16.09.2019,  18:53:52 | 0 comentarii | 935 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Luni, 16 septembrie, / A fost inaugurat sediul Asociaţiei "Sfinţii Apostoli" din Petroșani, unde, de săptămâna viitoare, vor servi gratuit masa de prânz circa 45 de necăjiţi ai sorţii!
de Corneliu BRAN

Din iunie, anul acesta, la Petroșani s-a înființat, prin osteneala petroșeneanului Gheorghe Toma, cel ce conduce destinele Realcomului și a Protopopiatului Ortodox Petroșani, din cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei, prin strădania părintelui Protopop Petrache Crețu și a preoților din parohiile petroșenene, Asociația Umanitară Creștin-Ortodoxă „Sfinții Apostoli”. 
Asociația și cei ce îi vor coordona destinele și-au propus ajutorarea celor năpăstuiți, prin acordarea unei mese de prânz gratuite, cel puțin trei zile pe săptămână la început, urmând ca treptat numărul de porții să se mărească dar și numărul zilelor din săptămână în care aceștia le vor primi. Și nu doar atât, de sărbători și la anumite evenimente, parohiile, prin asociație, îi vor sprijini și cu diverse cadouri și produse, haine și alte obiecte necesare traiului, pe unii dintre cei aflați în suferință, ca un gest creștinesc făcut de Sfânta Biserică și enoriașii de la parohiile ortodoxe din Petroșani.
Luni, 16 septembrie, a fost sfințit sediul asociației și cantina unde vor fi servite - de trei ori pe săptămână, lunea, marțea și joia mai exact – porțiile de mâncare, la eveniment fiind prezenți peste 100 de petroșeneni, gazde din cadrul asociației în frunte cu Gheorghe Toma, autorități, în frunte cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, însoțit de soția sa, Monica, preoți din aproape toate parohiile Petroșaniului, directori de instituții școlare și instituții publice de stat, precum și cetățeni simpli, unii cu probleme sociale deosebite cărora această masă de prânz, servită la cantina acestei asociații, le va face viața mai ușoară cu siguranță.
Soborul de șase preoți, în fruntea cărora l-am văzut pe consilierul episcopal Dumitru Diniș, a oficiat slujba de sfințire a locației, după care toți cei prezenți au fost invitați de directorul Gheorghe Toma la gustarea bucatelor, într-o atmosferă caldă, creștinească.
Pentru Ziarul Văii Jiului am reușit să smulgem rapid două scurte, dar relevante, declarații. 
„Vreau să ajutăm niște concetățeni de-ai noștri care au nevoie de sprijinul nostru, al celor din comunitate. Acesta este fondul problemei și așa a fost gândită această inițiativă prin Ortodoxe Române prin Protopopiatul Ortodox Petroșani și a parohiilor acestuia, din cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei, dar și a tuturor celor care vor să ne sprijine în eforturile și demersurile noastre, ușa fiind deschisă pentru toată lumea. Cu gândul la Domnul nostru Iisus Hristos și la învățăturile sale, intermediul acestei asociații nou înființate, unde vom avea în primul rând sprijinul Bisericii propovăduite în lume prin Sfinții Apostoli, denumirea dată asociației noastre nefiind deci întâmplătoare, vrem să facem cât mai multe fapte creștinești de ajutorare a aproapelui și mai cu seamă a celor aflați în suferință. Că m-ați întrebat, începem cu 20-25 de porții pentru tot atâția oameni, în zilele de luni, marți și joi ale fiecărei săptămâni, iar de săptămâna viitoare vom mări la 40-45 de porții, tot în aceleași zile. După cum ați putut vedea avem bucătăria noastră, dotată cu tot ce trebuie și după toate cerințele, sala de mese are, de asemenea, mese, scaune și tot ce trebuie pentru ca o persoană să poată servi masa în mod civilizat, plăcut, urmând ca pe parcurs, cine știe, să mărim cu mult mai mult acest număr de porții, poate chiar și zilele săptămânii. Dar, până atunci, cele 40-45 de porți vor fi asigurate timp de trei zile pe săptămână, începând cu săptămâna viitoare, așa cum v-am spus înainte. Să dea Dumnezeu să fie un proiect de lungă durată și care să ajute cât mai multă lume! Asta ne dorim și, fiind început de drum cum s-ar zice, Doamne Ajută!”, ne-a spus directorul Realcom Petroșani, Gheorghe Toma.
Venit în calitate de invitat din cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei, preotul Dumitru Diniș, consilier episcopal și om de mare finețe în relația cu creștinii și bisericile din cadrul Episcopiei, ne-a declarat înainte de începerea evenimentului următoarele:
„Este o mare bucurie ce se întâmplă azi aici, expresia bunătății și de a aduna acești oameni în jurul Bisricii și a lui Dumnezeu, a Crucii. E foarte important ca aceste relații să fie menținute, Dumnezeu și Biserica Lui fiind tot ce poate fi mai important pe acest Pământ. Din păcate, sărăcia este tot mai consistentă și cu greu îi vom face față dacă nu ne vom strânge cu toții în jurul lui Dumnezeu, cerându-I iertare pentru toate cele multe și rele. Este un eveniment la care Episcopia Devei și Hunedoarei, prin mine și preoții prezenți, participă cu plăcere și pe care-l salută, pentru că, iată, dragostea lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ne ține pe toți, ne adună și ne dă sens la cele ce trebuie făcute față de apropiații noștri. În Valea Jiului, mai ales la Petroșani, foarte mulți au înțeles că trebuie să se strângă în jurul Crucii și să aibă în memorie cuvintele minunate ale Mântuitorului nostru, la Petroșani, mai ales, văzându-se cu adevărat faptele. Că ce se întâmplă la Biserica Sfânta Varvara din Aeroport, unde există preocupare pentru oamenii cu probleme sociale, la azilul de bătrâni coordonat de preotul Bulf, dar și la centrul de copii, ori ce se va întâmpla la viitoarea catedrală care se ridică, unde va exista de asemenea și un centru social, nu sunt lucruri întâmplătoare. Noi toți, toată comunitatea, din Vale, dar și din județ și din țară, va trebui să ne strângem în jurul Crucii și să încercăm prin acte de ajutorare și lucruri bine făcute să eradicăm sărăcia. Altfel nu va veni nimeni să ne ajute, să știți! Sărăcia este mama tuturor răutăţilor, cum spunea Sfântul Vasile. Asta presupune efort conjugat, atât din partea autorităților, cât și din partea Bisericii și a familiilor cu dare de mână din fiecare comunitate. Referitor la Biserică, nu i se poate cere Bisericii, cu un buget neconturat, ceea ce nu pot face alții cu bugete conturate și foarte mari. Biserica în schimb încearcă să așeze sentimentul acesta de întrajutorare, îl cultivă pentru ca cei ce pot să ajute să o facă, cum e și cazul de față unde ne aflăm. Noi, Biserica, vom fi mereu aproape de cei ce au nevoie, cu toate posibilitățile noastre, dar, cerem și noi, pe de altă parte să fim sprijiniți în acțiunile noastre legate de ajutorarea aproapelui și de încercarea de a alina suflete ce au nevoie de noi toți. Acum, iată, ne-am strâns împreună, în jurul Crucii, pentru o cauză nobilă, haideți cu toții să încercați să veniți în jurul nostru, așa cum ne spunea Învățătorul. Altfel nu se poate. Salutăm această idee și pe această cale și să sperăm că vom fi împreună cât mai mulți la acest proiect și la altele asemănătoare!”.
Încheiem prin a mai spune că sediul acestei asociații și a acestei cantine sociale create de ea se află la parterul halei agroindustriale din Piața Centrală Petroșani, în partea dinspre poliție. Și ZVJ salută această inițiativă lăudabilă.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter