17.09.2019,  13:21:43 | 0 comentarii | 1947 vizualizari
ISU Hunedoara a intervenit la 47 de incendii de vegetație în 14 zile
de Alina PIPAN

În ultimele 14 zile, zeci de pompieri, ai garzilor de interventie din Deva, Hunedoara, Orăștie, Petroșani, Baru, Ilia, Brad, Totești, Orăștioara, Bretea, Geoagiu au acționat pentru limitarea propagării și stingerea a 47 incendii de vegetație uscată.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 1000 - 2500 de lei!

Arderile s-au manifestat la vegetatia uscata de la marginea localitatilor Deva, Petroșani, Orăștie, Brad,  Vulcan, Livada, Râu de Mori, Fizeș, Cărmăzănești, Josani, Gothatea, Bucium, Hațeg, Rapoltu Mare, Sântandrei, Vețel, Boz, Hărău, Ciopeia, Cigmău, Romos, Mintia, Cristur, Păuliș, Banpotoc, Târnăvița, Bejan, Hășdău, Băiești, Govăjdia. In total, au fost afectate aproape 100 hectare de teren acoperite cu resturi vegetale. Pentru stingerea incendiilor s-a actionat cu echipamente specifice acestui tip de interventie si acolo unde terenul a permis s-a actionat cu autospecialele cu apa si spuma.

Incendiile de vegetație uscată au afectat și aproximativ 10 hectare de litieră de pădure în localitățile Cozia și Cărmăzănești.

Cel mai probabil, incendiile de vegetație uscată au fost generate de folosirea flăcării deschise în vederea igienizării terenurilor agricole.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara face apel la cetăţeni în vederea respectării măsurilor specifice de prevenire a incendiilor:

1. Arderea se va realiza numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt;

2. La arderea miriştilor:

a) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;

b) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

c) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

d) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare, iar în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;

3. La arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:

a) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

b) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

c) supravegherea permanentă a arderii;

d) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

4. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se efectuează numai pe baza permisului de lucru cu foc, emis prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, în locurile special amenajate, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă;

5. Primarii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa cetăţenilor prevederile generale şi specifice ce trebuie să fie respectate când execută arderi de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale şi, totodată, să urmărească aplicarea acestora;

6. În pădure, fumatul şi focul deschis sunt strict interzise, cu excepţia locurilor special amenajate în acest sens;

7. Deţinătorii de păduri, a căror incendiere poate pune în pericol populaţia şi bunurile sale materiale, obiectivele sociale şi capacităţile productive sau pot aduce prejudicii mediului, sunt obligaţi să ia măsuri apărare împotriva incendiilor şi să se doteze cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor, indiferent de titularul de proprietate;

8. Persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în limitele fondului forestier de stat sau privat au obligaţia dotării cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor şi instruirii personalului.


 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter