10.09.2019,  20:19:12 | 1 comentariu | 1181 vizualizari
Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara / L-a supărat pe Alexandru Lăutaru, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” 
de Corneliu BRAN

• „Planul de școlarizare din acest an n-a ținut cont, din păcate, de aceste argumente clare și vizibile din avion, și, din păcate, vreo 40 de elevi din Petroșani au trebuit să plece să facă naveta zi de zi la alte licee, ceea ce nu-i normal”.
• „Din păcate, colegiul nostru, cu toată cererea de locuri și cu toate rezultatele bune și foarte bune avute, s-a văzut nevoit să rămână anul acesta școlar cu doar trei clase de-a IX-a”.

În prima zi de școală, după manifestarea din parc legată de deschiderea noului an școlar la Petroșani, am stat de vorbă cu directorul celui mai bun liceu din localitate, asta dacă luăm în considerare media de 100% a absolvenților de clasa a XII-a, cum se întâmplă de mai mulți ani încoace, dar și de celelalte rezultate obținute pe linie școlară și de concursuri și olimpiade școlare.
Discuția n-a fost una întâmplătoare, deoarece știam că directorul Alexandru Lăutaru, fost inspector general în cadrul IȘJ Hunedoara, are încă o mare supărare legată de reducerea numărului de clase de a IX-a și am dorit să vedem dacă „focul” s-a mai atenuat și cum stă situația la acest colegiu important pentru învățământul petroșenean și hunedorean.
„Nu, cum să-mi treacă… Sunt în continuare supărat și îmi pare rău că nu s-a ținut cont de multe aspecte!”, ne-a spus directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Petroșani.
Retrași într-un loc mai liniștit al parcului, unde am putut vorbi în liniște, l-am avertizat pe Alexandru Lăutaru că vom continua discuția și o vom înregistra pentru un articol pe această temă, că tot e început de an școlar și e un subiect interesant nu doar pentru elevii și dascălii liceului, ci pentru toți petroșenenii care au copii în clase de gimnaziu și care vor dori apoi să-i trimită să învețe la unul dintre cele mai bune licee din județ, nu doar din Valea Jiului.
Interlocutorul nostru a fost de acord și am simțit din start că profesorul vrea să se descarce, să spună poate ce n-a mai zis înainte, căutându-și oarecum dreptatea și prin vorbele declarate ziarului nostru și spațiului public.
„Din fericire, cu toate problemele, avem după ultima sesiune de Bacalaureat și anul acesta o promovabilitate de 100%, suntem, de asemenea, și prima unitate școlară la nivel gimnazial – aici vorbesc de școala pe care o avem în structura noastră – privind promovabilitatea la Evaluare Națională și am reușit să depășim rezultatele anterioare la concursurile și olimpiadele școlare în anul care s-a încheiat în această vară. Bineînțeles, ca la toate unitățile școlare, mai sunt și probleme la Școala Gimnazială <>, ori la Colegiul Naţional <>, e vorba de baza didactico-materială, însă fiind un buget de austeritate, după cum știți, înțelegem situația și încercăm să mai rezolvăm din ele, atât singuri, cât și cu ajutorul primăriei și consiliului local, a domnului primar și al celor din Executiv. Cunoaștem cu toții foarte bine ce mari probleme a avut și are și acum bugetul primăriei și de aici ce chestiuni greu de rezolvat de către domnul primar și consilierii locali. Legat de începutul discuției noastre, da, într-adevăr suntem cu toții și acum supărați pe decizia inspectoratului școlar județean, a conducerii de-acolo! Iar când mă refer la plural, îi includ atât pe dascălii din corpul profesoral al colegiului nostru, cât și pe părinții copiilor din Petroșani care în acest moment sunt obligați să facă naveta la alte licee din Vale, asta din cauză că la licee din Petroșani, inclusiv la al nostru, s-au tăiat din pix clase, motivația acestor decizii nefiind una care să stea în picioare, practic vorbim de tot felul de motive ieftine, fără prea multă bază de susținere, chiar deloc în cazul nostru aș zice.
Din păcate, colegiul nostru, cu toată cererea de locuri și cu toate rezultatele bune și foarte bune avute, s-a văzut nevoit să rămână anul acesta școlar cu doar trei clase de-a IX-a. Partea plină a paharului, dacă pot spune așa – probabil în cele din urmă s-a constatat greșeala chiar dacă nu se recunoaște – este că avem promisiunea că la anul vom primi patru clase de-a IX-a, asta și din cauză că se vede foarte clar că dinamica populației școlare este relativ în creștere pentru anul următor, dar lucrurile nu vor sta așa de bine peste doi ani. Totuși, să sperăm că se va ține cont și de rezultatele pe care le are acest colegiu, dar și de faptul că există multe solicitări an de an din partea elevilor din Petroșani și din toată Valea Jiului. Planul de școlarizare din acest an n-a ținut cont, din păcate, de aceste argumente clare și vizibile din avion, și, din păcate, vreo 40 de elevi din Petroșani au trebuit să plece să facă naveta zi de zi la alte licee, ceea ce nu-i normal. Vedeți, dacă se puneau pe schemă clase suficiente, niciodată elevi din Petroșani nu ar fi mers să învețe la Lupeni, la Vulcan sau Petrila, deoarece noi avem aici patru licee, cu profile diferite și n-ar fi nevoie de atâta tevatură și cheltuială din partea părinților și copiilor. Că nu-i ușor în ziua de azi să mergi 7 km, 10 km sau 18 km pentru a ajunge la liceu, apoi să te întorci și tot așa. Înțelegeam acest lucru dacă în Petroșani nu erau licee, nu erau profesori suficienți sau condiții pentru încă câteva clase de liceu, chiar doar două să zicem. Atunci aș fi spus și eu, da, oamenii ăia au dreptate, trebuiau să rezolve cumva… Dar când știm cum e situația, că avem de toate pe linie de învățământ la Petroșani, nu mi se pare o decizie normală și voi continua să spun treaba asta până când se va înțelege că nu-i normal ce se întâmplă. Cu toate acestea, este decizia IȘJ Hunedoara, noi o respectăm, desigur – că nici n-am avea ce face prea mult, dar asta nu înseamnă că nu avem voie să spunem că s-a greșit. Și în cazul nostru s-a greșit! Să sperăm că la anul se va înțelege și se va repara greșeala. Sau, cum zice românul, să sperăm că la anul vom fi mai norocoși…”, a declarat prof. Alexandru Lăutaru pentru ZVJ.

Măcar la anul să se repare greșeala
Cum speranța moare ultima, vom vedea ce se întâmplă la anul, dacă liceul vorbim va mai primi sau nu o clasă. Până atunci să sperăm că cei 40 de elevi petroșeneni se vor obișnui cu naveta și cu timpul pierdut pe drum și că părinților lor le-a trecut supărarea și gustul amar legat de această situație. Fiindcă lucrurile sunt acum clare, chiar i-am ruga pe unii dintre ei să nu mai apeleze la ZVJ și subsemnatul că lucrurile sunt acum cum sunt, nimeni nu mai poate schimba situația! Doar s-o repare, și asta, cum ne spunea și directorul colegiului, doar inspectoratul școlar județean și conducerea de-acolo pot și doar în anul școlar următor.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 Mircea11.09.2019,  10:07:47
Distanta de la Petrosani la Petrila a ramas aceeasi si dupa anul1990 cand o parte din elevii liceului petrilean veneau din resedinta Vaii Jiului.Carte se invata peste tot.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter