17.09.2019,  20:15:00 | 1 comentariu | 413 vizualizari
În atenția domnului deputat Laurențiu Nistor și șef de filială județeană a partidului aflat la guvernare: Ce facem cu clădirea neterminată din buricul Petroșaniului, în care s-au investit zeci de miliarde de lei vechi, bani publici și care trebuia să devină cu Centru de Cultură și Educaţie pentru Tineret?
de Corneliu BRAN

De foarte multe zile încerc să dau de deputatul Laurențiu Nistor. Telefonic, că știu că e în Capitală, la lucrările din Parlament, iar la final de săptămână teoretic șeful social-democraților din județ ar trebui să fie acasă, în nordul județului, unde să aibă audiențe la biroul său de parlamentar. Probabil a fost joia și vinerea trecută la acel birou, sau n-a fost, asta o știu cei de-acolo, oricum pe la Petroșani și prin Vale nu l-am mai prea văzut de multișor, deși ne promitea că va veni mai des de când a închiriat acel spațiu pentru parlamentarii hunedoreni. Iar la telefon n-a răspuns nici când a venit acasă din Capitală. Va veni în Vale cu vreo ocazie, sunt convins, va sta de vorbă cu o anumită parte a presei și va pleca. Cu ZVJ va discuta mai puțin, asta fiind ceva de neînțeles pentru un președinte de partid și pentru un deputat, care este deputat pentru toți hunedorenii, deci și pentru cititorii ziarului nostru. S-au așa ar trebui teoretic să fie… Dar așa se supără unii politicieni când câteodată mai sunt și criticați sau când li se spune verde în față că au greșit, iar asta e un fel de răzbunare a lor. Numai că cei din presă, ca și mine, s-au obișnuit cu aceste mofturi de politician care se crede un fel de „buricul Pământului”, iar aici nu vorbesc neapărat de Laurențiu Nistor, ci la modul general, să nu creadă cumva deputatul că vreau să fiu obraznic.

De ce vreau să dau de dumnealui, trimițându-i și mesaje, în acest sens rămase în neant ca și apelurile telefonice…? 
Simplu. Deoarece, acum vreo doi ani, când încă deputatul mai vorbea și cu redactorii acestui ziar, mi-a promis că se ocupă personal de Centrul pentru Tineret sau cum s-ar fi numit acesta la Petroșani. Este vorba de clădirea ridicată lângă „Jiul Shopping Center” cu bani grei și care trebuia la finalizarea lucrărilor să adăpostească un astfel de centru educațional pentru tineret sau cam așa ceva. Aflată la doi pași de clădirea ce adăpostește sala închiriată de domnul Nistor pentru parlamentarii sociali-democrați hunedoreni. De prin intervalul anilor 2005-2006, lucrările (și finanțarea lor au fost oprite), treaba asta se întâmpla în timpul guvernării lui Adrian Năstase, șeful de partid al deputatului Nistor, iar clădirea a rămas pe trei sferturi, poate și mai bine, finalizată… dar atât! 
De-atunci, deci cale de vreo 13-14 ani, clădirea se degradează an de an, fără ca nimeni de prin ministere să ia o decizie. Acum, se pare că pe bâjbâite, Ministerul Tineretului și Sportului, în a cărei ogradă a fost azvârlită de la început investiția, încearcă să ia taurul de coarne și să vadă dacă nu cumva poate scăpa de clădire dând-o în administrarea altor „stăpâni” de la nivel local sau județean, în speță fie Primăria municipiului Petroșani și consiliul local, fie consiliul județean prin una din instituțiile sale subordonate, fie Universitatea din Petroșani, sau chiar toți aceștia la un loc printr-un parteneriat creat și un proiect comun ce ar urma făcut și parafat.
De acum doi ani, domnul deputat Laurențiu Nistor n-a mai dat nici un semnal pe această temă. L-am mai întrebat o dată, cândva, după o ședință în Vale și mi-a spus că nu știe nimic, că se va interesa și ne va spune. N-a fost să fie… Ca atare, îi pun o întrebare publică, scrisă, poate domnul deputat ne va și răspunde. Ce se întâmplă cu această clădire unde s-au investit până în 2005 foarte multe miliarde ale Statului Român, deci bani publici, practic banii tuturor, inclusiv și ai domnului deputat și președinte de filială județeană de partid?
V-am ruga frumos, toți cei din ZVJ și cititorii noștri, dacă ne-ați putea da un răspuns clar, cu chei sau soluții clare și cât mai rapide, deoarece clădirea se degradează pe zi ce trece și timp de amânări n-ar mai prea fi după 15 ani. Și am dori dacă se poate nu un răspuns de politician, cu vreo zece fraze în care să ne facă un istoric al problemei, iar în alte zece fraze să ne vorbească de altele și de faptul că „nu sunt bani”, că astea le știm și noi și cititorii, fiecare dorind să auzim soluții și nu tot felul de scuze. În 14-15 ani, perioadă în care ați tot fost deputat, ales și de petroșeneni, se puteau tot găsi scuze, acum a cam venit și vremea rezolvărilor, nu credeți?
Ca să-l ajutăm în documentare pe domnul deputat Laurențiu Nistor, îi transmitem, aici de față, faptul că în această perioadă se pare că Ministerul Tineretului și Sportului a decis că trebuie făcut ceva cu această clădire ce a înghițit foarte mulți bani și pentru care nimeni n-a răspuns. De la doamna Lavinia Hulea, directorul Casei de Cultură a Studenților din Petroșani, instituția ce se află în subordinea ministerului amintit, am aflat că în această perioadă există un plin proces de strângere de documente pentru intabulare. 
„Clădirea aceasta este în patrimoniul Statului Român, urmând să treacă după intabulare în patrimoniul ministerului. Ea va rămâne tot un bun al Statului, dar își va schimba administratorul, acesta devenind după intabulare chiar Ministerul Tineretului și Sportului. Probabil, din câte știu, că discuțiile sunt mai vechi, ministerul va dori să treacă clădirea în domeniul privat al primăriei sau al consiliului județean, nu știu exact forma juridică și cum va fi această trecere dar ce știu este că se dorește ca această clădire să fie cedată ori primăriei, ori consiliului județean, ori universității, deci Ministerului Educației. Construcția a început în anul 1991, iar în perioada 2004-2006 finanțarea la investiție s-a tot redus până la zero. De atunci investiția a rămas într-adevăr neterminată și an de an trimitem rapoarte și documente, solicitând să se finalizeze investiția, sau măcar să se facă ceva cu clădirea, dar primim răspuns că nu sunt fonduri ori… deloc”, ne-a spus Lavinia Hulea acum câteva zile într-o discuție avută pe această temă.
În concluzie, ca să nu o mai lungim, domnule deputat, vă rugăm doar atât: să vă țineți de promisiune și să încercați să urniți lucrurile cât mai repede. Nu o să vă mulțumim dacă veți rezolva ceva, fără să vrem să părem obraznici spunem asta, pentru că după 14-15 ani de când lucrurile trebuiau dezlegate de la căruță, inclusiv de dumneavoastră, ca și politician de vârf care știa că s-a investit aici un puhoi de bani publici – ba chiar un camion de bani am zice la câte zeci de miliarde de lei au fost - n-ar fi normal să o mai facem. Iar dacă ținem cont de ce stare de degradare are în acest moment clădirea, iar pentru a finaliza investiția e nevoie de alte zeci de miliarde de lei vechi, nici atât nu vedem partea cu „mulțumitul”. 
Și pentru ministerul de resort care se ocupă de administrarea clădirii, pe cei de-acolo i-am întreba public dacă nu ar fi normal cumva să transfere clădirea după ce ea ar fi finalizată, modernizată? Că e ușor să arunci varza stricată peste gardul vecinului și să te speli apoi pe mâini, zicând că ai făcut curățenie… Prima dată ar trebui reglată chestiunea cu documentația și întabularea, ceea ce e corect ce se face acum, dar apoi ar trebui ca ministerul să caute o finanțare, printr-un Program, fie și prin fonduri europene (cu atât mai bine!), după care ar urma reabilitarea și modernizarea clădirii. Abia apoi ar urma partea cu transferul, nu credeți, stimați domni?
Vom vedea ce va mai fi… Suntem pe fază în această problemă și până una-alta așteptăm un răspuns clar din partea domnului deputat Laurențiu Nistor, președintele județean al PSD Hunedoara. Nu neapărat nouă ne răspundeți, domnule deputat, ci cititorilor Ziarului Văii Jiului, care merită un asemenea răspuns. Practic și o bună parte dintre cei ce v-au acordat votul, dumneavoastră sau partidului, în decursul vremurilor și pe care cu siguranță dumneavoastră vă bazați personal că o vor face și la anul, la alegerile parlamentare din toamna viitoare, sunt și cititori de-ai noștri. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 Gh.Rusu18.09.2019,  08:57:12
Frumos articolul,la subiect,documentat,realist dar este ca o frectie la un picior de lemn.Frectia suntem noi,unii care ne mai pasă de Valea Jiului ,iar piciorul de lemn este deputatul ales de foarte mulți fraieri din Valea Jiului.Spuneti ca nu-l puteti găsi nicicum.E normal,tipul este ocupat cu scuturatul de scame pe la București iar când vine în județ cu fabrica de ciment de la Chiscadaga pe care a pus labuta. Dacă i-mi spune cineva un lucru, o faptă, un obiectiv economic,turistic,social făcut din inițiativa acestui individ în Valea Jiului ,eu mă păstrez. Domnule Bran ,sezi blând că nu o să rezolve nimic și sunt încă foarte mulți fraieri care vor pune botul.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter