11.09.2019,  18:53:21 | 0 comentarii | 768 vizualizari
Din volumul / „Schimbarea ești tu” de Avram Iancu (XVIII)
de Ziarul Vaii Jiului

LA GALAŢI
A doua zi dimineață ne trezim cu toții devreme. Doresc să ajung cât mai repede la Galați și să respect ora sosirii pe care am anunțat-o, deoarece s-au anunțat oameni dornici să mă întâmpine. Însă, în dimineața aceasta mă confrunt cu un nou obstacol: ceața. Este pentru prima dată când se lasă peste fluviu. Este atât de deasă, încât nimeni nu e ieșit pe apă. Doar vasele foarte mari bântuie ca niște fantome prin ceață, pe șenalul navigabil. Și asta doar în condițiile în care, periodic, transmit semnale acustice foarte puternice. Este înfricoșător acest cadru. Trebuie să aștept foarte multe ore. Ceața nu se mai ridică. Într-un final, aceasta se mai rărește puțin, suficient să încurajeze să pornim. Ce-i drept, cu puțin risc... Vizibilitatea este undeva la maxim 150 de metri. Caiaciștii recurg la o stratagemă. Viorel stă nemișcat lângă mine. Calin Ene merge în față, la limita celor 150 de metri. Urmează să ne informeze cu privire la apariția vreunei ambarcațiuni sau al oricărui pericol.
Din Brăila ni s-a alăturat și Călin Ene. Este ultimul schimb de ștafetă al caiaciștilor. Pentru aceasta Călin a venit cu câteva zile înaintea acestui moment. Traversăm șantierul naval. Înot la gurile de vărsare ale Siretului și ajung la Galați. Aici mă simt ca acasă. Este pentru a treia oară când sosesc înot la Galați. În 2015, cu ocazia maratonului acvatic Gropeni-Brăila-Galați, în primăvara acestui an după ce am înotat pe Siret de la localitatea Independența, și acum - cea mai importantă intrare în Galați. Deși ajung mult mai târziu decât am estimat, atât fanii, cât și ziariștii sunt acolo. Bucuria atingerii acestui important oraș de referință de pe Dunare este imensă.
De la Galați, Dunărea nu se mai măsoară în kilometri, ci în mile. Este o nouă provocare la nivel psihologic. După ce peste 2.000 de kilometri, m-am obișnuit cu această unitate de măsură, acum mă lovesc de o alta. Mult mai lungă (1.852 m). A trebuit să treacă ceva vreme pentru a mă obișnui cu ea. În plus, fizic sunt dărâmat, aproape de epuizare totală. În aceste locuri vântul bate într-una. Valurile sunt din ce în ce mai mari. Când intru în apă este groaznic. Am intrat și ieșit din apă de nenumărate ori. În momentul în care urmează să intru în apă și deschid fermoarul bluzei, instantaneu încep să tremur, deși afară este cald. Părul se ridică pe mine. Frisoanele îmi invadează corpul. Retrăiesc, în subconștient, frigul pe care l-am simțit cu ocazia sutelor de atingeri ale apei din amonte. Nu mă pot împotrivi acestor stări. Subconștientul e la datorie, încearcă să mă protejeze. Doar voința se luptă să se întâmple contrariul. Și reușesc. Intru din nou în apă. Simt de două ori apa rece a Dunării: când mă dezbrac și când intru în ea. Nici temperatura apei nu mai ține cu mine. Dacă la intrarea în țară sunt 28 de grade, acum apa are doar 22 de grade. Cineva ar putea să spună că apa este caldă. Probabil, de la un nivel normal de percepție. Însă, cele 6 grade în minus, coroborate cu o stare de epuizare fizică și mentală sunt devastatoare. Nu mai am nici un pic de strat adipos. Sunt total expus la frig. Iar când și soarele dispare, este cumplit. După o zi grea, ajung la Cotul Pisicii, unde și înnoptez.
Această curbă a Dunării este cea de-a doua ca frumusețe. Imensitatea ei este covârșitoare. Spațiile imense îmi pun la grea încercare răbdarea. Valurile mă lovesc în cap cu o ritmicitate pe care o urăsc. Doar gândul că sunt atât de aproape de Republica Moldova și de vărsarea Prutului în Dunăre mă face să găsesc noi puteri. Ajung și acolo. Ultimul mare afluent al Dunării se varsă în bătrânul fluviu. Înot în Dunărea „maximă”, cum mi-a plăcut să o numesc. De aici, pe malul stâng al Dunării, se află Ucraina. Ultima țară străbătută de Dunăre.

UN LOC MAGIC
Există un punct în care întregul debit al rețelei hidrografice a Dunării este concentrat într-un singur loc. Dacă până atunci Dunărea a tot adunat, cu hărnicie, apele întâlnite în cale, acum Dunărea începe să risipească. Dar și când risipește, Dunărea o face cu folos. Naște o deltă unică. Acest loc magic se află în amonte de Tulcea. E locul în care Dunărea se desparte în două brațe. Brațul Chilia, care se îndreaptă spre nordul Deltei, luând cu el aproximativ 60% din debitul total al Dunării. Și brațul Sfântul Gheorghe, care se îndreaptă spre sudul Deltei și care ia cu el circa 40% din debitul fluviului. Ajuns la acesta „intersecție”, ies pe mal. Admir acest loc de vis. Mă pregătesc pentru intrarea pe Brațul Sfântul Gheorghe.

LA TULCEA
După despărțirea Dunării în cele două brațe, înaintarea pe Brațul Sfântul Gheorghe este ceva mai ușoară ca până atunci, cel puțin din punct de vedere psihic. Practic, înot pe un fir de apă cu 60% mai mic. Malurile fiind mai aproape, detaliile de pe mal le observ mult mai ușor. Percepția despre distanțe și viteze este mai lejeră. Și, tot observând și analizând malurile, nici nu îmi dau seama că am ajuns la Tulcea. Unde nu am mai fost niciodată. Sunt atât de curios cu privire la această așezare. Felul în care se vede Tulcea de pe apă mă impresionează la maxim. De departe este cel mai frumos oraș dunărean românesc. Faleza acestui oraș este fantastică. Curba în care se află Tulcea amplifică acest lucru. Dealuri de deasupra presară magie peste aceste locuri. În aceste momente mă gândesc la un top general de frumusețe, unde ar putea fi așezată Tulcea. Cu siguranță, este unul dintre cele mai frumoase orașe dunărene. Mai frumos chiar și decât unele capitale. Mai frumos decât Belgradul, de exemplu. Nu-mi vine să cred. Este încă o dovadă a faptului că România este o țară minunată, o țară pe care încă o descopăr și o redescopăr. Și aici, la Tulcea, primirea este pe măsura frumuseții orașului. Impecabilă.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter