimnaziu (cu secția maghiară cu tot, în scădere față de acum câțiva ani când existau circa 1.300 de elevi la școala gimnazială) și 470 elevi la liceu (de la 573 de elevi câți erau acum trei ani e o scădere vizibilă și aici, la acest aspect punând „umărul” și inspectoratul școlar județean prin reducerea numărului de clase de a IX-a, după cum am subliniat și într-un articol publicat tot azi).

„Omul sfințește locul” se potrivește la acest liceu perfect!
Una peste alta, cu toate problemele existente, un liceu de nota 10 pe linie de învățătură, cu elevi de nota 10, într-o bază didactică de nota șapte spre opt, am zice. Acesta-i unul dintre paradoxurile învățământului nostru și nu e singurul liceu unde se întâlnesc astfel de chestiuni. Semn că omul sfințește locul și nu invers. Atunci când ai calitate umană, când te implici, rezultatele vin, indiferent că vorbim de școală sau de alte domenii.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter